frankrijk.nl

Klassiek Frans toetje: gâteau de riz

Onze Bretonse Carole heeft veel jeugdherinneringen aan de gâteau de riz, oftewel rijsttaart. NEE dat is niet hetzelfde als riz au lait, oftewel rijstepap. Gâteau de riz een heerlijk dessert en dit is haar recept.

Alleen al het voorbereiden van de gâteau de riz roept bij Carole herinneringen op aan de keuken in het Bretonse huis waar ze is opgegroeid. En de geschiedenis herhaalt zich. Nu is het haar dochter die reikhalzend uitkijkt naar het moment waarop de rijsttaart dan eindelijk is afgekoeld en op tafel wordt gezet. En het oog wil ook wat: dit ziet er wel veel mooier uit dan de rijstebrij en rijstepap waarmee wij zijn groot geworden!

1.Gateau de Riz CG

Gâteau de riz

Ingrediënten:

Glazen of stenen cakevorm of kleine glazen/stenen schaaltjes
200 g witte ronde rijst/dessertrijst
1 liter volle melk
3 eigeel
80 gr suiker + 80 à 100 gr voor de karamel
1 vanillestokje
1 handjevol rozijnen of meer (max 2!)
200 gr. crème fraîche
zout

Recept:

* Rijst met koud water afspoelen en opzetten in koud water (tot 2 cm boven de rijst) en met een snufje zout. Drie minuten laten koken. Let erop dat het water niet volledig verdampt. Direct na het koken van het vuur halen, afspoelen met koud water en laten uitlekken.

* Melk tot de kook brengen in een pan met het gespleten vanillestokje (dat je er vervolgens uithaalt en de inhoud leeg schraapt in de pan). Voeg de rijst toe aan de melk en laat dit zo’n 30 minuten op zacht vuur doorkoken. Regelmatig roeren. Na zo’n 20 minuten de rozijnen toevoegen.

2.Gateau de Riz.2

* Beboter een glazen of stenen cakevorm of kies voor kleine schaaltjes (let op: hoe hoger de schaal, hoe zachter de taart!). Meng de suiker met een klein beetje water in een koekenpan of steelpan met antiaanbaklaag en laat het geheel smelten tot het karamel wordt. Als de kleur juist is, giet de vloeibare karamel in de schaal.

* Klop het eigeel goed op met de suiker. Voeg de crème fraîche toe en voeg het geheel toe aan de rijstepap. Roer alles goed door elkaar.

* Giet de rijstebrij vervolgens in de cakevorm of de kleine schaaltjes en zet het au-bain-marie in de oven op 160 graden gedurende een half uur. Au-bain-marie wil in dit geval zeggen: plaats de schaal op de ovenplaat en vul deze met een karaf met water tot aan de rand met water (een paar centimeter is hoog genoeg).

* Laat de taart afkoelen tot lauwwarm of koud (naar wens) en smullen maar!

Tip: als je kiest voor kleine schaaltjes en de rijsttaart volledig laat afkoelen kun je de schaaltjes voor het serveren omkeren en op bordjes serveren.

4.Gateau de Riz.5

Carole Goelitz Gastblogger

Reacties zijn gesloten.