frankrijk.nl

Mooie stille vakantiestreken in Frankrijk

Inspiratie voor de zomervakantie? Dit zijn 6 authentieke en heerlijk rustige gebieden in Frankrijk met veel natuur. Voor wie graag wegblijft bij de massa en liever kiest voor groen en gemoedelijk.

Corrèze (Limousin/Nouvelle Aquitaine)

Helemaal tot rust komen is makkelijk in de Corrèze, een gebied met de sfeer van het Franse platteland van 30 of 40 jaar geleden. In het noordoosten van dit departement in de Limousin liggen de bossen van het hoge Plateau de Millevaches. In het westen voeren slingerende landwegen door een kalm en heuvelachtig platteland, met mooie dorpjes zoals Collonges-la-Rouge en Turenne.

Correze: Collognes en panorama
Niet missen: de mooie natuur, pittoreske dorpen als Collonges-la-Rouge, Turrenne en Beaulieu-sur-Dordogne, het kasteel van Madame de Pompadour, de zondagmarkt van Objat, het curieuze Musée de Jacques Chirac en clafoutis, hét nagerecht in de Limousin.

Slaaptips: Hermitage Rochaud Couchaud, een rustieke camping met prachtig uitzicht in de omgeving van Brive-la-Gaillarde, Le Grand Hotel Turenne, hotel met verrassend modern interieur en zachte prijzen in het mooie Beaulieu-sur-Dordogne, en in ditzelfde dorp ligt ook Huttopia Beaulieu-sur-Dordogne, op een prachtlocatie naast de Dordogne. Een andere mooie natuurcamping is La Geneste, bij Uzerche.

Aude (Languedoc-Roussillon/Occitanie)

Katharenkastelen, ruige natuur, uitgestrekte wijngaarden en de Middellandse zee. Ondanks bekende plekken als Carcassonne en het Canal du Midi is de Aude het rustigste deel van de vroegere regio Languedoc-Roussillon. Dat geldt niet alleen voor het stille achterland van de Aude, maar zelfs voor het strookje kust van dit departement, omdat dat voor een groot deel uit beschermd natuurgebied bestaat (La Clape).

Aude: onbekende vakantiestreek in Frankrijk
Niet missen: de katharenkastelen (o.a. Peyrepertuse en Puilaurens), Abbaye de Fontfroide, wandelen in het natuurpark van La Clape (bij Narbonne), het Canal du Midi, Carcassonne, boekendorp Montolieu, havenplaatsje Gruissan, cassoulet. Meer info: audetourisme.com

Slaaptips: Domaine des Agnelles, hippe appartementen in een mooi herenhuis met zwembad of Gîtes du Moulin, vrijstaande vakantiehuizen tussen wijnstokken van de Corbières.

Lot (Midi-Pyrénées/Occitanie)

De Lot heeft indrukwekkende sterrenhemels omdat deze streek nog écht donker wordt ’s nachts, dankzij het gebrek aan grote autowegen en steden (behalve provincieplaatsje Cahors dan). Ook vind je hier prachtig platteland en de romantische rotsen van de Causses du Quercy, waarin de rivier de Lot een diepe kloof heeft gesleten. Op de hoge kliffen boven het water pronken kastelen en dorpen, zoals het adembenemende Saint-Cirq-Lapopie. Het gebied heeft bovendien veel prehistorische grotten en dolmen. En de streekmarkten zijn er ronduit geweldig, zoals bijvoorbeeld die in Figeac.

Lot Saint Cirq Gourdon
Niet missen: Saint-Cirq-Lapopie, Puy-l’Eveque, Figeac, grotten Pech-Merle en Gouffre de Padirac, bedevaartsoord Rocamadour, Musée Zadkine in Les Arques, confit de canard. Meer info: tourisme-lot.com

Slaaptips: modern houten huis met zwembad midden in de bossen, prachtige boomhut in de tuin van kasteel-hotel Cantecor.

Queyras (Hautes-Alpes/Provence)

Nog zo’n dunbevolkte en authentieke streek, dit keer aan de oostkant van Frankrijk, tussen Briançon en de Italiaanse grens. De Queyras is een beschermd berggebied met aardige bergdorpen zoals Saint-Véran en Montbardon, die in een vallei met weilanden, bossen en velden vol alpenbloemen liggen. Geweldig gebied voor een wandelvakantie, want de Tour de Queyras (GR58) is een van de allermooiste langeafstandspaden van Frankrijk.

