frankrijk.nl

Franse opvoeding: 7 verschillen met Nederland

Thuis en op school gaat het er in Frankrijk wat opvoeden betreft anders aan toe dan in Nederland. Nicky, die met 2 kinderen in Frankrijk woont, beschrijft de cultuurverschillen die haar het meeste opvallen.

1. Fransen zijn minder strenger in wat er moet met baby’s

Beatrijs Smulders, moedermelkmaffia, consultatiebureauterreur, Rust-Reinheid-Regelmaat-mantra’s, luizenouder-chantage… In Frankrijk bestaan ze niet en daardoor is er hier niet één heilige religie van hoe het moet voor jonge ouders.

2. Franse kinderen gaan te laat naar bed

Altijd grappig, die Franse gezichten als ik zeg dat 19.00 uur kinderbedtijd is in Nederland. “Maar hoe laat eten jullie dan?” is de standaardreactie. Daar zit inderdaad het grote verschil: door latere werk- en eettijden schuift alles op in Frankrijk. Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.

cultuurverschillen Franse opvoeding

3. Franse kinderen moeten zoenen

Voor Franse ouders die van de goede manieren zijn is het echt een dingetje: bij binnenkomst moeten zelfs de kleinste kinderen het hele gezelschap begroeten met een wangzoen. Het is me regelmatig overkomen dat ik tijdens een verjaardagsfeestje aan mijn broek wordt getrokken door een hummel die zich op eigen initiatief komt voorstellen. Terwijl ik er bij mijn eigen kinderen met heel veel moeite een slap handje uit krijg, en een fluisterend Bonjour..

4. Suiker is geen taboe, zelfs niet voor kleintjes

Bij het gôuter van rond 16.00 uur, nog altijd heilig in Frankrijk, krijgen kinderen wat te drinken en een zoetigheid om het vol te houden tot het latere avondeten. Vruchtensap, pain au chocolat, appelmoes, koekjes, chocolade… Wat het ook is er mag gerust een hoop suiker in zitten. Zelfs op school: snoep, limonade en cake zijn op basisscholen toegestaan als traktatie, niks mandarijnen of rozijntjes. Al is dat de afgelopen jaren wel aan het veranderen: ook in Frankrijk zie je meer leraren die nu bij zakken snoep de grens trekken.

5. Twee keer per dag warm eten (=2x per dag groente!)

En eerlijk is eerlijk, het niveau van het warme middageten op de crèche en school is inderdaad indrukwekkend. Gevarieerd, ter plekke bereid en met een menu dat klinkt als een bistrokaart. Denk ‘Bietjesalade, kalfsrollade met gebakken aardappelen, kaas en fruitcompote‘ als doorsnee lunchmenuutje voor kleuters… Heel handig voor ouders, want hoewel je natuurlijk nooit weet wat kinderen echt opeten, is de kans toch best groot dat er op een dag wat extra groente binnenkomt. Ook leren kinderen zo de tijd nemen voor een maaltijd, in plaats van een paar bammetjes opschrokken op het schoolplein of voor het digibord.

6. Franse scholen zijn (nog altijd) formeler

Terwijl er in Nederland nadruk wordt gelegd op een brede ontwikkeling van het kind (ook creatief en emotioneel), lijkt het Franse schoolsysteem meer gericht op hard werken en meetbare resultaten. Dat betekent al vanaf jonge leeftijd veel huiswerk. Ook lijkt het uiterlijke ‘effect’ van het lesmateriaal soms belangrijker dan wat het kind eraan heeft. Zo leerde mijn dochter al op de kleuterschool  over Griekse mythologie (zie foto’s hieronder!) en kan ze sinds de eerste klas van de basisschool lange gedichten reciteren.

Op de basisschool mogen leerlingen hun leraar meestal niet bij zijn of haar voornaam noemen (in Nederland heel gewoon). Of leerlingen hen mogen tutoyeren bepaalt de leraar ook zelf (lang niet altijd het geval op de basisschool en op het collège en het lycée is het standaard u voor leraren). Maar de tijd dat Franse kinderen in het klaslokaal op volgorde van rapportcijfers moesten zitten is echt wel voorbij. En hier in Parijs tutoyeren mijn kinderen de maîtresse net als in Nederland.

cultuurverschillen Franse opvoeding

7. Franse kinderen moeten zich vaker aanpassen aan hun ouders

Het beeld van Franse kinderen die urenlang stilzitten in een restaurant heeft nogal mythische proporties aangenomen. Het maakt natuurlijk wel een verschil of je gewend bent om na een paar boterhammen met pindakaas weer snel verder te spelen of dat je al op school leert om voor 4 gangen aan tafel te blijven zitten. Maar wel heb ik na 20 jaar wonen in Frankrijk de indruk dat van Franse kinderen wat vaker verwacht wordt dat zij zich aanpassen aan het leven van volwassenen en niet andersom. Als dat betekent dat de kids het dan eventjes wat minder leuk hebben of dat ze 1 uurtje (of 2) later naar bed gaan, soit..

cultuurverschillen Franse opvoeding

Griekse mythologie voor kleuters

LEES OOK :
15 dingen die anders zijn op Franse scholen
5 gezonde & 5 ongezonde Franse eetgewoontes
7 dingen die je nooit moet zeggen tegen een Fransman

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Filmbeelden uit Le Petit Nicolas

9 reacties op “Franse opvoeding: 7 verschillen met Nederland”

 1. LesRuesHautes schreef:

  Waarom spreken Nederlandse kinderen en dus ook volwassenen véél luider, dan in de rest van Europa zoals België, Frankrijk en Duitsland?

 2. Even een reactie op “Franse scholen zijn “formeler”.
  Wat is er mis met hard werken en meetbare resultaten?
  Een beetje discipline kan geen kwaad lijkt mij.
  Mijn (Franse moeder) van 95 kent nog steeds de “Fables de la Fontaine” uit haar hoofd…En dat de (arme) kindjes naast de tafel moeten gaan staan voor de directeur, daar zie ik het probleem niet van in. Hoezo schokkend? Zij doen dat als teken van respect! Naar mijn weten doen ze dat in Duitsland ook nog…

 3. sandra schreef:

  Ik denk dat er meer uit moet komen dat dit is hoe u het ervaart en niet dat het zo is. Want mijn kind zit hier al 11 jaar en wie ervaren en zien het heel anders. Dus de titel zou moeten zijn: Franse opvoeding: 7 verschillen met Nederland In mijn ogen.

  • Nicky schreef:

   Natuurlijk Sandra, dat is ook zo. Geldt voor alle columns: het is maar een standpunt. Laat ons vooral weten wat je anders ervaart op dit gebied.

 4. Esther schreef:

  Leuk artikel en ik herken er veel in. Ik heb van de week zelf een blog over mijn ervaringen en ideeen met het Franse schoolsysteem geschreven en dat zal binnenkort gepubliceerd worden op boys- of girslabel.

  Alleen van die borstvoeding…. Mijn dochtertje had bijna geen moeder meer gehad omdat niemand mij vertelde (mocht vertellen!) dat het vreselijk slecht was voor mijn lichaam.

  Mijn kinderen (met een Franse vader) mogen gewoon een handje geven. Áls ze maar gedag zeggen!

  Wat een suiker hè! Niet alleen als tussendoortjes, maar ook de toetjes in de kantines. Soms vind ik dat ze in Nederland zijn doorgeslagen, maar gisteren komen mijn kinderen thuis en vertellen mij dat zij de enige zijn die fruit meehebben als tussendoortje om 10 uur ‘ ochtends.

 5. Anna schreef:

  Erg leuk om dit artikel te lezen! Het boek <> gaat ook over de Franse opvoeding, en de verschillen met de Amerikaanse. Een leuk, leerzaam en grappig boek om te lezen!

 6. Claire schreef:

  Nu, ik heb mijn kinderen en met Franse en Nederlandse gewoontes opgevoed, dat is het leuke van in een ander land wonen.
  Je neemt van beide landen wat je het beste voor je kinderen vindt. Dus de mijnen gingen niet te vroeg maar ook niet te laat naar bed, 19 uur vind ik ook te vroeg, want dat is tijd van vroeg eten in Frankrijk en dan zou je vriendjes en vriendinnetjes dus heel vroeg naar huis moeten sturen en zouden je eigen kinderen voor spot staan.
  Wat die 4 gangenmaaltijden betreft, de meeste kinderen mogen tussendoor spelen v d meeste ouders, en in veel restaurants heb je tegenwoordig ook papier en kleurpotloden en er zijn kindermenu’s en niemand vindt het gek als een kind iets van speelgoed meeneemt en dus is het tegenwoordig allemaal vrij gemakkelijk. Maar die kinderen weten in ieder geval dat de maaltijd ook even een tijd is voor aandacht voor het eten. Nederlanders zijn nauwelijks begonnen of ze zijn alweer klaar, persoonlijk vind ik dat heel onaangenaam, en er is dus ook geen eer voor de persoon die gekookt heeft en vaak een tijdje in de keuken bezig was.
  Ja, veel schoolcantines zijn goed en ze worden steeds beter en veel bio produkten. Op het platteland heb je weleens scholen met alleen maar bio, zo van de kweker en de boer.
  Een heleboel mensen zijn dol op meergranen brood en vaak bestel ik het om er zeker van te zijn dat er nog 1 over blijft. Ik vind dat er goed gegeten wordt in Frankrijk.
  Ja, vaak teveel huiswerk, maar dat hangt veel af van de school en onderwijzer. En tegenwoordig hoeven kinderen ook geen zoen te geven, als ze niet willen, maar dat vinden de meeste kinderen helemaal geen probleem. Ik vind het leuk om kleinkinderen van mijn vriendinnen een zoen op de wang te geven.
  Lands wijs, lands eer !

 7. Aimee schreef:

  Hoi, wat een leuke post. Herkenbaar ook. Ik woon sinds maart 2015 in Frankrijk en mijn dochter gaat nu naar de école primaire. De hoeveelheid huiswerk is sinds dit jaar aangepast. Geen schriftelijk werk meer, maar hooguit 10 minuten wat mondelinge oefeningen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *