frankrijk.nl

15 redenen om naar Parijs te gaan deze herfst

Sommige steden zijn éxtra verleidelijk in het najaar en Parijs is er daar een van. Lees dit en je wilt morgen al vertrekken.

1. Parken als Jardin du Luxembourg, Bois de Vincennes, de Tuilerieën en Jardin du Palais-Royal zijn nu op hun allermooist, met alle bomen in herfsttinten en bloemperken vol asters en dahlia’s. En dankzij de straatverkopers ruikt het er vanaf de ingangen al naar geroosterde kastanjes.

park Parijs herfst

2. Dit is weer de tijd van het jaar om te genieten van een chocolat chaud à l’ancienne, je weet wel, die warme chocolademelk gemaakt van dikke, pure chocolade. En als we dan toch slecht bezig zijn: graag ook een stuk lauwwarme tarte tatin met een klodder crème-fraîche. Meer goddelijke Parijse eetzondes vind je hier.

3. Op en zonnige herfstdag een met een vintage side-car door Parijs toeren, hoe leuk is dat? De chauffeurs van Retro Tour Paris rijden je in stijl door de hoofdstad en vertellen je leuke dingen over de gebouwen en monumenten. Ook erg leuk: de rondleidingen met een 2CV, door 4 roues sous 1 parapluie.

side-car tochten in Parijs

4. Het najaar is een belangrijk winkelmoment voor modeliefhebsters en -hebbers, met alle herfst- en wintercollecties vers in de schappen. (Bovendien is dit hét excuus-seizoen om een paar van die trendy rubberlaarzen van het Franse merk Aigle aan te schaffen, op de Boulevard Saint-Germain zit een grote boetiek.)

aigle winkel boulevard saint germain

5. Voor wie niets geeft om mode: lekker slenteren over de Puces de Saint-Ouen en daarna lunchen bij Ma Cocotte van Philippe Starck, een van de vele leuke restaurants op de grote vlooienmarkt van Parijs.

6. In de zomer is het temperatuurverschil wel erg groot, maar met een herfstjas aan wordt een bezoek aan de catacomben van Parijs (altijd 14 graden Celcius) een echte aanrader. Bijzondere geschiedenis, opvallende sfeer.

Fiac kunstbeurs parijs

7. Bizar veel goede herfstexposities in Parijs dit jaar! In het Grand Palais zijn er 2 bekende kunstbeurzen: moderne kunst bij de FIAC (19-22 oktober 2017) en Paris Photo (9-12 november 2017), een fantastisch evenement voor fotoliefhebbers. Ook in het Grand Palais dit najaar: een grote foto-expositie van Irving Penn. In de Fondation Louis Vuitton is er een spectaculaire expositie met stukken van het MoMa in New York (11 oktober tot 5 maart 2018). Terwijl het Arts et décoratifs nog steeds een grote Dior-expositie heeft en het nieuwe Yves Saint Laurent-museum ook net zijn deuren opende!

8. De R zit weer in de maand en dat betekent: oesters Het perfecte moment dus om bij een sfeervolle brasserie een douzaine te bestellen met een tintelend glas wit wijn erbij. Of pak het groots aan en ga voor een heel plateau de fruits de mer!

oesters eten in Parijs

9. Niets romantischer dan jazz in Parijs, vooral in de herfst. Tijdens Jazz sur Seine (13-28 oktober 2017) vinden er 120 concerten plaats in 20 verschillende jazzclubs. Waaronder evergreen adressen als Le Duc des Lombards en Le Baiser Salé, en ook nieuwere places-to-be zoals Le New Morning.

paris-jazz-corner-cc-Kat...

10. Voor iedereen die goed Frans leest: de Rentrée littéraire is in volle gang ofwel het nieuwe boekenseizoen is geopend en de boekhandels liggen vol met nieuwe romans (bijna 600 nieuwe uitgaven tussen augustus en oktober 2017!). Lekker doorzakken bij de FNAC dus!

Parijs in de herst - rentree litteraire

11. Heerlijk seizoen ook om na een dag slenteren een gezellige bar in te duiken voor een goed glas wijn (vergeet dat wat betreft de beaujolais nouveau, al is het wel een mooi feestje als die ‘arriveert’ op donderdag 16 november, en alle studentencafés uitpuilen). Dit zijn 7 hippe en charmante wijnbars in Parijs.

Wijnbars in Parijs

12. Het licht! Herfstlicht is overal mooi maar in Parijs lijkt er iets bijzonders te gebeuren. Door het strijklicht langs de vele lichtgekleurde façades krijgt de stad aan het begin en het einde van de dag een goudroze gloed. Prachtig!

Parijs stedentrip weekend weg herfst najaar

13. Eekhoorntjesbrood (cèpes), cantharellen, walnoten, kastanjes, vijgen en druiven uit Moissac. De markten van Parijs liggen nu vol met heerlijke seizoensproducten!

Goede bistros in Parijs

14. En over een mooie fricassée de champignons (gebakken paddestoelen) of een poulet aux marrons et figues (kip met kastanje en vijgen) gesproken… In de herfst is het dus ook extra genieten in een van de vele knusse bistro’s van Parijs.

Champignons - kantarellen

15. Hét seizoen ook om een gezellig hotel met open haard op te zoeken, daarvan zijn er best een aantal in Parijs – zie bijvoorbeeld deze lijst. Een van onze favorieten: La Belle Juliette in Saint-Germain-des-Près, een prachtig hotel dat behalve een lounge met haardvuur ook een fijne kleine spa in de kelder heeft. Ook knus en helemaal hip: de lounge van het gloednieuwe The Hoxton Paris.

La Belle Juliette hotel Rive Gauche

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: CC/Daxis (park), CC/Julien (Fiac), Fréderique Thomas (bistro), CC/Gala Medina (boeken), CC/Kat (jazz), Hotel La Belle Juliette, Aigle, Nicky Bouwmeeste, CC/Martine (Eiffeltoren)., CC/Daxix (Tuileries), CC/Retro Tour Paris, CC/Alice bij Charlotte d’Isle (chcolademelk), CC/Luc Slosse (oesters), CC/Amelia Pergl (Puces), CC/Stijn Nieuwendijk (paddestoelen), CC/Irving Penn (Marlene Dietrich).

LEES OOK:
7 trendy nieuwe adressen in Parijs – herfst 2017
5 fijne hotels op de Rive Gauche in Parijs
Top 10 lunchadressen in de Marais
Montparnasse, leuke wijk in Parijs
Rondleidingen door Parijs per 2CV 

3 reacties op “15 redenen om naar Parijs te gaan deze herfst”

 1. Wampie schreef:

  Heerlijk….over drie dagen gaan we weer.
  Parijs is elk seizoen de moeite waard maar de kleuren van de Parijse herfst vergeet je niet snel meer!
  Jammer dat we te laat voor de jazz activiteiten zijn.
  We gaan zeker de ‘marrons et champignons’ proberen!

 2. josé terpstra schreef:

  Boeiende informatie. Hier kun je wat mee!

 3. Darina schreef:

  Heerlijk dit! Heb meteen zin om een Thalys ticket te gaan kopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *