frankrijk.nl

De 10 mooiste bruggen van Parijs

Zoenen met de Seine aan je voeten, een mooiere plek is er niet. Vrijwel alle 60 bruggen in Parijs zijn romantisch, maar dit zijn wat ons betreft de allermooiste.

Pont Neuf

P

Pont Neuf, de oudste brug van Parijs (gebouwd tussen 1578 en 1607), was vanaf de 17e eeuw lange tijd de grootste toeristenattractie van de stad.. Tot de bouw van de Eiffeltoren.

Pont de Bir-Hakeim

brug-bir-hakeim-parijs-cc-BikerNormand

Pont de Bir-Hakeim werd beroemd door Marlo Brando die er overheen slenterde in Last Tango in Paris. Opvallend is dat deze brug uit twee verdiepingen bestaat: een voetgangers/fietsgedeelte en een spoor voor metrolijn 6.

Pont Marie

Pont Marie Parijs

Pont Marie, uit 1635, verbindt het sjieke Ile Saint-Louis met de rive droite ter hoogte van de Marais. Grappig om te bedenken: tot de 18e eeuw stonden er tientallen woonhuizen op deze brug van maar 92 meter lengte.

Pont des Arts

Bruggen in Parijs Pont des Arts

De Pont des Arts is bekend door alle liefdessloten die de brug zo ernstig verzwakten dat er delen vanaf begonnen te vallen. De sloten zijn sindsdien verwijderd en de hekken op de brug zijn vervangen. De brug blijft echter romantici trekken.. die de sloten inmiddels aan naburige lantaarnpalen bevestigen!

Pont Alexandre III

Pont Alexandre III

De deftigste brug van Parijs, versierd met lantaarns, waternimfen en en vergulde vliegende paarden. Net als de Eiffeltoren is de Pont Alexandre III vlak voor 1900 gebouwd, ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling: een cadeautje van de Russische tsaar aan Parijs. Je kunt tegenwoordig onder de brug eten, in het nieuwe en trendy restaurant Faust, of borrelen op de Berges de Seine.

Pont au Change

Pont au Change

Op deze plek in de Seine, naast de Conciergerie, was er in de middeleeuwen een houten brug met huizen erop. Maar de huidige Pont au Change is van steen en werd gebouwd in 1858, ten tijde van koning Napoleon III, vandaar de grote N op de zijkanten.

Passerelle Léopold-Sédar-Senghor

Passerelle Leopold

Een van de jongste bruggen van Parijs, geopend in 1999. Brengt voetgangers van het Musée d’Orsay naar het Louvre en de Tuilerieën of andersom. Heette eerst Pont de Solferino, maar werd in 2006 hernoemd naar deze Senegalese schrijver en president.

Pont d’Iéna

Pont d'Iena in Parijs

Pont d’Iéna is de 140 meter lange brug tussen de fonteinen van Trocadéro en de Eiffeltoren. Een tikje streng qua architectuur maar de locatie maakt haar alsnog bijzonder. En leuk om te weten: Napoleon gaf in 1807 opdracht voor de bouw van deze brug.

Les Passerelles du Canal Saint-Martin

Brug over Canal Saint-Martin

De Seine heeft 37 bruggen, maar over de kanalen van Parijs lopen er nog ruim 20. Zoals de 19e-eeuwse (loop)bruggen over het Canal Saint-Martin, die een mooi uitzicht bieden op de vele sluizen van dit 4,5 km-lange kanaal.

Pont double in Parijs

Gietijzeren voetbrug naast de Notre-Dame die ook van onderen (gezien vanuit een bateau-mouche) heel mooi is, door de combinatie van bakstenen en ‘baleinen’ van ijzer.

LEES OOK:
Les Berges de Seine: strandtentjes onder Pont-Alexandre
De mooiste plekken om te zoenen in Parijs

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: CC/BikerNormand (Bir-Hakeim), CC/Jean-Pierre (Iéna), CC/Milton Corréa (Pont au Change), CC/OliBac (Alexandre III), CC/Gustave Deghilage (Leopold), CC/Tarkun (Pont Neuf), CC/ Ho Visto Nina Volare (openingsbeeld/Saint-Martin), CC/Pixoeil (Canal Saint-Martin), CC/Celso Flors (Pont au Double), CC/Gustave Deghilage (Léopold), CC/Luiz Filipe Carneiro Machado (Pont des Arts), CC/Jodah Morfort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *