frankrijk.nl

Yves Saint Laurent-museum in Parijs

In 2017 opende het Musée YSL in Parijs. Geen stijve bedoening, maar een intiem inkijkje in het werkende leven van de couturier. Naast jurken en schetsen zie je ook de vroegere werkruimtes van de couturier. Onveranderd en vol persoonlijke spullen.

Intiem museum

In het najaar van 2017 opende het  Musée Yves Saint Laurent in het chique 16e arrondissement van Parijs, tussen Champs-Elysées en Eiffeltoren. Het museum is gevestigd in het vroegere hoofdkantoor van het modehuis. Je komt er binnen zoals de beste klanten van de couturier vroeger ‘aan huis’ werden ontvangen: via de salons en paskamers op de begane grond. Daar ontdek je al snel de eerste mythische eerste modecollectie van Yves Saint Laurent, uit 1962.

Une publication partagée par Loïc Le Gall (@loiclegall) le

Leesbril en Deneuve

De volgende ruimtes voeren langs de vele YSL-ontwerpen die de modewereld veranderden, zoals de trapezejurk, de vrouwensmoking en het safari-jasje. Yves Saint Laurent zélf is ook nooit ver weg in dit museum dat de sfeer van een privé-huis heeft. Hij lijkt zelfs maar net weggelopen van zijn bureau, dat nog altijd vol spullen ligt. Tussen modeschetsen en naaldendoosjes ontdek je persoonlijke eigendommen, zoals zijn eigen leesbril en de wandelstok van Dior, die YSL koesterde. Achter het bureau hangt een prikbord met foto’s van zijn muzen, zoals Catherine Deneuve en Loulou de la Falaise. Oud-medewerkers en mannequins van het modehuis hielpen de werkruimtes in de oude staat te herstellen. Bijzonder, zo’n persoonlijke insteek in de vaak wat gereserveerde Franse modewereld!

Musée YSL Paris, 5 avenue Marceau, Parijs 16e arron. din-zon. 11.00-18.00 uur, vrijdag tot 21.00 uur, €10. Meer informatie & kaartverkoop: museeyslparis.com

Beelden: Instgram & linksboven: schets Yves Saint Laurent van balletdanseres Zizi Jeanmaire

Une publication partagée par Lifestyle magazine (@jillian_lifestyle) le

Une publication partagée par Audrey (@iz_aud) le

Une publication partagée par Karo (@missgeekette) le

Une publication partagée par Karo (@missgeekette) le

Une publication partagée par Loïc Le Gall (@loiclegall) le

Une publication partagée par Karo (@missgeekette) le

Meer zien? Figaro publiceerde een filmpje van een privé-rondleiding in het nieuwe museum van 24 minuten lang (in het Frans)!

PLUS+
Paris Fashion Week bij TV5Monde

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *