frankrijk.nl

Beaujolais Nouveau 2017: goed jaar?

Terwijl de wijnoogst in veel Franse wijnstreken dramatisch was, komt de beaujolais nouveau heel aardig uit de hoek dit jaar. Vandaag, de 3e donderdag van november, wordt deze jonge wijn weer volop ontkurkt in Franse buurtcafés. Onder het juichende motto: ‘Les beaujolais nouveaux sont arrivés!’.

Door de lentevorst en de droge zomer en zelfs af en toe wat hagel had sommige Franse wijnstreken een bijzonder slechte wijnoogst in 2017 qua rendement. Maar het goede nieuws is dat een klein rendement ten goede kan komen van de kwaliteit van de wijnen, omdat dit meer concentratie in de druif geeft. Dat geeft, zoals de wijnboer het noemt, het effect terroir ofwel een zekere persoonlijkheid in de wijn. In de Beaujolais ziet de wijnoogst er dit jaar kwaliteitshalve dan ook geweldig uit: een mooi evenwicht tussen zuren, fruit en tannine.

Beaujolais nouveau 2017 affiche Castelbajac

Verschil tussen beaujolais primeur en beaujolais nouveau?

Een vin primeur is een wijn die vóór de eerste lente na de wijnoogst al gebotteld wordt. Een vin nouveau moet in de fles voordat de volgende oogst plaatsvindt. Daarom is de beaujolais nouveau in feite dus ook een beaujolais primeur, er is geen verschil. De naam beaujolais nouveau bestaat sinds 1951 en het is sindsdien de Franse marktleider van de primeurwijnen. Een bekende boer uit de Beaujolais lanceerde de jonge wijn in dat jaar omdat de wijnstreek in de naoorlogse jaren een moeilijke tijd doormaakte.

Beaujolais Nouveau 2017

Slimme marketingstunt uit 1951

De beaujolais nouveau is gemaakt van de fruitige druivensoort gamay die zich goed leent voor een primeurwijn. De aroma’s uiten zich snel en de korte maceratie van de druiven (4 à 7 dagen) zijn ook minder tanninerijk, dus gemakkelijker jong te drinken. Het is echter géén wijn die je kunt bewaren: hij moet zelfs binnen het jaar gedronken worden. Slimme marketingzet van die boer dus, want de jonge beaujolais-wijnen werden daardoor bijna zo snel gedronken als ze in de fles gingen.

Beaujolais Nouveau 2017

Mooi feestje in Beaujeu, toestanden in Japan

Sinds de jaren 50 zijn er elke november talrijke festiviteiten rond de beaujolais nouveau, die volgens de traditie pas vanaf de derde donderdag van de maand geopend mag worden. In Beaujeu, de hoofdstad van de Beaujolais, vindt het feest Les Sarmentelles plaats. De must onder de wijnfeesten met genodigden vanuit de hele wereld. In de grote steden zoals Lyon en Parijs word je op 16 november in elke bistrot en café met de wijn verwelkomd.

Beaujolais nouveau 2017 affiche Castelbajac

Leuk detail van de 2017-editie: modeontwerper Jean-Charles de Castelbajac heeft het affiche ontworpen voor de aankondiging van ‘la belle jolie & le beau jolais’ ! Ook in het buitenland is de wijn erg gewild: in Londen, New York en vooral in Azië is het beaujolais-moment erg geliefd en daarbij spannen de Japanners de kroon. Zij hebben door het tijdverschil het geluk dat ze de beaujolais nouveau op de 16e als eerste kunnen ontkurken en schromen niet zich zelfs in de wijn te baden.

Topje van de wijnberg

Ondanks alle drukte over de primeurwijn moet je echter niet vergeten dat de beaujolais nouveau maar 1/3 van de wijnen uit de Beaujolais vertegenwoordigt. De 2/3 die overblijft bestaat uit beaujolais, beaujolais villages en de 10 cru-wijnen van de Beaujolais (zoals brouilly, chénas, fleurie, juliénas, morgon, moulin-à-vent en saint-amour). Daartussen zitten wijnen van hoog niveau die diverse andere bekende Franse wijnen in de schaduw kunnen zetten. Bovendien hebben de betere beaujolais-wijnen vaak een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Waarschijnlijk omdat de eenvoudige beaujolais nouveau de naam van de wijnstreek toch wat naar beneden haalt.

Profiteer van dit vooroordeel, zouden we zeggen! En doe vanavond ook gezellig mee met een glaasje van de bekendste primeurwijn van Frankrijk.

Beaujolais Nouveau 2017

Dit is een gastblog van Monica van der Stap, al 35 jaar woonachtig in de Bourgogne. Na een studie aan de wijnuniversiteit kon ze van haar passie een beroep maken. Monica geeft wijnworkshops, cursussen, proeverijen en begeleidt wijnreizen in de Bourgogne, Elzas en Beaujolais. 

Gastblogger Monica van der Stap

Beeld: Affiche ©Jean Charles de Castelbajac/Interbeaujolais/Route du Beaujolais, wijnglazen CC/Florence Tran, wijngaard CC/Goproo3, etiketten van van Georges Duboeuf /FB), Euronews.

LEES OOK:
Dîner en Rouge op 17 november, kom je ook?

Reacties zijn gesloten.