frankrijk.nl

Hip restaurant in Lille: Bloempot

Dit jaar naar Lille? Heel goed idee! En dan vooraf reserveren bij Bloempot, een van de populairste restaurants in deze leuke Noord-Franse stad. Gastblogger Brenda wist een plaatsje te bemachtigen en genoot…

Bloempot is booming

Sinds 2013 al op mijn lijst van restaurants waar ik heel graag eens zou willen eten: Bloempot in Lille, met chef Florent Ladeyn, winnaar van Top Chef in 2013, die in 2014 zijn 1e Michelinster kreeg voor zijn andere restaurant, Auberge du Vert Mont. En eindelijk is het mij gelukt: une table à deux! Ja dat reserveren is wel een dingetje. Het kan bij Bloempot telkens 3 maanden van te voren. En du moment er een maand wordt vrijgegeven is het zaak er heel snel bij te zijn want de 40 couverts zijn zo vergeven. Wel wordt een tiental plaatsen vrijgehouden voor de gelukkige passant. Maar dat risico wilde ik niet lopen. Dan ben je veroordeeld tot de grote rij die er dagelijks staat en moet je op tijd zijn. Zonde als je maar een dagje in Lille bent.

Chef Florent Ladeyn - Hip restaurant in Lille - Bloempotbeeld Virginie Garnier

Industriële setting in oude centrum Lille

Bloempot is gelegen in Vieux-Lille, maar niet direct in een straat waar je al wandelend en winkelend doorheen loopt. Dus het is even zoeken, want het restaurant ligt op een rustige binnenplaats en is gevestigd in een vroegere schrijnwerkerij (houtbewerkingsplaats). De historie van deze locatie zie je onmiddellijk terug in de inrichting: simpel, ruw, industrieel. En toch knus.

Het restaurant is gevestigd in een oude schrijnwerkerij

beeld Virginie Garnier

Goede lokale producten en een touch of rock’n roll

De keuken werkt louter met lokale en seizoengebonden producten die met een culinaire twist worden bereid. Je kunt kiezen tussen het menu ‘Smaak van onze keuken’ of ‘Complete ervaring’. Op weekdagen zijn er meer speciale lunchformules, met of zonder bijbehorend drankarrangement (naast wijn ook bier of een zelfgemaakte likeur). Wij nemen het menu waarbij de keukenbrigade bepaalt wat je op je bord krijgt en rekening houdt met wat je echt niet wilt of mag eten. Daar houden wij van. Laat de verrassing maar beginnen!

Seizoensgebonden producten in restaurant Bloempot

beeld Virginie Garnier

Bewierookte uienringen

Na een heerlijke amuse begonnen we met een traditionele uiensoep geserveerd met ‘bewierookte’ uienringen. Als tweede gang krijgen wij een heerlijk klassiek gerecht: worteltjes (perfecte bite) met vis (kabeljauw), mooi geserveerd. De volgende gang bevat ook weer veel traditionele ingrediënten, zoals rode, zure en boerenkool op creatieve wijze bereid. Dat zorgt voor een hele verfijnde smaak en daar merk ik in mijn huisgemaakte stamppot toch weinig van…

Menu van het restaurant

De afsluiting is somptueus. Eerst een tussengerechtje van kaas, gevolgd door 2 kleine nagerechten, waar vers fruit en een dotje mousse de smaakmakers zijn.

Al met al een geweldige ervaring! Het was het wachten meer dan waard. Hier ga ik zeker nog een keer terug en dan voor de complete ervaring inclusief drankarrangement. En hopelijk duurt dat niet weer bijna 4 jaar!

Bloempot, Vlaamse kantine, 22 rue des Bouchers in Vieux-Lille. Gesloten op zondag en maandag en dinsdagavond.

LAATSTE NIEUWS: eigenaars Bloempot opent 2e restaurant in Lille: Bierbuik-Bloemeke

Sinds april 2019 heeft Bloempot een zusje gekregen met de veelzeggende naam Bierbuik-Bloemeke, gevestigd in hartje Vieux Lille op 19 Rue Royale. Zij noemen het zelf een Frans-vlaamse brewpub want je kunt hier proeven van tal van bieren, waarvan 3 van eigen fabrikaat. Op de 1e etage is een restaurant gevestigd waar je een vast lunch- en/of dinermenu kunt krijgen, samengesteld uit louter regionale producten tegen een – op dit moment – vaste prijs van € 25.

Bierbuik-Bloemeke-Lille

LEES OOK: 
Stedentrip Lille: ideaal voor een moeder-dochterweekend

TIP 2019: Je kijkt je ogen uit in Lille deze zomer (én herfst) dankzij Eldorado Festival! 

Tekst: Brenda Westerink Beeld:Brenda Westerink en (waar aangegeven © Virginie Garnier).

Brenda Westerink Gastblogger

Eén reactie op “Hip restaurant in Lille: Bloempot”

  1. Teeninga Palmen schreef:

    Superrrr artikel, er zijn op zich wel een paar punten daar had ook wel over verteld mogen worden, maar voor de rest is ‘ie echt top! TP

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *