frankrijk.nl

De Sologne, zó mooi in de herfst

De bosrijke Sologne is een pareltje in de herfst. Deze onbekende streek onder de rook van Chambord en Blois, is rijk bedeeld met mooie dorpen en elegante jachtkastelen. Ook komt de beroemde tarte tatin uit dit gebied ten zuiden van Orléans.

Wie de lokroep bronstige herten eens wil meemaken zit goed in de Sologne. In deze dicht beboste streek kun je bijna geen wandeling maken zonder wild tegen te komen. Een fazant die het pad oversteekt, everzwijnen, reeën of het machtige silhouet van een edelhert… Dit gebied tussen de rivieren Loire en de Cher heeft behalve veel bossen ook ontelbaar veel meren.

Sologne in de herfst meer

Beroemde kastelen

Inderdaad, de Sologne is dus een walhalla voor liefhebbers van de jacht. Vandaar dat het gebied ten zuiden van Orléans een ideale jachtbestemming was voor de aristocratie in Parijs, op nog geen dag rijden in een koets. De streek is dan ook rijkelijk bezaaid met jachtpaviljoens en 19e-eeuwse kasteeltjes. Koning François Ier ontdekte de omgeving al eeuwen eerder en koos het voor de aanleg van zijn beroemde renaissance-kasteel Château de Chambord.

Renaissance-kasteel Château de Chambord in de herfst Château de Chambord (CC/F. Pavot)

Kuifje en de 101 jachthonden

Een ander kasteel in de Sologne is Château de Cheverny, bekend als het kasteel van Kuifje, omdat het Hergé inspireerde voor kasteel Molensloot. Er is een expositie gewijd aan de beroemde strip in een bijgebouw van het kasteel. Indrukwekkender nog zijn de tuinen, met zeldzame en oude boomsoorten, het interieur van het kasteel en de kennel waar de grote roedel honderd jachthonden gehouden worden.

Chateau de Cheverny moestuin De tuin van Cheverny CC/CDV)

Mooie dorpen 

In de slaperige dorpen van de Sologne is vaak niet meer te zien dan een mooi oud kerkje. Toch hebben ze een opvallende charme door hun vakwerkhuizen met bakstenen muren, die in deze streek in een visgraat-motief gemetseld worden. Zoals het charmante Souvigny-en-Sologne (zie ook beneden voor een leuk eetadres), La Ferté-Beauharnais of het middeleeuwse Mennetou-sur-Cher. Ook het stadje Blois is een zeer leuke plaats om te bezoeken, vanwege de levendige oude binnenstad, vol authentieke speciaalzaken.

Dorpje La Ferté le Beauharnais La Ferté-Beauharnais (CC/Daniel Jolivet)

La Ferté Saint-Aubin

Een leuk kasteel in het noorden van de Sologne, vlak bij de autoroute vanaf Orléans, is La Ferté Saint-Aubin. Een enthousiaste adellijke familie probeert dit mooie kolos al jaren te renoveren en in stand te houden. Kostbare zaak en daarom bedenken ze een hoop leuke attracties, om bezoekers te trekken. Zo kun je madeleines leren bakken in de prachtige 18e-eeuwse keuken en kun je de mooie stallen van het landgoed bezoeken. Pareltje!

Kasteel La Ferté Saint-Aubin La Ferté Saint-Aubin (FB)

Meer leuke adressen in Sologne:

Domaine de Ciran: kasteel (met vakantieappartementen) op een groot natuurterrein met excursies (o.a. herten).

Bistro Le Souvignot: hét restaurant van Sologne (in het dorpje Souvigny-en-Sologne) waar veel Parijzenaren met een tweede huis in de streek ’s weekends reserveren voor een eenvoudige maar oergezellige lunch .

Chambres d’hôtes La Feuillaie: aan de rand van de Sologne, net ten zuiden van Orléans, ligt deze prachtige B&B, die de authentieke sfeer van een 18e-eeuwse boerderij combineert met moderne kunst en design.

Chambre d'hôtes La Feuillaie

Wild kijken rond kasteel Chambord in een 4×4: op het grote landgoed rond het kasteel kun je op verschillende manieren de natuur ontdekken. Te voet, per fiets en ook met een gids in een landrover. Vanaf €18 p.p.

Wild kijken per 4x4 rond kasteel Chambord Met een 4×4 over het Domain de Chambord (CC/Leonard de Serres)

Mooie Airbnb-kamer in een privé-kasteel: alleen al die oprijlaan…. En de inrichting ziet er ook leuk uit!

Leuke Airbnb in Saint-Viâtre: eenvoudige gîte in een dorpshuis van een schattig plaatsje in het hart van de Sologne.

Sologne in de herfst meer Een van de vele meren in de Sologne (CC/Remi Ange Couzinet)

Suites van Château de Cheverny: het kasteel ‘van Kuifje’ verhuurt sinds vorig jaar 7 luxe suites (2-7 pers.) in een van de bijgebouwen op het landgoed. Niet goedkoop (vanaf €420/2 nachten), wel erg mooi en op een bijzondere plek.

Suites van Château de Cheverny Suites op het kasteel van Kuifje, Château Cheverny

CC/Ange Couzinet, CC/Nicky Bouwmeester, CC/Olivier Letourneux, CC/Richard Toller

Blois Sologne herfst Blois, prachtige plaats aan de Loire met levendige oude binnenstad 

Ferté Saint-Aubin Hal van het kasteel La Ferté Saint-Aubin (CC/Tricia & Nana)

Chateau de Cheverny Château de Cheverny (CC/DVDBramhal)

Chateau de Cheverny Kuifje Kuifje-expositie in ‘kasteel Molensloot’ (CC/Jean-Claude Mouton).

Chaumont sur Tharonne dorp Sologne Chaumont-sur-Tharonne (CC/Daniel Jolivet)

LEES OOK:
De mooiste kastelen in de herfst
Tarte tatin met abrikozen

Reacties zijn gesloten.