frankrijk.nl

Actief in de bergen: Les Portes du Soleil

Zomersportvakantie? Geweldig idee! Net als bij een skivakantie elke dag flink bewegen in de frisse berglucht en ’s avonds bijkomen op het terras van een leuk chalet. Top, die zomers in de Franse Alpen, ontdekten Josee en Carole!

We leven in een tijd waarin we alles doen om zo gezond en sportief mogelijk te leven. We weten inmiddels dondersgoed dat te veel zon op je lijf hartstikke slecht is en de vakantie is meer dan ooit een moment van het hoofd leegmaken en je weer opladen moet zijn. En toch kiezen we ervoor om en masse in de auto of het vliegtuig te stappen om met z’n allen heul erg dezelfde kant op te gaan. Als je nu eens ervoor kiest om letterlijk een andere weg in te slaan? Ver van de massa en de overvolle stranden?

Josee en Carole op vakantie in Les Portes du Soleil

Tientallen activiteiten met één pas

Carole en ik namen de proef op de som en reisden af naar de Franse Alpen. Specifieker: naar Les Portes du Soleil, op anderhalf uur rijden van Genève. Twee jaar geleden waren wij hier al om leuke adresjes te zoeken, nu was onze blik volledig gericht op wat je hier kunt doen. En al snel bleek dat je daar tijd te kort komt. Want alle dorpen in dit gebied – dat zowel in Zwitserland als in Frankrijk ligtt – hebben zich verenigd in de zogenaamde Multipass Portes du Soleil. Een zomerpas die werkt als een soort activatieknop voor goed bezig zijn en die nietsdoen in een verdomhoekje zet. De pas geeft toegang tot tennisbanen, klimmuren, zwembaden, meren met wateractiviteiten en de 21 liften die hier ’s zomers zijn geopend.

Lees ook onze tips van leuke logeeradresjes in de Portes du Soleil

Bergwandeling in Les Portes du Soleil

Yogawandeling op hoogte

En die skiliften zijn ook in de zomer verdomd handig, kan ik je zeggen. Want wil je de bergen in (en op) dan helpt het als je die paar honderd meters hoogteverschil makkelijk kunt overbruggen om – zoals wij Les Gets – meteen aan die yogawandeling* met uitzicht op de Mont Blanc te beginnen. Het kan ook een stukje fanatieker, merkten wij aan voorbij rennende passanten. Dit berggebied heeft meer dan 400 km aan wandelpaden én trails voor de echte runners, met circuits van 5 tot 18 km. Hmm, nog iets te sportief voor ons!

Yoga in de Franse Alpen

Eldorado voor mountainbikers

Voor snelheid in de bergen kozen wij voor een andere oplossing: de mountainbike! Want wij ontdekten, mountainbiken is gewoon het nieuwe ‘zomersporten’, de tegenhanger van het wintersporten. Lekker de hele dag de berg af sjezen in de zon! De liften draaien volop om de echte bikedie-hards met motorhelm, rug, borst, elleboog en kniebeschermers naar hun nieuwe hoogtepunt te brengen. Voor hen lonken de talloze paden over de weiden en door de bossen. En die zijn – net zoals skipistes – groen, blauw, rood of zwart gemarkeerd om de moeilijkheidsgraad aan te geven.

Mountainbiken in Portes du Soleil

Fantastische uitzichten

Wij doen het easy. Wij doen het elektrisch. In het Zwitserse Champéry stapten we met onze gehuurde E-mountainbike* in de gondel om Le Grand Huit te rijden: een speciaal E-mountainbike parcours van 40 km, hoog in de bergen. Een route van twee aan elke gekoppelde rondes (vandaar de grote Acht) over geasfalteerde paden of kleine bergweggetjes rond Champéry en Morgins. Prima te doen, fantastische uitzichten en dankzij de ‘E’ heel relaxed! Een aanrader! En zo zijn er meer fietsroutes te vinden ronden dorpen als Les Gets, Morzine, Avoriaz, Châtel: hier staan ze allemaal.

Franse Alpen in de zomer

Dat zo’n E-mountainbike ook een uitkomst is voor het echte werk ondervonden we tijdens de Pass’Portes du Soleil, de fietsvariant van onze Elfstedentocht, met duizenden deelnemers. Eén adrenaline-kick. We kunnen het nog navertellen en dat gaan we ook doen. Binnenkort!

Josee en Carole - Portes du Soleil in de zomer

Praktisch:
De Multipas kost €2 /ZwFr 2,5 per persoon dag (vanaf 5 jr). Min. 2 dagen. Slaap je in een hotel of appartement met het Multipass Label dan is het inbegrepen bij je verblijf.

De deelnemende dorpen in het gebied van Les Portes du Soleil zijn:
– Zwitserland: Morgins, Les Crozets-Champoussin, Champéry
– Frankrijk: Châtel, la Chapelle d’Abondance, Abondance, Avoriaz, Montriond- St.Jean d’Aulps, Morzine-Avoriaz, Les Gets

yoga wandeling Portes du Soleil Franse Alpen bergen zomer

* Yogabergwandeling: gids Barbara Porret organiseert tijdens de zomer regelmatige een bergwandeling, afgewisseld met staande yoga-oefeningen. Heerlijke zenstart van de dag en yoga-ervaring is geen must. Ze spreekt vloeiend Engels. Bel voor reservering: +33 (0)6 997656652 of kijk op haar Facebook.

Verhuur E-mountainbikes: wij huurden een mountainbike in de Bikeshop bij de gondel van Champèry voor Zw.Fr 40 halve dag, Zw.fr 60 hele dag. Tarieven in het Franse deel zijn vergelijkbaar. Tarieven voor gewone mountainbike €70-€100.

Mountainbiken in Portes du Soleil

Meer informatie over de Multipass en alle mogelijkheden op de website van Les Portes du Soleil.

Tekst: Josee Schouten Beeld: Josee Schouten, Carole Goelitz

LEES OOK:
GROETEN UIT… Les Portes du Soleil
Pass’Portes du Soleil: mountainbike avontuur in de bergen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *