frankrijk.nl

Sterren kijken op de camping

Op zwoele avonden met een glas wijn achterover hangen voor de tent. Jaja, in de zomer worden we allemaal even amateur-sterrenkijker. Wat zijn fijne campings voor wie veel sterren wil zien?

Je bent een stuk zuidelijker, het weer is vaak mooier (en dus helderder), en tja, in veel gebieden heb je gewoon een stuk minder last van lichtvervuiling. Voilà, 3 redenen waarom je tijdens de zomervakantie in Frankrijk van die verpletterend mooie sterrenhemels kunt zien. Heerlijk tijdverdrijf dus op de camping, waar je je hoofd maar uit de tent hoeft te steken om het spektakel te bewonderen. 7 tips om er deze zomer nog meer van te genieten.

kamperen zomervakantie sterren kijken Frankrijk

1. Zoek het donkerste plekje van de camping (het parkeerterrein, tussen de bomen o.i.d.), hoe minder omgevingslicht hoe meer jij kunt zien.
2. Blijf minstens een kwartier staan kijken, vooral hoogzomer zie je dan tenminste één vallende ster.
3. Komend weekend komt de meteorenzwerm Perseïden voorbij. Tussen 11 en 12 augustus zijn er meer dan 80 vallende sterren te zien. Met als hoogtepunt de nacht van zaterdag op zondag. De maanstand van aanstaande weekend zorgt er echter voor dat de lucht niet heel mooi donker is dit jaar helaas..
4. Als je indruk wilt maken op de rest van het gezin: Cassiopea is altijd makkelijk te vinden, dat is het W-vormige sterrenbeeld, bestaand uit 5 opvallend heldere sterren.
5. Om meer sterrenbeelden te herkennen koop je voor vertrek een Vakantie Planisfeer voor Zuid-Europa (€11,95). Dat is een kleine, draaibare sterrenkaart, waarmee je voor elk moment van het jaar kunt zien wat er die dag aan de Franse hemel te zien is. Superding!
6. Of download een app, want er zijn spectaculaire programma’s die je precies vertellen wat je ziet, zoals  Skyview (iPhone/Android), Star Chart (iPhone/Android) of Skysafari (iPhone/iPad).
7. De sterrenhemel fotograferen? Dat kan alleen met een camera waarvan je de sluitertijd kunt bepalen en een statief. Maar dan heb je ook al snel een heel mooi plaatje! Kwestie van lange sluitertijd kiezen (30 sec.) en een diafragma van F5.6 of lager.

kamperen zomervakantie sterren kijken Frankrijk

Beeld: Flickr/CC Matty Ring (openingsbeeld VW-busje), Flickr/CC Pixagraphix, Flickr/CC LJ42 (sterrennacht).

LEES OOK:
17 handige apps voor de vakantie
Les Castels, kasteelcampings in heel Frankrijk
10 campingtips voor fietsers en wandelaars
7x kamperen in Franse wijnstreken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *