frankrijk.nl

Van Gogh, Mondriaan en Van Dongen in Parijs

Het Van Goghmuseum heeft dit najaar een expositie over Nederlandse kunstenaars die in de 19e eeuw in Parijs werkten. Zoals Van Dongen, Mondriaan, Breitner en Van Gogh zelf. Die artistieke uitwisseling leverde veel moois op.

In de 19e eeuw oefende Parijs een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op kunstenaars. Tussen 1789 en 1914 reisden ook vele Nederlandse kunstenaars naar de Franse hoofdstad, zoals Johan Barthold Jongkind, George Hendrik Breitner, Kees van Dongen, Piet Mondriaan en Vincent van Gogh.

moulin rouge van der hem Piet van der Hem, Moulin Rouge, c.a. 1908-1909

Uitwisseling met Monet en Picasso

In Parijs raakten Nederlanders geïnspireerd door het werk van kunstenaars als Claude Monet en Pablo Picasso. Omgekeerd drukten de Nederlandse kunstenaars ook hun stempel op de Franse kunst. Zo leerden Monet, Boudin en Sisley van Jongkind hoe ze het licht konden vastleggen op doek.

Israëls aan de danseressen

Eenmaal terug in Nederland verspreidden de Parijsgangers hun inzichten met Nederlandse schildersvrienden. Isaac Israëls leerde via Breitner het Franse impressionisme kennen. Hij ging ballerina’s en naakten schilderen, iets wat in Nederland voor die tijd vrij ongebruikelijk was.

Nederlanders in Parijs 1789-1914

De tentoonstelling in het Van Gogh Museum belicht deze artistieke uitwisseling aan de hand van 8 bekende Nederlandse kunstenaars, aangevuld met schilderijen van hun Franse tijdgenoten. Samen werpen ze nieuw licht op de smeltkroes Parijs. Daar werd in de 19e eeuw de basis gelegd voor een werkelijk internationale kunst.

Carole bij Van Gogh Museum Amsterdam Carole bij de tentoonstelling

Van Gogh boulevard de Clichy Van Gogh, Boulevard de Clichy

‘Nederlanders in Parijs 1789-1914’ van 13 oktober 2017 t/m 7 januari 2018, meer informatie: www.vangoghmuseum.nl

DEZE EXPOSITIE IS AFGELOPEN IN AMSTERDAM, MAAR IS VAN FEBRUARI TOT HALF MEI 2018 TE ZIEN IN HET PETIT PALAIS IN PARIJS! meer informatie

Beeld: Kees van Dongen, Moulin de la Galette, 1906, Particuliere collectie (met dank aan Art Veras), c/o Pictoright Amsterdam. Piet van der Hem, Moulin Rouge, c.a. 1908-1909, Privécollectie, via Mark Smit Ommen Vincent Van Gogh, Boulevard de Clichy – Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting) – Kees van Dongen, De blauwe japon, 1911, c/o Pictoright Amsterdam.

LEES OOK:
5 Franse films om niet te missen dit najaar
Geweldig Frans bakprogramma op TV5MONDE
De 9 leukste Franse adressen in Den Haag

Reacties zijn gesloten.