frankrijk.nl

Château du Rivau, onbekend Loirekasteel

Regenlaarzen maatje reus staan er in de tuin. Dit moderne kunstwerk is het beeldmerk geworden van Château du Rivau, een elegant klein kasteel in de Loirevallei. Met een hoop leuke attracties voor jonge kinderen en sprookjesachtige tuinen. 

chateau du Rivau Loirekasteel mooie tuinen met kinderen

Het is moeilijk kiezen in de Loire, zoveel mooie kastelen om te bezoeken! Een kleinere parel op ons favorietenlijstje is Château du Rivau, niet ver van Chinon. Dit kasteel uit 1420 is sinds 1992 het privé-bezit van een familie uit Tours, die het kasteel tot in de puntjes opknapte. Niet alleen ouders Eric en Patricia Laigneau, maar ook hun volwassen dochters zetten zich sindsdien met passie in voor het bekender maken van hun kasteel. Bijna jammer, want deze betoverende plek mag wat ons betreft ook best een goed bewaard geheim blijven..!

chateau du Rivau Loirekasteel mooie tuinen met kinderen

Spoken en moderne kunst

Waarom het zo’n bijzondere plek is? Rivau ziet eruit als een sprookjeskasteel met zijn witte torens en glanzende leien daken. De renaissance-architectuur oog luchtig en romantisch, maar enkele delen van het gebouw gaan terug tot de donkere middeleeuwen toen Rivau nog een fort was. Zo is te zien aan de ophaalbrug. En een eeuwenoude fontein. Binnen tref je mooie wenteltrappen, ingesleten vloertegels, grote haarden en 600 jaar oude wandtapijten. En het leuke is, deze klassieke sfeer wordt speels onderbroken door moderne kunst. Elk jaar mogen diverse internationale kunstenaars werken plaatsen tussen antieke meubels en harnassen; dit jaar is het thema ‘kasteelleven’.

chateau du Rivau Loirekasteel mooie tuinen moderne kunst

Paarden voor Jeanne d’Arc

Een andere highlight van Château du Rivau zijn de gerenoveerde ‘koninklijke’ paardenstallen uit 1510. Hier werden eeuwenlang raspaarden gefokt voor het leger van de Franse koning en zelfs Jeanne d’Arc kwam hier (in een eerder gebouw) al paarden uitzoeken. Op de muren van het gebouw geprojecteerde films vertellen over deze geschiedenis.

chateau du Rivau Loirekasteel mooie tuinen met kinderen paardestallen

14 sprookjesachtige tuinen

Maar de grootste attractie van van Rivau zijn wat ons betreft de prachtige tuinen. Als je hier rondloopt krijg je prompt zin om zelf te gaan harken, verpotten, wieden, zo mooi groeit en bloeit het allemaal! Kasteelvrouwe Patricia bedacht de opzet van de in totaal 14 tuinen, die ze samen met 5 tuinmannen en -vrouwen onderhoudt. Ze begint vaak al om 6 uur en is ’s avonds laat nog bezig! Veel irissen, lavendel, een moestuin vol pompoenen, honderden rozensoorten en een hoop leuke plekken voor de kinderen.

chateau du Rivau Loirekasteel mooie tuinen met kinderen
Aanrader met kinderen

Zoals een labyrint, drakenbomen, de genoemde reuzenlaarzen en een gieter van hetzelfde formaat, gekke tuinkabouters en loslopende pauwen. En ook hier heeft moderne kunst een gastrol: verspreid over de tuinen staat een twintigtal contemporaine werken tussen bomen en bloemperken. Echt een geweldige ontdekking dit château, maar ssst, vooral niet verder vertellen…!

Château du Rivau, geopend van maart tot 5 november, €11 volwassenen, €7 kinderen (5-18), kinderen jonger dan 5 jaar gratis of bestel familieticket. Meer informatie en online tickets: chateaudurivau.com

chateau du Rivau Loirekasteel mooie tuinen met kinderen

PLUS+
– ’s Zomers zijn er middeleeuwse steekspelen bij het kasteel, Les Joutes (12-13 augustus 2017).
– Chateau du Rivau heeft een theesalon en lunchrestaurant met veel groente en salades uit de tuinen. Je kunt via de website reserveren.
– Leuk te combineren met een bezoek aan Chinon, een prachtig versterkt stadje aan de rivier de Vienne, op maar 20 minuten van Château du Rivau.

Eén reactie op “Château du Rivau, onbekend Loirekasteel”

  1. Nicole Heij schreef:

    Reactie van Nicole Heij op Facebook:
    Jaaaaaaa hier ben ik geweest met mijn kindjes van toen net 4 en 6 (…) De tuin is heel groot. Neem lekker picknickspulletjes mee en ga tussen de boomgaard zitten. Ze hebben leuke sprookjes en beelden in de tuinen staan, doorloopjes, doolhofje en salamanders in de stenen muurtjes. Het leukste is nog de muziekkamer als die er nog is. haha dochterlief van 4 tetterde even wat trompetklanken (zoonlief lukte dat dus niet). Ik vond de tuin al mooi met de hekjes en de grote pompoenen. Ja hoor, dit is echt een leuke aanrader.
    Wij hebben dit geloof ik ook gecombineerd trouwens met een bezoek aan het fortresse van Chinon (…) en onder het kasteel gezellig even op een terrasje gezeten voor een Franse lunch. Er zijn bij beide kastelen natuurlijk leuke kasteelwinkeltjes 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *