frankrijk.nl

Recept: flammkuchen uit de Elzas

Tarte flambée of flammkuchen: zó lekker deze authentieke uienpizza met room uit Noordoost-Frankrijk, dat je de calorieën op de koop toe neemt. En je zet deze feestelijke snack in een tel op tafel.

Een tarte flambée (ook bekend als flammekueche of flammkuchen) is een heerlijke snack uit de Elzas: een flinterdunne knapperige bodem met crème fraîche, ui en spek. Heerlijk met een glas lokale sylvaner, riesling of pinot blanc. Helemaal hip in de grote steden, in Amsterdam kun je ze bij diverse restaurants eten!

tarte flambée flammekueche

Zo’n tarte flambée is sowieso al een snel gerecht om te maken. Maar wij sneden nog een bochtje af: we gebruikten een kant-en-klare bodem. Normaal maken we die graag zelf (bloem, water en een beetje olie mengen, laten rusten en zo dun mogelijk dun uitrollen, zie bijvoorbeeld dit Duitse recept), maar nu waren we lui. En in sommige winkels (Albert Heijn, Dekamarkt) vind je opgerold deeg voor Flammkuchen. Dat maakt het wel heel makkelijk om ‘m snel in elkaar te improviseren. Anders neem je kant-en-klaar pizzadeeg dat je héél dun uitrolt.

tarte flambée flammekueche

1. Verwarm de oven voor op 275 graden Celcius (of zo heet mogelijk) en strooi wat bloem op een bakblik.

2. Smeer wat zure room of crème fraîche op de bodem en verdeel daar een paar spekblokjes, dunne ringetjes ui en wat versgemalen peper erover.

3. Wij deden er voor extra smaak ook nog wat blokjes gerookte kaas op, maar dat hoeft niet eens. Geraspte gruyère of blokjes Munster (de pittige stinkkaas uit de Vogezen) zijn een andere mogelijkheid. En in de Elzas bestaat er ook een tarte flambée ‘forestière‘, met plakjes champignon erbij.

4. Zet deze Elzasser pizza daarna in de gloeiend hete oven. Na zo’n 10 minuten is ie klaar.

Tekst: Antonia Mazel Beeld: Stijn Nieuwekerk

tarte flambée flammekueche

LEES OOK :
Pissaladière, pizza uit de Provence
Herfstsalade met eendenborst en sinaasappel
Coq au riesling uit de Elzas

Wat aten zij Toni Mazel Stijn Nieuwendijk Gastblogger

4 reacties op “Recept: flammkuchen uit de Elzas”

  1. Jan schreef:

    Het kan nog veel gemakkelijker met deze variatie: gebruik tortillas als bodem!

  2. Marijke schreef:

    Miam, zo lekker! Je kunt zelfs zoete Flammen maken, met room en rood fruit (vers of diepvries), of schijfjes appel en kaneel en serveren met een boletje ijs… e
    en fluitje van een cent!

  3. Carole schreef:

    Helaas is het kant & klare-deeg van Marqt uit het assortiment ;-( maar ik heb zelf Flammekueche met een ander deeg van Marqt gebakken: Dinkel bladerdeeg & pizzadeeg en de tweede vonden wij beter. En in Amsterdam is er een restaurant met Flammekueche http://www.thelobby-amsterdam.nl/, nog niet geprobeerd maar doen we binnenkort!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *