frankrijk.nl

Bretonse pruimentaart: recept voor Far breton

Onze Bretonse Carole deelt graag één van haar lievelingsrecepten van thuis: Far breton, een onvervalste pruimentaart. In Bretagne favoriet als dessert, maar ook prima te serveren als taart bij de koffie.

Ingrediënten:
• 200 gr bloem
• 150 gr suiker
• 4 eieren
• 2 zakjes vanillesuiker
• 75 cl melk
• 20 pruimen zonder pit

Pruimentaart - Far Breton

Bereiding:
– Breek de eieren, voeg de suiker toe en mix of klop tot er een schuimige massa ontstaat.
– Voeg de vanillesuiker toe en blijf kloppen.
– Voeg al roerend de melk toe.
– Voeg tot slot de bloem toe en roer tot een glad mengsel ontstaat.
– Zet het eiermengsel vervolgens 1 uur in de koelkast.
– Verwarm de oven op 200 graden.
– Beboter een vierkante of rechthoekige schaal en giet het deeg erin.
– Beleg de bodem met de pruimen en zet de schaal een half uur in de oven.
– Doe na 30 minuten de oven uit (de schaal er NIET uithalen!) en laat de taart nog minstens een half uur nagaren.

Haal tot slot de schaal uit de oven en serveer lauwwarm of als het is afgekoeld.

BELANGRIJK: Doe tijdens het bakproces de oven NIET open, zelfs niet om even te kijken!!

Geen liefhebber van pruimen? Je kunt deze taart ook maken met rozijnen, kersen of cranberries.

Tekst: Carole Goelitz/Josee Schouten Foto: CC Frederique-Voisin-Demery

LEES OOK:
Het recept voor perfecte Bretonse crêpes
Frans dessert, gâteau de riz

2 reacties op “Bretonse pruimentaart: recept voor Far breton”

  1. Joan schreef:

    Die 75 cl melk zal vast een fout zijn. Ik denk dat 75 ml beter past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *