frankrijk.nl

Franse boeken voor op de bank

Nu het herfstweer echt begint, duiken wij het liefste met een goed boek voor de open haard. Deze 5 nieuwe romans nemen je meteen weer mee naar mooie gebieden en steden in Frankrijk.

Het geluk van Lou – Lorraine Fouchet

Deze ontroerende familieroman speelt zich af op het Bretonse eiland Groix. Hier woont de gepensioneerde arts Jo die probeert de te vroege dood van zijn vrouw Lou te verwerken. Lou was een prachtige vrouw, altijd hartelijk en vrolijk en de spil van het gezin. Nu Lou er niet meer is is dreigt het gezin uit elkaar te vallen. In haar testament vraagt ze Jo haar laatste wens te vervullen en die wordt op een eigenaardige manier aan hem gepresenteerd. Pas wanneer hij in zijn missie is geslaagd mag hij Lou’s laatste brief lezen, die ze heeft verzegeld in een fles Mercier, haar favoriete Champagne. Geschreven met telkens een wisselende ik-persoon leef je al snel mee met de belangrijkste personages: Jo, dochter Sarah, zoon Cyrian en kleindochter Pomme. Het verhaal is ontroerend en charmant, waarbij drama en humor elkaar afwisselen. En vanaf de eerste bladzijde ruik je de Bretonse zeelucht!

Uitgeverij Nieuw Amsterdam, juni 2017, prijs €19,99

Het geluk van Lou - roman

Geboren uit een roos – Tineke Aarts

Met dit boek voltooit Tineke Aerts de trilogie over 7 generaties vrouwen uit een wijnbouwfamilie in de wijnstreek Cahors. De eerste 2 boeken speelden zich af in een ver verleden, nu word je als lezer meegenomen naar de jaren 90 van de vorige eeuw. Hoofdpersoon Juliette Bonave kan maar met moeite het hoofd boven water houden en is vastbesloten om het tij te keren met een succesvolle wijn: de Bonave Passion. Maar eerst zal ze moeten afrekenen met oude vetes, nieuwe buren en zelfs het oorlogsverleden van het dorp. Tussen de regels door lees je ook het verhaal van een alleenstaande moeder die niet door heeft dat haar dochter steeds verder afglijdt. De schrijfstijl is beeldend zodat je 319 bladzijden lang je eigen achtergronddecor maakt van het wijndomein en het dorp. Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Juliette en van haar dochter Virginie, waarbij we vooral in het geval van de puberdochter soms moeite hadden met het formele taalgebruik. Neemt niet weg dat dit een pageturner is: je MOET weten hoe dit afloopt! De 2 andere boeken van de Bonave Trilogie zijn Familiebezit en Marguerite: niet noodzakelijk maar wel handig om die eerst gelezen te hebben.

Uitgeverij Lemontree Books, september 2017, prijs €19,95

Geboren uit een roos romand

David Foenkinos – Het geheime leven van Henri Pick

Dit boek staat bovenaan Carole’s favoriete lijst. Niet verrassend, want het verhaal speelt zich af in haar thuisstreek, het Bretonse Finistère. Als een bibliothecaris in Bretagne besluit een collectie te maken van boeken die door uitgevers zijn afgewezen, ontvangt hij ongelooflijk veel manuscripten. Een jonge redactrice duikt erin en ontdekt een pareltje, geschreven door een zekere Henri Pick. Op zoek naar de schrijver ontdekt ze dat hij 2 jaar eerder is overleden. Zijn weduwe bezweert echter dat haar man, pizzabakker van beroep, nooit een letter las en niets anders dan boodschappenlijstjes schreef. Leidde hij een geheim leven? Het boek wordt uitgebracht en brengt een kettingreactie aan gebeurtenissen teweeg die de levens van de jonge redactrice, Henri Pick’s dochter en een uitgerangeerde journalist drastisch op hun kop zetten. Een wervelende literaire zoektocht, vol vaart en humor geschreven!

Uitgeverij Cossee, oktober 2017, prijs €19,99

Geheime leven van Henri Pick - David Foekinos

Een zachte hand – Leïla Slimani

Chanson Douce (vertaald als Een zachte hand) won vorig jaar de prestigieuze Franse literaire prijs Le Prix Goncourt. Een beklemmend onderwerp, maar ingenieus geschreven. En zo aangrijpend dat Carole het in één dag uitlas. “Dit gaat over onze realiteit, de druk op werkende moeders. In Parijs is het heel gewoon dat beide ouders een baan hebben.” Het verhaal? Myriam is moeder van 2 kinderen in Parijs en wil haar baan als advocaat hervatten. Haar man heeft zo zijn bedenkingen maar toch gaat ze op zoek naar een nanny. In Louise vinden ze de perfecte oppas, die al snel de harten van de kinderen verovert en een vaste plek inneemt in het gezin. Louise nestelt zich steeds dieper in het huishouden, maar begint ook vreemde trekjes te vertonen. Het benauwt Myriam, maar ze sust haar gevoel van onbehagen. Als ze uiteindelijk doorheeft wat Louise drijft, is het te laat…

Uitgeverij Nieuw Amsterdam, juli 2017, prijs €19,99

Leila Slimani Een zachte hand recensie

Wachten op monsieur Bellivier – Britta Röstlund

De Zweedse journaliste Britta Rüstlund die al 15 jaar in Parijs woont, schreef deze vlotte dubbelroman. Heerlijk begin: Helena zit in een café en iemand vraagt of ze wacht op ene Monsieur Bellivier. Voor ze het goed en wel beseft, zegt ze ‘ja’. Mancebo, een Tunesische winkeleigenaar, is tevreden met zijn rustige, voorspelbare leven. Tot een buurvrouw hem vraagt of hij vanuit zijn winkel haar man in de gaten wil houden, om te ontdekken of hij vreemdgaat. Twee willekeurige mensen, twee onverwachte opdrachten. Helena en Mancebo kennen elkaar niet, maar hun levens gaan elkaar op een onverwachte manier kruisen.

Uitgeverij Cargo, oktober 2017, prijs €19,99

Rostlund - Wachten op monsieur Bellivier

Tekst: Josee Schouten

LEES OOK:
Nu in het Van Gogh Museum: ‘Nederlanders in Parijs’
5 nieuwe Franse films om niet te missen dit najaar

Reacties zijn gesloten.