frankrijk.nl

Top 7 kleine skidorpen bij grote skigebieden

Zoek je een knusse en kleinschalige sfeer maar ook een uitgebreid piste-aanbod voor de wintersport? Ontdek deze sfeervolle Franse skidorpjes aan de rand van reusachtige skigebieden zoals Les Trois Vallées en Paradiski.

Champagny-en-Vanoise (Paradiski)

gezellige kleine dorpen bij grote skigebieden Champagny

Prachtig voorbeeld van een authentiek Frans bergdorpje dat bruist van de gezelligheid! Niet door de après-ski trouwens, hier geen drukke toestanden maar enkel eenvoudige charme. Je kunt dus in alle rust genieten van de mooie straatjes rond de barokke dorpskerk en de chalets in Savoyaardse stijl. Het centrum heeft verder alles wat je nodig hebt: een handjevol restaurants, 2 kleine supermarkten en een goede bakker. Die intieme dorpse sfeer wordt gecombineerd met perfecte skimogelijkheden, want de cabinelift brengt je in no-time naar het skigebied van La Plagne.

Overzicht accommodaties in Champagny-en-Vanoise

Montchavin (Paradiski)

gezellige klein skidorpen bij grote skigebieden

In het sneeuwzekere skigebied Paradiski ligt nog een ander sfeervol wintersportplaatsje: Montchavin. Dit schattige oude boerendorp met leuke pleinen en smalle straten is een echte familiebestemming. De smaakvolle architectuur, het riante uitzicht op de Mont Blanc en de aardige locals maken dit een onbekend pareltje van de Franse Alpen. Er zijn veel blauwe en rode pistes rond het dorp en voor wie meer actie wil: door de centrale ligging tussen de skigebieden van La Plagne en Les Arcs zijn de mogelijkheden voor dagtrips geweldig. Het oude Montchavin ligt overigens op 1250 meter hoogte, maar tot 200 meter daarboven is een recenter dorp bijgebouwd, Les Coches, dat ondanks zijn nieuwere stijl ook een sympathieke sfeer heeft. Overzicht accommodaties in Montchavin-Les Coches

Saint-Martin-de-Belleville (Les 3 Vallées)

gezellige kleine dorpen bij grote skigebieden Saint-Martin-de-Belleville

Charmant skidorp aan de rand van het allergrootste wintersportgebied ter wereld! Dat is nou wat je noemt profiteren van het beste van twee werelden. Overdag kun je kilometers maken op de pistes van Les Menuires, Val Thorens, Courchevel en Méribel. En ’s avonds trek je je samen met familie of vrienden terug in de rustieke charme van dit plaatsje met maar 2500 inwoners. Overzicht accommodaties in Saint-Martin-de-Belleville.

LEES OOK: dit zijn de meest charmante skidorpen in de Franse Alpen

Samoëns (Le Grand Massif)

gezellige kleine dorpen bij grote skigebieden Samoens

Hoeveel wintersportdorpen hebben een botanische alpentuin, monumentale fonteinen en een klokkentoren die op de Werelderfgoedlijst staat? Niet veel inderdaad en Samoëns is dan ook uniek in zijn soort. Naast een flinke dosis historische charme heeft dit stadje gezellige winkels, een grote ijsbaan en een mooi centraal pleintje met een eeuwenoude lindeboom. Samoëns is bovendien makkelijk te bereiken per auto want het ligt – zoals alle écht oude dorpen – laag in het dal. Maar een efficiënte cabinelift brengt je binnen 10 minuten naar de meer dan 140 pistes van Le Grand Massif.  Accommodaties en arrangementen in Samoëns.

Morillon (Le Grand Massif)

gezellige kleine dorpen bij grote skigebieden Morillon

Je ziet de drinkbakken op sommige plekken nog een stukje boven de sneeuw uitsteken want in de alpenweides boven Morillon hoor je ’s zomers overal koeienbellen schallen. En dat al eeuwenlang, want enkele van de boerderijen in het dorp stammen uit de 18e eeuw. Er hangt dan ook een familiaal sfeertje in dit skidorp met veel vaste klanten die elke winter weer terugkomen. Net als Samoëns profiteert Morillon van het veelzijdige skigebied van Le Grand Massif, dat ook Flaine en Les Carroz omvat. Het dorp bestaat uit 2 delen: Morillon Village en het hoger gelegen Morillon 1100 (hier op de foto). Overzicht accommodaties in Morillon.

Vallandry (Paradiski)

skiënd naar Vallandry - Paradiski

Knus skidorp in het hart van Paradiski, vlak bij Les Arcs. Zo’n oorspronkelijke sfeer op een relatief hoge locatie – 1600 meter – kom je niet vaak tegen in de Franse Alpen! Maar de dorpskern van Vallandry is echt oud en alle recentere chalets en appartementen zijn gemaakt van natuurlijk materialen en respecteren de traditionele bouwstijl van deze vallei. Dankzij de dennenbossen rond het dorp kun je hier mooie sneeuwwandelingen maken en ook voor skiërs en snowboarders is hier een riant aanbod. Het gebied van Les Arcs-Vallandry is namelijk al enorm groot en met de Vanoise Express ben je ook zo in La Plagne. Leuke accommodaties in Vallandry.

Oz-en-Oisans (Alpe d’Huez)

gezellige kleine dorpen bij grote skigebieden Oz-en-Oisans

Oz-en-Oisans is een goed bewaard geheim in de schaduw van het veel grotere Alpe d’Huez. Dit schattige skidorp tussen besneeuwde dennenbomen en met uitzicht op de bergketen van Belledone is recent gebouwd (het oude Oz ligt lager) maar daar merk je weinig van. Niet alleen de sfeer is gemoedelijk in dit autovrije dorpje, de prijzen zijn dat ook. Wie in Oz-en-Oisans zijn ski’s parkeert om te gaan lunchen is namelijk maar de helft kwijt van wat je op de piste-restaurants hoger op de berg betaalt. Overzicht accommodaties in Oz-en-Oisans.

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: linksboven Samoëns, foto van Saint-Martin-de-Belleville credit G. Lansard, overige beelden copyright Sunweb. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Sunweb.

Eén reactie op “Top 7 kleine skidorpen bij grote skigebieden”

  1. Erik schreef:

    Alleen nog Vénosc vergeten. Is ook een prachtig charmant dorpje naast Les deux Alpes. Met de cabinelift binnen 10 minuten in Les2Alpes. En goed bereikbaar ook tijdens de drukke periodes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.