frankrijk.nl

Le 104 in Parijs: kunst in uitvoering!

Leuke artistieke plek in Parijs: Le 104! In dit gigantische culturele centrum aan de hippe noordoostkant van de stad kun je altijd binnenlopen en acrobaten, dansers en kunstenaars aan het werk zien. Gastblogger Rachella nam ons mee naar binnen.

Vier breakdancende jongens tonen hun complexe moves. Het aangesnelde publiek beweegt ritmisch mee op de vibraties van de funk-, disco- en hiphop beats en joelt daarbij uitgelaten mee als in extase. Een karakteristiek momentje in Le Centquatre (104), een cultureel centrum van 36,800m² aan de noordwestkant van Parijs. Naast breakdancers zijn hier ook theateracteurs, salsadansers, clowns, jongleurs en hoge piramides van slanke acrobaten. Dit alles is te vinden onder een enorm glazen en stalen dak van een vroegere begrafenisonderneming van de gemeente.

Culturele plek Parijs Le 104

Exposities, voorstellingen en winkels

Le Cent-quatre heeft een zeer open karakter. Dit betekent niet alleen dat je als bezoeker altijd een kijkje kunt nemen, maar ook vaak kunt meedoen! Regelmatig zijn er braderieën, exposities, modeshows en concerten. Er mag gedanst worden! En terwijl de jongleurs, hoelahoepers en acteurs hun kunsten uitoefenen, kun je er ook terecht voor de lunch, voor vintage shopping bij Emmaüs of om de boekhandel leeg te kopen. Momenteel is er zelfs een houten prieel met hangmatten, voor iedereen die na de 17e flikflak achterwaarts even op adem wil komen.

Culturele plek Parijs Le 104

Leuk met kinderen

In het weekend zijn er gratis Qi gong lessen. En voor de kleintjes van 0 tot 5 jaar is er La Maison des Petits, een sprookjesachtige speelruimte, ontworpen door Matali Crasset. Hier hebben ouders de mogelijkheid om met hun kroost spelletjes te doen en te lezen. Vlak naast deze ruimte heb je Le Petit Salon, een wachtruimte waar de kinderen nog even kunnen hupsen en druk spelen voor ze het serene huisje betreden.

Culturele plek Parijs Le 104

Industriële architectuur

Zoals veel gebouwen in Parijs heeft ook Le Centquatre een obscure geschiedenis. Het industriële pand werd in 1874 gebouwd in opdracht van de aartsbisschop van Parijs. 120 Jaar werd het gebruikt als opslag voor doodskisten van de begrafenisonderneming en tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er overledenen opgebaard. Na jarenlang leeggestaan te hebben heropende het pand in 2008 – na een grote renovatie – als dit culturele centrum.

Culturele plek Parijs Le 104

Gratis binnenlopen

En de toegang tot Le Cent-quatre is gratis! Gratuit? Gratuit? Mais oui! De vriendelijke bewaking wil voor je naar binnenloopt wel even in je tasje gluren, maar daarna is het kosteloos genieten en flaneren in een wereld waar de muur tussen publiek en kunstenaar sinds jaar en dag afgebrokkeld is.

Dans in Le 104 noordoostkant van Parijs

Le Centquatre, di – vrij 12.00-19.00 uur en za-zo 11.00-19.00 uur, rue d’Aubervilliers 104/rue Curial 5, Parijs (19e arron.)

LET OP: vakantiestop in de zomermaanden, vanaf 27 augustus weer open!!
Kijk voor de actuele agenda op
www.104.fr

PLUS+

Eén keer per maand is er een Bal Pop’ (bal populaire) in Le 104, met een groot dansfeest

Culturele plek Parijs Le 104

Expositie in cultureel centrum le Cent-quatre

Gastblogger RachellaRachella Kingswijk woont nu 2 jaar in Parijs. Ze is actrice en theatermaker en werkt parttime als gids van de Nederlandstalige ‘Paris by Bike‘-tours. Rachella oefent en repeteert vaak voor haar voorstellingen in Le 104, vandaar dat ze deze plek graag met ons deelde!

Al onze Parijs-tips bijeen op je smartphone of tablet? Bestel ons nieuwe ebook Insidertips Parijs met kinderen, bijna 50 pagina’s dik!

Parijs met kids

Beeld: copyright Le 104/Mirjam Terler, Marc Domage, Maxime Dufour.

LEES OOK:
5 mooie musea in de Marais
5 hippe nieuwe hotels in Parijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *