frankrijk.nl

Franse monumenten waar je kunt logeren

Bijzondere logeeradressen genoeg in Frankrijk, maar deze hotels zijn létterlijk uniek want gevestigd in rijksmonumenten. Zoals een fort, een beroemde abdij en een vroeger gerechtshof.

Room with a view in de citadel van Belle-Ile-en-Mer (Bretagne)

De 17e-eeuwse fortenbouwer Vauban heeft overal in Frankrijk zijn sporen nagelaten maar een van zijn knapste werken is de stervormige citadel op het Bretonse eiland Belle-Ile. Tegenwoordig bevat de Citadelle Vauban niet alleen een legermuseum, maar tussen kanonnen en vestingmuren is ook een sfeervol hotel met restaurant gevestigd.

Citadelle hotel in fort Belle Ile

Nachtje ‘cel’ in het vroegere Palais de Justice van Nantes

Het monumentale 19e-eeuwse pand waar tot 2000 het gerechtshof van Nantes huisde, is door Radisson Blu verbouwd tot een hotel met indrukwekkende afmetingen. Met in de vroegere rechtszaal een restaurant en een eigentijdse lobby tussen de neoklassieke pilaren van de centrale hal.

Radisson Blu Nantes hotel in paleis van justitie

Tussen de muren van een burcht in de Ardennen

In de regio Champagne-Ardenne kun je overnachten in het bekende 15e-eeuws château-fort van Sedan, waarin een hotel met meer dan 50 kamers is gevestigd. Ook hier kom je meer te weten over de geschiedenis van deze unieke locatie in het kasteelmuseum onder hetzelfde dak.

burcht van Sedan hotellerie du château-fort

Designhotel in een wereldberoemd klooster (Loirevallei)

Een heel modern en strak viersterrenhotel in Abbaye de Fontevaud, een van de bekendste abdijen van Frankrijk, is dat geen vergezochte combinatie? Ben non, in Fontevraud-l’Abbaye – niet ver van Saumur – kun je zien hoe prachtig oud en nieuw kunnen samengaan. Meer foto’s in dit artikel!

hotel in abdij van FontevraudSlapen in een koninklijke zoutfabriek (Franche-Comté)

In het plaatsje Arc-et-Senans, in de Doubs, werd tot eind 19e eeuw zout gewonnen in een grote zoutziederij, La Saline Royale d’Arc-et-Senans (lees over het bezoek van Josee en Carole!). De fabrieksgebouwen in cirkelvorm, gebouwd in opdracht van Lodewijk de Vijftiende, staan al sinds 1982 op de Werelderfgoedlijst en sinds enkele jaren kun je er ook blijven slapen in een hotel.

zoutfabriek in de Doubs waar je kunt slapen

L’Hôtel-Dieu, middeleeuws ziekenhuis in Marseille

Tijdens de verbouwing tot luxe-hotel werden er overblijfselen van een 12e-eeuwse kapel gevonden en ook de rest van het monumentale Hôtel Dieu bevat bijzondere verrassingen. Het InterContinental Marseille Hotel Dieu heeft imposante trappenhuizen, authentieke kruisgewelven en somptueuze balkonterrassen met uitzicht op de Vieux-Port van Marseille (zie ook de foto linksboven).

intercontinental Hotel Dieu Marseille slapen monument

Copyright beelden: Citadelle Vauban, Fontevraud l’Hôtel, Hôtellerie du Château-Fort de Sédan, Saline Royale d’Arc-et-Senans, InterContinental Marseille Hotel Dieu, Radisson Blu Nantes.

2 reacties op “Franse monumenten waar je kunt logeren”

  1. Vincent Oostvogel schreef:

    Ik zoek voor 6 gasten een mooie B&B onder Parijs voor de nacht 3 – 4 juli 2020. Er is 1 kind van 2 jaar bij en 1 van 5.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *