frankrijk.nl

Arnaud, absintmaker in de Jura

De ‘Groene fee’ is sinds enkele jaren weer in opkomst in Frankrijk. In de buurt van Pontarlier, aan de Route de l’Absinthe in de Jura, heeft Arnaud een distilleerderij voor biologische absint. Dat wilden we proeven!

Moderne druïde

Zo geruisloos als een monnik komt Arnaud Bourgeois de kamer binnen. Hij zet met veel ceremonie een merkwaardig uitziend apparaat op tafel. Een grote, bewerkte glazen kom op een lange, sierlijke zilveren poot ziet eruit als een relikwie. Onder de kom zit een reservoir waaruit vier kraantjes steken. Heel geconcentreerd draait Arnaud aan de kraantjes. Er vallen druppeltjes in de glaasjes die hij er een voor een onder houdt. Het lijkt wel een moderne druïde. Wat een prachtig ritueel. We kijken ademloos toe hoe de doorzichtige vloeistof in de glaasjes troebel wordt als de druppels ijswater erin vallen.

1 fabuleuze fransen absint jura-Arnaud Bourgeois

Groene fee

“Als je goed in het glaasje kijkt dan zie je een fee verschijnen”, zegt Arnaud met een geheimzinnige glimlach. Ik kijk en zie inderdaad een schimmige gedaante door het glaasje bewegen (en ik heb nog geen slok op!). Arnaud verdeelt plechtig de glaasjes onder de aanwezigen. Een sterke anijsgeur vult mijn neusgaten en ik neem voorzichtig een slokje. Het drankje verspreidt zich als een warme nevel door de mondholte en prikkelt de smaakpapillen. Ik zie dat de vrouw tegenover me tranen in haar ogen krijgt en ik moet zelf heel even een hoest onderdrukken, maar wat is de smaak lekker!

 absint jura Arnaud Bourgeois

Absint-hoofdstad Pontarlier

Arnaud Bourgeois is sinds een paar jaar een biologische absint distillateur vlakbij Pontarlier in de Franse Jura, het gebied waar het drankje ontstaan is. Hij gaat voor in een ritueel dat in Frankrijk begin 20ste eeuw verboden werd omdat het hallucinaties en gekte veroorzaakten. Creatieve geesten zoals Vincent van Gogh, Oscar Wilde en Arthur Rimbaud bezorgde het visioenen van de hemel en de hel bezorgde. Tegenwoordig is het distillatieproces veel verfijnder zodat de schuldige stoffen (helaas?) niet meer in het drankje terecht komen. Echter wat achter blijft is een uiterst smaakvolle, doch pittige, borrel van ongeveer 60% alcohol. Mits met water aangelengd. Anders is het bijna pure alcohol.

 absint jura Arnaud Bourgeois

Route de l’Absinthe

In de tuin bij de distilleerderij annex boerderij verbouwen Arnaud en Anne-Sophie kruiden zoals alsem, venkel en koriander die ze verwerken in de drie absintvarianten die luisteren naar de namen Blanche, Verte en Fine. Onze favoriet is La Verte. Na (of misschien beter ervoor) is het een enorme aanrader om een van de wandelingen van de Route de L’Absinthe in de omgeving te lopen. Dan snap je ook beter waarom de bergen van de Jura zo vaak in nevelen gehuld zijn.

Meer informatie over de absint van Arnaud: www.distillerie-bourgeois.fr

Dit is een gastbijdrage van journaliste Nathalie van Koot en fotograaf David Scherpenhuizen. Samen hebben ze voor Dominicus twee cultureel-historische themagidsen over Frankrijk geschreven. Meer info

LEES OOK:
Verrassende tips voor de Jura
Pijpenmaker in de Jura

Tekst & beeld: Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen (behalve foto Arnaud in de tuin CC/Distillerie Bourgeois. Beeld linksboven: absint-kruid CC/Franz Eugen Kohler

Nathalie Van Koot David Scherpenhuizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *