frankrijk.nl

Kasteeltje kopen voor €50?

In de Dordogne wordt binnenkort een 15e-eeuws chateau per opbod geveild. Een organisatie wil het monument redden met een crowdfundingsactie. Voor een schijntje word je mede-eigenaar van dit kasteel dat ooit in een Louis de Funès-film figureerde.

Het is een opknappertje, laten we eerlijk zijn. Maar toch, voor slechts €50 kun je mede-eigenaar worden van een middeleeuws kasteel in de Périgord Noir, niet ver van Sarlat. Het gaat om Château Saint-Vincent Le Paluel, in Frankrijk bekend door Le Tatoué (1968), met Louis de Funès en Jean Gabin. In die film ziet De Funès al behoorlijk op tegen de renovatie van het chateau, dat tijdens WOII door Duitse troepen in brand werd gestoken. (“Oh-la-la… C‘est une ruine!!”, zie filmpje).

Adopteer een chateau

In 2007 kocht een (over)moedige Engelsman het monument, maar wegens financiële problemen wordt het kasteel op 21 september per opbod verkocht. Startprijs: €250.000. Daarvoor krijgt de nieuwe eigenaar 375 m2 woonoppervlakte, 8 kamers, stallen, een windmolen, een zwembad, een duiventoren, een bosrijk terrein én… een leven lang klusperikelen. De Franse vrijwilligersorganisatie Adopte un château is daarom met een unieke actie begonnen. Voor €50 per aandeel kunnen maximaal 10.000 mensen mede-eigenaar worden van het monument. Dat zal met de bijeengebrachte €500.000 gekocht én gerenoveerd worden (mede dankzij overheidssubsidie).

Chateau Saint Vincent le Paluel bij Sarlat in de Dordogne

Louis de Funès-museum?

Via een stichting krijgen alle eigenaren naar rato inspraak op de toekomst van het kasteel. Een cultureel centrum? Een Louis de Funès-museum? Binnen enkele dagen is al 40 procent van de som binnen: bijna 3.000 deelnemers hebben ruim €210.000 ingelegd. Nog een kleine 3 weken te gaan. Altijd al gedroomd van een monumentaal pandje in Zuid-Frankrijk?

Meer informatie over het project:
www.adopteunchateau.com/chateaudepaluel. Of ga direct naar de crowdfundingsactie (als de eindsom voor 21 september 2017 niet bereikt wordt, krijgen alle deelnemers hun geld terug).

Beeld: CC/Adopte un château

LEES OOK:
Nieuw Louis de Funès-museum in Saint-Tropez
De 10 mooiste plekken in de Dordogne

Reacties zijn gesloten.