frankrijk.nl

Oesters proeven bij een Bretonse kweker

Oesterliefhebbers worden erg blij van een vakantie in Bretagne. Uit de claires zo op je bord, verser kan bijna niet. In de zomermaanden kun je zelfs een kijkje gaan nemen bij een kweker. Gastbloggers David en Nathalie gingen langs bij de familie Junot, in de schitterende baai van Quiberon.

oesterkwekerTibidy Carnac Quiberon

Maxime Junot (links op foto) ontvangt ons met typische Bretonse bonhomie (hartelijkheid) in zijn kwekerij annex winkel met uitzicht op de weidse baai. De boten liggen als aangespoelde vissen op het droge omdat het eb is. De oesterbedden zijn duidelijk zichtbaar. Hoewel het buiten bloedheet is draagt Maxime grote regenlaarzen. Tibidy is een typisch familiebedrijf. “Ik ben de derde generatie,” zegt Junot trots. “Mijn opa is de oesterkwekerij in 1937 begonnen. Destijds waren er nog maar een stuk of drie bedrijfjes in dit gebied tussen Carnac en Plouharnel.”

oesterkwekerTibidy Carnac Quiberon

Pittig métier

Die situatie is veranderd want op de weg richting Tibidy wemelt het tegenwoordig van de oesterkwekers. Maar die bedrijven kun je als particulier niet bezoeken, want zij leveren alleen aan restaurants en groothandels. Maxime echter, is enorm trots op zijn familiebedrijf en hij wil de lokale oestertradities graag delen tijdens een Visite guidée. Midden tussen de opgestapelde oestermanden en de transportbanden krijgen bezoekers een korte film over de arbeidsintensieve oesterkweek te zien. Ongelofelijk, ik heb me nooit gerealiseerd dat het een paar jaar duurt voordat een oester geoogst kan worden.

oesterkwekerTibidy Carnac Quiberon

Ter plekke proeven

Om nog meer in de sfeer te komen stelt Maxime voor om een paar creuses te proeven. Daar zeggen we geen nee tegen, want verser kan niet. Maxime wrikt met een oestermes in het scharnier tussen de twee schelphelften en maakt met een korte handige draaibeweging stuk voor stuk de schelpen open. Dat proces alleen al is een vak apart en ik ben ervan onder de indruk. We gaan buiten zitten met een bordje met 8 creuses die we een voor een naar binnen slokken met een koud glas heerlijke muscadet.

oesterkwekerTibidy Carnac Quiberon

Twee dozijn to go

Na afloop van de excursie nemen we meteen nog een paar dozijn mee want je betaalt hier natuurlijk ook veel minder dan in een restaurant. Je kunt het hele jaar door oesters en schaaldieren rechtstreeks bij Tibidy kopen. In 2007 en 2009 hebben ze de trofee van de Bretonse gastronomie gewonnen.

Een oesterexcursie bij Tibidy reserveren kan via het VVV van Carnac of rechtstreeks bij Tibidy, elke woensdag in juli en augustus om 17.00 uur, €7,50/volwassenen, kinderen gratis.

oesterkwekerTibidy Carnac Quiberon

Slapen vlak bij zee

Er is in de buurt in Carnac en de Golf van Morbihan veel meer te doen. Als je wat langer wilt blijven: Villa Mane Lann is een charmante B&B met gîtes met uitzicht op de Baai van Quiberon.

LEES OOK
Oesters in 20 handige weetjes 

Nathalie Van Koot David Scherpenhuizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *