frankrijk.nl

Beaujolais nouveau: slimme wijn!

Vandaag, de 3e donderdag van november, wordt de beaujolais nouveau weer volop ontkurkt in Franse buurtcafés. Is de wijn echt zo matig als vaak beweerd wordt? En wat komt er nog meer uit de wijnstreek Beaujolais?

Verschil tussen beaujolais primeur en beaujolais nouveau?

Een vin primeur is een wijn die vóór de eerste lente na de wijnoogst al gebotteld wordt. Een vin nouveau moet in de fles voordat de volgende oogst plaatsvindt. Daarom is de beaujolais nouveau in feite dus ook een beaujolais primeur, er is geen verschil. De naam beaujolais nouveau bestaat sinds 1951 en het is sindsdien de Franse marktleider van de primeurwijnen. Een bekende boer uit de Beaujolais lanceerde de jonge wijn in dat jaar omdat de wijnstreek in de naoorlogse jaren een moeilijke tijd doormaakte.

Beaujolais nouveau 2017 affiche Castelbajac

Slimme marketingstunt uit 1951

De beaujolais nouveau is gemaakt van de fruitige druivensoort gamay die zich goed leent voor een primeurwijn. De aroma’s uiten zich snel en de korte maceratie van de druiven (4 à 7 dagen) zijn ook minder tanninerijk, dus gemakkelijker jong te drinken. Het is echter géén wijn die je kunt bewaren: hij moet zelfs binnen het jaar gedronken worden. Slimme marketingzet van die boer dus, want de jonge beaujolais-wijnen werden daardoor bijna zo snel gedronken als ze in de fles gingen.

Beaujolais Nouveau 2017

Mooi feestje in Beaujeu, toestanden in Japan

Sinds de jaren 50 zijn er elke november talrijke festiviteiten rond de beaujolais nouveau, die volgens de traditie pas vanaf de derde donderdag van de maand geopend mag worden. In Beaujeu, de hoofdstad van de Beaujolais, vindt het feest Les Sarmentelles plaats. De must onder de wijnfeesten met genodigden vanuit de hele wereld. In de grote steden zoals Lyon en Parijs word je op 16 november in elke bistrot en café met de wijn verwelkomd.

Ook in het buitenland is de wijn erg gewild: in Londen, New York en vooral in Azië is het beaujolais-moment erg geliefd en daarbij spannen de Japanners de kroon. Zij hebben door het tijdverschil het geluk dat ze de beaujolais nouveau op de 16e als eerste kunnen ontkurken en schromen niet zich zelfs in de wijn te baden.

Topje van de wijnberg

Ondanks alle drukte over de primeurwijn moet je echter niet vergeten dat de beaujolais nouveau maar 1/3 van de wijnen uit de Beaujolais vertegenwoordigt. De 2/3 die overblijft bestaat uit beaujolais, beaujolais villages en de 10 cru-wijnen van de Beaujolais (zoals brouilly, chénas, fleurie, juliénas, morgon, moulin-à-vent en saint-amour). Daartussen zitten wijnen van hoog niveau die diverse andere bekende Franse wijnen in de schaduw kunnen zetten. Bovendien hebben de betere beaujolais-wijnen vaak een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Waarschijnlijk omdat de eenvoudige beaujolais nouveau de naam van de wijnstreek toch wat naar beneden haalt.

Profiteer van dit vooroordeel, zouden we zeggen! En doe vanavond ook gezellig mee met een glaasje van de bekendste primeurwijn van Frankrijk.

Beaujolais Nouveau 2017

LEES OOK:
Chocoladecake met… beaujolais

Beeld: Affiche ©Jean Charles de Castelbajac/Interbeaujolais/Route du Beaujolais, wijnglazen CC/Florence Tran, wijngaard CC/Goproo3, etiketten van van Georges Duboeuf /FB), Euronews.

Monica Van Der Stap Gastblogger

Reacties zijn gesloten.

Button