frankrijk.nl

7 heerlijke herfsttrips in Frankrijk

Nog even weg dit najaar? Naar de zon, de bergen, de kust of leuke steden: een handjevol ideeën voor leuke en snel te regelen herfstvakanties.

1. Koninklijk weekendje Versailles

Door de tuinen van Le Nôtre slenteren, de Spiegelzaal bewonderen, de paardenstallen en koetsen bekijken, nog even langs het  sprookjesachtige ‘boerendorpje’ van Marie-Antoinette… Château de Versailles is zo ongelofelijk groot, dat je er met gemak een heel herfstweekend kunt ronddwalen. Tip 1: Ga lunchen in het nieuwe restaurant van Ducasse in het château zelf (vanaf €16 per gerecht, topplek) Tip 2: Logeer in dit oer Franse hotel op 300 meter van de ingang! 

Hoe kom je er? Versailles ligt op 20 minuten rijden van Parijs en op circa 5,5 uur rijden vanaf Utrecht. Nog relaxtere optie: met de Thalys naar Parijs en daar de RER (20 minuten) pakken.

2. Energieboost aan het meer van Annecy

Dat turquoise water, de bergen in de verte… het Lac d’Annecy heeft een instant kalmerende werking. Prachtige stad ook, met romantische bruggen, straatjes en leuke winkels. Lekker vin chaud drinken, fietsen rond het meer, wandelen in de omgeving…  En het Impérial Palace, direct aan het water, is al zeker een eeuw lang hét logeeradres van Annecy. 

Meer van Annecy Hotel Imperial Palace

Hoe kom je er? Vliegen naar Genève met KLM of Easyjet en daar een auto huren (30 minuten rijden naar Annecy).

3. Bloeiende heide in Bretagne

Sinds vorig jaar vliegt Air France-KLM rechtstreeks naar Rennes in Bretagne. Dat is op zich al een leuke (studenten)stad om te bezoeken, maar je kunt ook een auto huren en doorrijden naar de zuidkust (Vannes, Quiberon op 1,5 uur) of de noordkust (Saint-Malo of oesterstadje Cancale, 1 uur). Ook prachtig: het nu paars kleurende heidelandschap in het binnenland! Lees hier meer over de sfeer van verschillende delen van Bretagne.

Montagne noires Bretagne

Hoe kom je er? Vliegen naar Rennes en daar een auto huren of met de auto (8 uur naar Saint-Malo vanaf Utrecht).

4. Nazomeren in Marseille en Cassis

Beetje rondkijken bij de vissersboten in de oude haven. Een inktvissalade bestellen op een terrasje. Rondslenteren in de opgeknapte binnenstad… In Marseille vullen de dagen zich al snel met verrukkelijk weinig. Het najaar is bovendien een mooie – want rustige – gelegenheid om in het museum over mediterrane culturen (MuCEM) van architect Ricciotti te bekijken. Of om een uitstapje te maken naar de calanques en het vissersplaatsje Cassis.

Marseille Cassis najaar herfst

Hoe kom je er? Met de trein of vliegen met easyjet, vanuit Amsterdam of Eindhoven (vanaf €70/retour) of met KLM.

5. Stedentrip Bordeaux: gezellige verrassing in het Zuidwesten

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: Bordeaux is zo ontzettend leuk geworden! Prachtig gerenoveerd de afgelopen jaren en de oude binnenstad is zo gezellig levendig. Er zijn bovendien veel hippe opkomende wijken die voor extra reuring zorgen en je vindt er te gekke hotels en B&B’s (zie hier recente vondsten van Josee en Carole). Ook leuk: een middag naar zee gaan of de omliggende wijnstreek ontdekken.

Chartrons vintage Bordeaux

Hoe kom je er? Met de Thalys naar Parijs (3,15 uur) en daarna de TGV (2,15 uur). Of vliegen met Easyjet of KLM.

6. Toeren langs de wijnroute van de Elzas

In de herfst is de Elzasser wijnroute (grofweg tussen Straatsburg en Colmar) een nog beter idee dan op andere momenten in het jaar. Met de gekleurde wijngaarden, de geur van haardvuren en gezellige winstubes die lokken met choucroute, flammekueche en goed glas gewurztraminer. Dit zijn enkele van de mooiste wijndorpen van de Elzas en zie hier 5 redenen om ook in Straatsburg halt te houden!

Elzas wijndorpen herfst

Hoe kom je er? Vliegen naar Basel-Mulhouse met Easyjet (vanaf €55/retour) en daar een auto huren (ongeveer 1 uurtje naar Colmar). Per auto is het vanaf Utrecht nog geen 6 uur rijden (570 km) naar Straatsburg.

7. Stedentrip Parijs: heerlijk in de herfst

De parken hebben mooie herfstkleuren en Parijs heeft algemeen een heel prettige sfeer in de herfst. Jazz, wijnbars, winkelen, warme chocolademelk. Om een paar steekwoorden te noemen. En traditioneel zijn  er altijd extra veel exposities in dit seizoen. Zoals in 2019 grote overzichtstentoonstellingen van Toulouse-Lautrec en Degas. Lees er hier meer over: 10x doen in Parijs herfst 2019

herfst Parijs

Beeld: Versailles (Nicky Bouwmeester), CC/Scot Stewart/US), Marseille (Adrienne Ummels, Carole Goelitz, CC/Pikakoko), Annecy (Impérial Palace), Bretagne, CC/Alexandre Lamoureux, Lille (Josee Schouten), Paris CC/Mike Norton, Nicky Bouwmeester, CC/Daxis), Lille CC/Michel C., Lorraine CC/David Jourand. Openingsbeeld: Bretagne/heide: CC/Mll, CC/Alex Brown.

LEES OOK:
Lyon als stedentrip: de 6 leukste wijken
10 redenen om Parijs te bezoeken in de herfst
Het meer van Annecy in voor- en naseizoen

Eén reactie op “7 heerlijke herfsttrips in Frankrijk”

  1. Karin schreef:

    Ik ga in oktober naar de Provence en vlieg naar Marseille vandaar richting Uzes ! Misschien zijn er nog wat leuke tips voor de eerste twee weken van oktober ? We zijn er niet voor de eerste keer , maar wel in deze tijd .
    Aanrader ook in oktober open in Les Beaux de Provence de carriere de lumiere !! Imposant !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *