Frankrijk.nl

Zwarte zaterdagen 2017

Let op: 29 juli, 5 en 12 augustus 2017 zijn aangekondigd als zwarte zaterdagen voor de heenweg op de Franse autowegen. En er zijn meer behoorlijk drukke dagen… Tips & info voor alternatieve data én wegen.

Voorspellingen zomer 2017

> 7 en 8 juli 2017: het begin van de Franse schoolvakanties

Aanstaande vrijdag begint de zomervakantie in Frankrijk en dat is dus meteen ook het eerste lastige weekend op de autoroutes. Vrijdag 7 juli (vooral vanaf Parijs einde dag) wordt al druk maar erger is zaterdag 8 juli (rood), als de Fransen die in juli op vakantie gaan (‘les juilletistes‘) massaal vertrekken.

> Het lange weekend van Quatorze Juillet

Ook zaterdag 15 juli (oranje/rood) wordt het redelijk druk, al valt die zaterdag midden in het lange weekend van Quatorze Juillet. Veel stedelingen zijn de stad dus al ontvlucht op donderdag 13 juli (rood). Ook zaterdag 22 juli wordt een rode dag (=’circulation très difficile‘) terwijl er voor zondag 23 juli geen problemen verwacht worden. Hier details van Bison Futé over het weekend van 13-16 juli (in het Frans).

autoroute fille zwarte zaterdagen zomervakantie

> Laatste weekend van juli: de beruchte chassé-croisé

Echt pittig wordt het op zaterdag 29 juli, de eerste zwarte zaterdag van 2017. Die dag is het de chassé-croisé, als veel juli-gangers terugkomen en de Fransen die in augustus op vakantie gaan vertrekken. Waardeloze dag dus om te gaan rijden, alle grote knooppunten staan die dag muurvast en er worden tussen 4 uur en 20 uur extreme files verwacht. Zondag 30 juli is nu aangekondigd als ‘oranje’, dus dat is het slimmere alternatief. Al is het tussen Lyon en Orange nog steeds vrij lastig die zondag: rood.

Hier  extra adviezen van Bison Futé voor het drukke weekend van 28 tot 30 juli. Zoals ook vrijdagnacht gaan rijden wordt sterk afgeraden. En let op: op de A6 (Parijs-Beaune) zijn er ter hoogte van Auxerre wegwerkzaamheden die extra file’s kunnen veroorzaken.Voor zondag 30 juli zegt de Franse verkeersdienst: mijd Parijs tussen 8.00 uur en 14.00 uur.

LEES OOK: Stopplaatsen met kinder-/rustfaciliteiten langs de snelweg

> Augustus: 2 zeer drukke weekenden

Een andere dag om te vermijden is zaterdag 5 augustus (zwart), naar verwachting een extreem drukke dag met gemiddeld 2 tot 4 uur in de file en als je pech hebt meer (Naschrift redactie: uiteindelijk was er totaal 857 km op zaterdag 5 augustus, vooralsnog het record van 2017….)

Hetzelfde geldt voor het weekend erna, met een zwarte zaterdag 12 augustus. Ook zondag de 13e biedt dat weekend weinig soelaas, dat wordt een rode dag. Als je toch echt een van deze dagen moet reizen: vertrek het liefste laat (einde ochtend of zelfs begin middag) zodat je een beetje achter de ergste files aanrijdt. Het filerecord valt meestal rond 13.00 uur.. En als je naar Zuid-Frankrijk gaat is het beter om de A7 helemaal te vermijden. Dat kan door door de Auvergne te rijden, door de A71/A75 te kiezen via Orléans, Bourges en Clermont-Ferrand tot Montpellier.

> Terugrijden op zaterdag 19 augustus wordt pittig

Voor de terugweg vanuit Zuid-Frankrijk (Provence, Côte d’Azur, Ardèche, Drôme) is zaterdag 19 augustus (zwart) een afrader, dan wordt grote drukte verwacht op de Route du Soleil en in de omgeving van Lyon. Ook 29 juli en 5 augustus zijn lastige dagen voor automobilisten die vertrekken uit de Provence. Zondagochtend vertrekken is dan verstandiger.

Zie hier de kalender met alle ‘gekleurde data’ van Bison Futé en hier het uitgebreidere ‘Panorama de l’Été 2017‘ (in het Frans) met suggesties voor alternatieve wegen (lees ook verder onder de afbeelding). 

zwarte zaterdagen 2017

Uitleg bij deze kalender van Bison Futé: 1e kolom heeft betrekking op de Départs (noord-zuid), de 2e kolom op de Retours (zuid-noord). De cijfers slaan op de volgende gebieden: 1. Ile-de-France, 4 Auvergne-Rhône-Alpes, 5. Zuidwest-Frankrijk, 6. Zuid-Frankrijk (Languedoc-Roussillon, Provence). Groen staat voor ‘gewone verkeersdrukte’, oranje voor ‘moeilijk’, rood voor ‘zeer moeilijk’ en zwart voor ‘extreem moeilijk’.

ALTERNATIEVE ROUTES

Op de drukste dagen raadt Bison Futé aan de volgende routes te mijden:

Groot Parijs (richting A6/Lyon) tussen 9.00 en 15.00 uur: Neem vanaf de A1 liever de A3 en de A86, en daarna de A10 en A6. Andere mogelijkheid: over Reims rijden.

Route du Soleil A6/A7: Kies voor een alternatieve route door de Auvergne via de A71/A75.

A10 Parijs-Bordeaux/Atlantische Kust: Rijd vanaf Orléans over de A71/A20 (via Limoges).

Onderweg op de hoogte blijven van actuele verkeersinformatie:

– Luister naar radio 107.7 : deze Franse radiozender geeft aangepaste informatie voor het gebied waar je rijdt en daar zitten vaak real-time tips bij voor slimme omrijroutes. Hoofdzakelijk in het Frans, maar in de zomermaanden worden belangrijke aankondigingen ook in het Engels gedaan.

-Bison Futé heeft ook een mobiele site voor smartphones met realtime file-informatie. Dankzij de nieuwe roaming-regels is het geen dure grap meer om die te consulteren..

Lees ook: Plan je heenreis, 6 vragen over de Franse autoroute

drukste verkeersroutes zwarte zaterdage FRane Autoroute Bison Futé

In zwart de drukste wegen tijdens de zomermaanden, in roze de alternatieven. 

Bron: Bison Futé Le Panorama de l’été 2017 (uitgave 28 juni 2017) – Beeld linksboven: Matthew Henry Afbeeldingen copyright Bison Futé 2017.

LEES OOK:
De mooiste dorpen en steden langs de Franse snelwegen
Fijne B&B’s langs de A20 tussen Vierzon en Limoges
7 dingen die je moet weten over de périphérique van Parijs
Sneller doorrijden op de autoroutes met een tolbadge
Overnachtinghotels mét zwembad langs de autoroute

11 reacties op “Zwarte zaterdagen 2017”

 1. De Wit schreef:

  Hallo, ik vertrek zaterdag 29 juli tussen 9:00 en 10:00 uur naar Lyon om te overnachten en hoop daar rond 20:00 uur aan te komen maar wat is de beste tijd om zondag weer te vertrekken richting Spanje ?
  Ik dacht zelf om 5:00 uur te vertrekken , iemand een idee.

 2. Gerda van kessel schreef:

  Hoi ,
  Wij willen zondag 30 juli aanrijden naar Spanje is dat een goede dag om te rijden ,
  Groetjes Gerda en Han

 3. Cen LeVille schreef:

  L.s.,

  Vrij last minute besloten om naar Parijs te gaan met de auto…. levertijd milieusticker is echter 5 weken! Ik wil zondag al vertrekken… volstaat een aanvraag of mag je echt pas Pariijs in als je een sticker hebt?

  • Nicky schreef:

   Hoi Cen, Ze controleren in Parijs alleen als er sprake is van smog-alert, dat is op het moment niet het geval, dus zou me niet al te veel zorgen maken. Print de bestelbevestiging en neem die mee voor de zekerheid… Veel plezier in Parijs!!

 4. Richard schreef:

  Hallo, wij vertrekken op 5 augustus richting de Auvergne.
  Mijn planning is om bij Arras er af te gaan en dan binnendoor richting Abbeville en Rouen te rijden.
  Dan vermijd je de drukte bij Parijs, scheelt heel veel tol en rijd nog mooi binnendoor ook.
  klinkt omslachtig, de route, maar gezien de kosten vd tol in vergelijking met de extra kilometers is het goedkoper.
  nu is mijn vraag, van Rouen richting de Auvergne, word het daar ook druk op de 5e augustus of valt dat mee?

 5. Tina schreef:

  Hallo mensen,
  Wat n duidelijke informatie op deze website. 22 juli is dus geen zwarte zaterdag, wanneer we naar Rille (bij Tours) willen gaan. Maar zou het sneller zijn om Parijs te vermijden en om te rijden via westkust?

 6. Karin schreef:

  Ook donderdag 13 juli wordt aangegeven als zeer druk ivm lang weekend van Quatorze Juillet.
  Is dat de verwachting voor de gehele dag of alleen in de middag ??

  • Nicky schreef:

   Hoi Karin, hele dag helaas… vooral op de Route du Soleil – dit zegt Bison Futé erover:

   Jeudi 13 juillet, de nombreux bouchons sont attendus pour quitter les grandes métropoles. Les départs en week-end prolongé, les départs en vacances et les flux de véhicules en transit viennent s’ajouter à la circulation habituelle, déjà très difficile la veille d’un jour de fête. La circulation sera très difficile au niveau national.
   Conseils:
   – quittez ou traversez l’île-de-France avant 10 heures,
   – évitez l’autoroute A7 de Lyon à Orange entre 9 heures à 21 heures,
   – évitez l’autoroute A10 en direction de Tours et l’A71 d’Orléans à Bourges de 8 heures à 18 heures,
   – évitez l’autoroute A13 de 15 heures à 22 heures,
   – évitez l’autoroute A61 en direction de Narbonne entre 16 heures et 20 heures,

   Voor de rest van de voorspellingen voor het weekend van 13 t/m 16 juli verwijzen we je naar deze pagina: http://www.bison-fute.gouv.fr/du-13-07-au-16-07.html (in het Frans)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *