Frankrijk.nl

Carnaval in Nice, mooi feestje!

In het zuiden van Nederland weten wij wel een carnavalsfeestje te bouwen en in Frankrijk kunnen ze er ook wat van! Van 17 februari tot 3 maart staat Nice bol van de carnavalsactiviteiten met tal van kleurrijke parades.

Winters hoogtepunt Côte d’Azur

Het Carnaval van Nice staat bekend als een van de grootste ter wereld en is het onbetwiste hoogtepunt van de winter aan de Côte d’Azur. Twee weken lang een geweldig schouwspel van praalwagens, dansers, straatartiesten en muzikanten die overdag én ‘s avonds het publiek bespelen, verleiden en betoveren. Het Carnaval wordt gedomineerd door 2 grote thema-optochten, die paraderen naar de centraal gelegen Place Massena.

Carnaval in Nice- bloemencorso

1. Bloemenparade Bataille de Fleurs

Nee, hier geen alaaf en polonaise maar in Nice weten ze de bloemetjes absoluut buiten te zetten tijdens het befaamde bloemencorso. La Bataille de Fleurs is een optocht van met bloemen versierde praalwagens waarop fraai uitgedoste dames het publiek bloemen toewerpen. Fleurs locales uiteraard: denk vooral mimosa, maar ook lelies en anjers. Kleurrijk om te zien en tevens een mooie knipoog naar de start van de lente. En ‘ons ben niet zunig’; tijdens elke parade wordt meer dan 100.000 bloemen uitgedeeld, waarbij de bloemenmeisjes niet schromen om ook de wagen ‘leeg te plukken’. Vervolgens hebben de bloemenstekers telkens zo’n 48 uur om de wagen weer op te tooien voor de volgende parade. Want deze optocht vindt gedurende het Carnaval vijf keer plaats: op 17, 21, 24, 28 februari en 3 maart vanaf 14.30 uur.

Carnaval in Nice

2. Carnavalsoptocht ‘in outer space’

Place Massena, het fraaie plein tussen het oude en nieuwe Nice, is 5 avonden lang het epicentrum van de lichtparade van 17 praalwagens met les grosses têtes’: metershoge figuren, die er supergelikt uitzien en voor deze editie geïnspireerd zullen zijn op het thema: ‘King of Space’. Hmm, dat wordt een behoorlijk stukje ‘out-of-the-planet’ denken: aliens, zonnekoning, marsmannetjes, duivels? Het belooft in ieder geval een kleurrijk en fantasievol spektakel te worden, dat door de belichting naar een nog magischer niveau wordt getild. En tussendoor, eromheen en bovenop tal van dansers, straatartiesten en muzikanten. Duidelijk dus dat je hier al snel ogen te kort komt. De avondparade, het Corso Illuminé, vindt plaats op 17, 21, 24 en 27 februari vanaf 21.00 uur. Er zijn ook twee dagparades, het Corso Carnavalesque, op 25 februari en 3 maart vanaf 14.30 uur. Bekijk dit filmpje voor een impressie.

Plaatsje veroveren

Het moge duidelijk zijn dat zo’n topevenement veel bekijks heeft. Dus wil je het Carnaval van Nice van dichtbij meemaken, dan raden we je absoluut aan om of zit- of staplaatsen te reserveren in de daarvoor gereserveerde zônes rond en op Place Massena. Tarieven variëren van €5 tot €26, of €40 voor een forfait voor beide optochten. Onze tip: wil je echt interactie met de bloemenmeisjes en straatartiesten kies dan voor een staplaats, dan ben je flexibeler.

Leuk detail: kom je verkleed – en dan op z’n Nederlands met boerenkiel en/of pruik maar helemaal gekostumeerd van top tot teen – dan heb je gratis toegang tot de zône voor staplaatsen!

Carnaval in Nice

Vroegboekvoordeel tot 15 oktober

Tot 15 oktober 2017 kun je bovendien gebruik maken van een vroegboektarief waarbij je niet alleen 15% korting krijgt op de kaartjes, maar ook tot 20% op hoteltarieven en tot 25% op diverse culturele attracties in de stad. Kun je weer aardig wat carnavalspintjes van kopen, nietwaar?

Lokale carnavalslekkernij: les bugnes

En als je er dan toch bent, proef dan vooral de speciale carnavalssnack die jetijdens Carnaval bij veel bakkers in Nice kunt krijgen: les bugnes (in een iets plattere vorm ook wel les ganses genoemd). Een beignet die doet denken aan onze oliebol, maar dankzij de knapperige buitenkant en een vleugje oranjebloesem door het deeg een heerlijke eigen smaak heeft. Mmmm!

Meer informatie over het Carnaval en over Nice op de site van het Office du Tourisme de Nice.

Bugnes - Carnaval- Nice

LEES OOK:
Hippe hotels in Nice
9 x lekker eten in de stad
Shoppen: wat zijn de leuke straatjes in Nice?
8 leukste dingen om te doen in Nice

Tekst: Josee Schouten  Beeld: Batailles de Fleurs @OTCN Alexandre Chaillan en E.Belin, Corso Illuminé OTCN-J.Kelagoplan, Grosses Tetes ©OTCN Alexandre Chaillan, Bugnes CC Błazej Pieczynski

Reacties zijn gesloten.