Queyras vakantiestreek Frankrijk - Saint Veran Ezel
Niet missen: Saint-Véran, Montbardon, wandel- en ezeltochten door de streek, Col d’Izoard (bergpas van 2360 meter, panorama over de toppen van de Queyras), Château-Queyras en een bezoek aan het versterkte Briançon, de hoogste stad van Europa. Meer info: queyras-montagne.com

Slaaptips: Alta Peyra Hotel, viersterren-luxe midden in de natuur, een bijzondere combinatie, en Huttopia Vallouise, een camping met een prachtig uitzicht op de bergen in het naburige Parc Naturel des Ecrins (20 km).

Charente (Poitou-Charentes/Nouvelle Aquitaine)

Terwijl de kust van buurdepartment Charente-Maritime ‘s zomers heel veel strandliefhebbers trekt, ligt het binnenland van de Charente er zelfs in het hoogseizoen verrukkelijk rustig bij. Door het gebrek aan grote toeristische trekpleisters is deze heuvelachtige streek nog onbedorven en landelijk, vol weilanden met roodbruine koeien, enkel onderbroken door boerderijen, bossen, oude wasplaatsen, meren en stroompjes. En er zijn ook culturele verrassingen, want zelfs enkele van de kleinste dorpen van de Charente hebben nog een mooi romaans kerkje. Aan de westkant van het departement is het land wat vlakker, met wijnstokken op de krijtgrond rond Cognac.

Charente vakantiestreken

Niet missen: romaanse kerken, streekmarkten, Château de La Rochefoucald, Cognac, de stad Angoulême, het mooie dorpje Aubeterre-sur-Dronne (met een ondergrondse kerk), kanoën op de Tardoire of de Dronne, pineau des Charentes (versterkte aperitiefwijn). Hier 9 dingen die je vooral moet doen in de Charente. Meer info: tourisme.charente-limousine.fr  en sudcharentetourisme.fr

Slaaptips: Les Gorges du Cambron, een mooie camping vlak bij het kleine dorp Montbron, Domaine des Etangs, top-chique landgoed bij Massignac met hotelkamers in mooi oud kasteel en vakantiehuisjes langs een meer, of La Calèche & La Belle Cour vakantiehuizen bij het dorpje Roussines.

Ariège (Midi-Pyrénées/Occitanie)

Mooi stil gebied aan de voet van de Pyreneeën, met veel bossen, varens, bergbeekjes, grazende schapen. Van oorsprong is dit een arme agrarische streek dus de Ariège is heel authentiek gebleven. Plaatsjes als Mirepoix, Saint-Lizier en Foix voelen nog echt ouderwets Frans, met romaanse pareltjes, vakwerkhuizen en gemoedelijke markten. Echt een gebied voor wandelaars bovendien, waar je geniet van groene valleien en natuurlijk de Pyreneeën.

Ariege onbekende streken

Niet missen: ruïne van katharenkasteel Montségur, de plaatsjes Mirpoix (vakwerkhuizen) en Saint-Lizier, de grot van Niaux, provinciestad Foix, met zijn kasteel, markt en gezellige terrassen, en de ongerepte vallei van Bethmale.

Slaaptips: In de Ariège kun je een woonwagentocht maken met France écotours (en onderweg in de wagen overnachten), Belrepayre is een camping met vintage Airstream campers, en in de buurt van Foix ligt Flower Camping l’Arize, over het groene kampeerterrein stroomt een ondiep riviertje,

Belrepayre Airstream Ariège Starship Belrepayre

LEES OOK: 
5x kamperen in onbekende Franse streken
Vakantiekasteeltje in de Pyreneeën
Wandelvakantie in de Queyras, mét kinderen!
Slaapadressen in de mooie Lot-et-Garonne

Tekst: Nicky Bouwmeester Beelden: Corrèze Collonges-la-Rouge (CC/Laurent), bloemen (CC/Gilles Péris y Saborit), uitzicht (CC/Ogust1), Aude dorpje Montlaur (CC/Sam Mooney), kasteel Rennes-le-Château (CC/Luis Nicolas), abdij Fontfroide (CC/Aurélien), uitzicht Lot Saint-Cirq-Lapopie (CC/Marcel Musil), Pays de Gourdon (ODT Pays de Gourdon), Figeac (CC/Geoterranaute), Queyras Saint-Véran (Cc/LenazPic), vallei (CC/Rapahel Vandon), ezel & koe (CC/Lionel Le Guen), rivier (CC/Alain), Charente Aubeterre-sur-Dronne (CC/Patrick Janicek), wijngaarden bij Cognac (CC/fra298), Montbron (CC/Patrick Janicek). Arièege  CC/Pierre G09 (vallei Betmale), CC/JP Tonn (geitje), CC/Pittou2 (Foix), CC/Stephen Colebourne (Mirepoix). Hoofdfoto: Queyras/Raphael Vandon)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *