frankrijk.nl

18 onvoorstelbare Eiffeltoren-weetjes

Meer dan 300 miljoen mensen hebben de Eiffeltoren al eens bezocht. Geen wonder, want we raken maar niet uitgekeken op het monument dat ooit de grootste vergissing van Parijs genoemd werd. Wist je deze verrassende dingen over de IJzeren Dame?

1. Sinds 1889 hebben al 300 miljoen mensen de Eiffeltoren bezocht (net zoveel als alle inwoners van de Verenigde Staten bij elkaar).

2. Gustave Eiffel kreeg de Eiffeltoren met behulp van 300 arbeiders en 50 ingenieurs in iets meer dan 2 jaar van de grond: een recordtijd. Ter vergelijking: de bouw van het Viaduct van Millau (2004) duurde 3 jaar en daar waren op het hoogtepunt 600 werknemers bij betrokken.

3. De Eiffeltoren werd destijds niet erg warm ontvangen: een groep bekende Franse schrijvers begon zelfs een petitie voor de spoedige afbraak van de ‘tragische lantaarnpaal’.

4. Op de top kun je de Eiffeltoren voelen bewegen: bij flinke wind kan het hoogste punt zelfs tot 8 cm uitzwiepen. En bij extreme koude is de smeedijzeren toren al eens 10 cm gekrompen.

Eiffeltoren grappige selfie

5. De Eiffeltoren in sinds de bouw al 19 keer overgeschilderd en wisselde 4 keer van kleur. Tegenwoordig is ze bruin, maar vlak na de bouw was ze nog Venetiaans rood en een halve eeuw later geelbruin. 

6. Nog altijd is de Eiffeltoren in 3 tinten geschilderd: het donkerst bij de voet, het lichtste bij de top, zodat de toren van een afstand gezien een uniforme kleur krijgt.

7. De Eiffeltoren zou 5 jaar na de bouw alweer afgebroken worden, maar deed in die tijd zo goed dienst als radiozendmast, dat zij gespaard werd.

8. Elk jaar in oktober licht de Eiffeltoren roze op ter ere van ‘Octobre Rose’ de maand voor de preventie van borstkanker.

9. De kunstenaar Benedetto Bufalino uit Lyon heeft een voorstel ingediend om een gigantische sleutelhanger te maken van de Eiffeltoren ter gelegenheid van kunstevenement Monumenta 2020 (zie foto).

Kunstwerk Benedetto Buffalo Eiffeltoren

10. Het beste uitzicht vanaf de Eiffeltoren heb je gek genoeg niet vanaf de derde verdieping, maar vanaf de tweede. Ten eerste is daar het enige uitkijkplatform zonder hek ervoor (voor foto’s de gunstigste plek). Ook heeft de stad vanaf deze hoogte een mooier perspectief (minder kleinschalig en afgeplat) dan vanaf de top.

11. Naast de 20.000 Philips-lampjes die ’s avonds elk uur 5 minuten lang knipperen heeft de Eiffeltoren ook een blauw zwaailicht, dat als op een vuurtorenlicht ronddraait over de stad. Afgelopen zomer was het in reparatie, maar sinds vorige week werkt het weer.

12. Een paar jaar geleden kreeg de eerste verdieping van de Eiffeltoren een glazen vloer, waarop je 57 meter de diepte in kijkt.

13. De Eiffeltoren heeft 2 restaurants, de 58 Eiffel (1e etage, foto) en Le Jules Vernes (3e etage), van topchef  Frédéric Anton. Er vinden in dat restaurant gemiddeld 2 huwelijksaanzoeken per dag plaats en je moet minstens 3 maanden van te voren reserveren voor een tafeltje bij het raam.

Eiffeltoren restaurant 58

14. Wie helemaal te voet naar de top zou gaan moet 1665 treden afleggen.

15. Er bestaat een jaarlijkse traploopwedstrijd op de Eiffeltoren: La Verticale. Het record voor het afleggen van die 1665 traptreden staat nu op 7,48 minuten.

16. De Eiffeltoren (324 meter) is niet meer het hoogste monument in Frankrijk, dat is nu het Viaduct van Millau (343 meter).

17. Toen de nazi’s Parijs binnenkwamen, saboteerde het personeel van de Eiffeltoren de liften. De “gebroken onderdelen” waren pas weer beschikbaar toen de oorlog voorbij was… Hitler bracht in 1940 een flitsbezoek aan Parijs en liet zich toen alleen fotograferen voor de Eiffeltoren.

18. Wereldwijd bestaan er tientallen replica’s van de Eiffeltoren, de grootste staat in Las Vegas en is 165 meter hoog.

Eiffeltoren Las Vegas

In 2019 wacht de Eiffeltoren, dan 130 jaar oud, een grootschalige renovatie omdat corrosie de structuur heeft aangetast, lees er hier meer over.

MEER INFORMATIE OVER KAARTJES KOPEN VOOR DE EIFFELTOREN? Lees: 10 praktische tips voor een bezoek aan de Eiffeltoren

LEES OOK:
De 10 mooiste uitzichtpunten van Parijs
Josee test de glazen vloer van de Eiffeltoren
De leukste winkelstraten van Parijs

Beeld: copyright Benedetto Bufalino (geniale portfolio!), CC/Ben Smith (selfie), restaurant 58 Eiffel, CC/trvlto (Las Vegas).

2 reacties op “18 onvoorstelbare Eiffeltoren-weetjes”

  1. yooo schreef:

    het is een hele mooie toren

  2. Sophie schreef:

    Wauw dier waaren super leuke en grappige
    Weetjes en wist je datjes over parijs en ik het er heeeeel veel gebruikt voor mijn muurkrant

    Groetjes Sophie Borgers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *