frankrijk.nl

C’est la vie: geniale Franse komedie

Een pareltje, deze nieuwe Franse speelfilm van de regisseurs van ‘Intouchables’. Een cateringbedrijfje probeert het beste te maken van een chique Franse bruiloft, maar alles loopt mis. En nee, dat levert geen flauwe klucht op, maar juist een slimme en subtiele komedie.

Toen we in september een lijstje maakten met nieuwe Franse films die je deze herfst niet mag missen, stond deze komedie er nog niet tussen. We konden namelijk niet vermoeden dat C’est la vie (in Frankrijk ‘La Sens de la fête‘) ZO snel naar Nederland zou komen. De film draait nog maar een maand of twee in de Franse bioscopen en vanaf donderdag 16 november is hij ook al te zien in ons eigen land. Waarschijnlijk omdat de film een onverwacht groot succes is in Frankrijk: zonder opvallende mediacampagne trok de film in enkele weken ruim 2 miljoen bezoekers.

C'est la vie filmrecensie Franse filmkomedie Intouchables

Bruiloft met wat tegenvallers

Dat laatste verbaast ons niets, want dit is een van de leukste Franse films die we in tijden gezien hebben! Het verhaal gaat over een cateringbedrijfje dat het beste probeert te maken van een chique Franse bruiloft in een 17e-eeuws kasteel. Maar de bruidegom is een veeleisende hufter (type arrogante jonge Parijzenaar met te veel geld) en de elektriciteit van het kasteel is krakkemikkig dus al snel slaan letterlijk alle stoppen door…

C'est la vie filmrecensie Franse filmkomedie Intouchables

Subtiele humor, goede dialogen

Het team van koks, bediening, trouwfotograaf en dj probeert er onder leiding van de geweldige acteur Jean-Pierre Bacri (bekend van Un Air de Famille) op alle mogelijke manieren nog wat van te maken en dat pakt verrassend uit. Zo krijgen de Pakistaanse afwassers ineens de rol van hun leven (magisch moment!). En de nogal lompe dj/weddingsinger (briljante Gilles Lellouche) blijkt toch fijngevoeliger dan je in eerste instantie denkt.

C'est la vie filmrecensie Franse filmkomedie Intouchables Gilles Lellouche

Dat de personages nou eens geen vlakke clichés zijn, maakt van C’est la vie een topkomedie van de intelligente en hartverwarmende soort. De dialogen zijn goed geschreven, het ritme is perfect en ook filmstijl (vooral de belichting) is prachtig. Gaan zien dus dit Franse bruiloftsfeest, want het is er eentje waar je gegarandeerd met een glimlach vandaan komt!

C’est la vie, geregisseerd door Eric Toledano en Olivier Nakache (van Intouchables), vanaf 16 november in de Nederlandse bioscoop. Distributeur: Independent Films.

Tekst: Nicky Bouwmeester

LEES OOK:
Parijs-expositie in het Van Gogh museum
Niet-te-missen Franse films deze herfst
5 nieuwe Franse boeken voor op de bank

Eén reactie op “C’est la vie: geniale Franse komedie”

  1. Joke van Sandijk schreef:

    Chez les Chiti, was erg grappig.