frankrijk.nl

Magische B&B in een oud bergchalet

Bij La Ferme des Vonezins raak je niet toevallig verzeild, maar als je er eenmaal bent wil je er niet meer weg. Philippe runt deze charmante chambres d’hotes in een eeuwenoud chalet op 1300 meter. Locatie: tussen het meer van Annecy en La Clusaz, in de Franse Alpen.

Tijdens een bezoek aan het prachtige Imperial Palace in Annecy had iemand me aangeraden ook een nacht door te brengen in een bijzonder chalet in het Massief van de Aravis. Voor een keer had ik nou eens niet op internet gezocht naar reviews, dus ik had geen idee wat me daar hoog in de bergen te wachten stond. Nadat mijn GPS me de verkeerde berg op gestuurd had, belde ik uiteindelijk naar La Ferme des Vonezins en kreeg  Philippe Carteron aan de lijn. Die daarna de rest van de rit aan de telefoon bleef hangen om me tot vlak bij zijn boerderij te gidsen.

chambres d hotes Frans Alpen

Verdwaald tussen alpenweides

De toon was meteen gezet want Philippe heeft een goed gevoel voor humor. Hij vroeg me om mijn auto te parkeren achter een versperring op een smalle weg en daar 5 minuten op hem te wachten. Daar stond ik met mijn koffer midden tussen de alpenweides… Rechts beneden ontwaarde ik een boerderij, links naar boven een paadje en in de verte de nog besneeuwde bergtoppen. Er gingen 5 minuten voorbij, toen 10 minuten, al bijna 15 minuten… Ik begon me af te vragen waar de verborgen camera was, toen ik een 4×4 hoorde aankomen. Daar was Phillipe – keukenschort nog om – die met een brede glimlach uit zijn auto stapte. Hij pakte mijn koffer en hup, we reden samen naar boven. En vanaf dat moment heb ik non-stop moeten lachen: Philippe lijkt wel een radiopresentator. Ik weet niet hoe grappig hij is in het Engels maar in het Frans is hij echt hilarisch. J’adore!

B&B La Ferme des Vonezins Franse Alpen Haute-Savoie

Bukken voor Nederlanders

Daar waren we dan eindelijk, de 4 honden renden ons tegemoet. Het was al donker en het enige licht dat ik kon zien kwam uit de kleine ramen van de boerderij. Magisch gewoon. Philippe ging me voor, hij hoefde niet te bukken om naar binnen te gaan, maar ik wel! De plafonds van deze vroegere boerderij uit 1632 zijn namelijk heel laag. De enige plek waar een gemiddelde Nederlands rechtop kan staan is in de schoorsteen. In die schoorsteen waar normaliter de worsten en hammen gerookt worden, maar deze avond deed hij dienst als open haard. Philippe dekte de tafel naast twee andere gasten uit de Elzas, die hier net als ik overnachtten. Er zijn op het moment nog maar 2 gastenkamers, maar dat worden er binnenkort 5, vertrouwde Philippe me toe.

Brandnetelsoep en viooltjesijs

Je komt hier op La Ferme des Vonezins ook voor de kookkunsten van Philippe. De gastheer gooide 11 jaar geleden het roer radicaal om. Hij komt uit een bekende familie uit Annecy en was daar HiFi-verkoper, maar hij wilde een ander leven. Hoog in de bergen, frisse lucht en van elk moment van het leven genieten. Ik genoot van het voorgerecht tot het dessert, met een romige brandnetelsoep, een croûte au reblochon (een lokale kaastaart), een sorbet met viooltjes en merengue en een kruidenthee met zandkoekjes, vers uit de oven. Daarna begreep ik meteen waarom ik eerder die avond een paar minuten onderaan de weg moest wachten! Al het eten van La Ferme is vers bereid.

B&B La Ferme des Vonezins Franse Alpen Haute-Savoie slaapkamer

Oorverdovende stilte

En dan mijn kamer, die zich buiten de boerderij in een klein privé-chalet bevond. Al net zo mooi als de rest. Deze kamer (dankzij een tussenverdieping ook groot genoeg voor gezinnen) combineerde charme, hout en ruwe materialen met meubels en mooie voorwerpen die Philippe bij antiekwinkels en brocantes vond. Modern comfort was er ook, met vloerverwarming in de badkamer, televisie en een goeie geluidsinstallatie. Ook hier zijn de plafonds erg laag, let op je hoofd! Ik sliep als een baby, dankzij een ongelooflijke stilte waar sommige stadsbewoners zoals ik nog bijna aan moeten wennen. Ik werd wakker met uitzicht op een idyllisch landschap, het diepgroen waar ik van hou. Zen!
B&B La Ferme des Vonezins Franse Alpen Haute-Savoie

Rondkijken in Thônes

Kwam het door de hoogte, de frisse lucht of de goede nacht die maakte dat ik zo’n honger had? Ik keek al uit naar het ontbijt. Savoyaardse taart, waarvan Philippe me het recept toevertrouwde, zelfgemaakte jam, kwark met een coulis van rode vruchten, pain de campagne uit het dorp. De dag begon goed! Voor mijn vertrek liet Philippe me nog het kleine museum van Thônes zien, vlak bij de kerk. Over de geschiedenis van de stad en streek. We namen nog een laatste koffie en goûter bij Patisserie Chez Jorge met uitzicht op de markt en de Via Ferrata in het hart van het dorp.

Patisserie Chez Jorge

La Ferme des Vonezins is echt een prachtige plek om te bezoeken in alle seizoenen! In de winter kun je er vanaf La Clusaz naartoe skiën. En ik heb je nog niet verteld dat Philippe gek is op paarden… Maar dat kan hij het beste zelf vertellen.

Kamers €125 (2 pers.)-€230 (4 pers. chalet) inclusief ontbijt, 4-gangendiner €45. Meer informatie & boeken

B&B La Ferme de Vonezins in de Savoie: gast Carole en eigenaar Philippe

PLUS+
– Op 25 km van Annecy, 11 km van La Clusaz en vlak bij Thônes.
– Het grote terras voor een lunch in de buitenlucht ‘s zomers.
– De zithoek om met een glas whisky te genieten van de open haard met de honden of de huiskat aan je voeten.

MIN-
– Een bezoek aan La Ferme des Vonezins moet je verdienen. Zonder 4×4 kun je niet met de auto omhoog en wacht je een wandeling van 700 meter. Maar ik weet zeker dat Philippe je of uw bagage met liefde komt halen als je dat vooraf vraagt!

Hoe kom je er? 9,5 uur rijden vanaf Utrecht, 8 uur met de trein naar Annecy (+half uur met huurauto) of vliegen naar Genève (+1 uur met huurauto).

Tekst en beeld: Carole Goelitz & la Ferme des Vonézins © www.blue1310.com

B&B La Ferme des Vonezins Franse Alpen Haute-Savoie

LEES OOK:
De mooiste dorpen van de Franse Alpen
Annecy en het James Bond-hotel L’Impérial Palace

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *