frankrijk.nl

Musée Fabre, topmuseum in Montpellier

In Montpellier zijn er 2 dingen die je zeker moet doen: winkelen in de oude binnenstad en een bezoek brengen aan het prachtige Musée Fabre. Dit museum heeft een leuke mix van oude & moderne architectuur en klassieke & hedendaagse kunst. Ook heeft het bekende museum-restaurant l’Insensé een heerlijk terras.

museum in Montpellier Musée Fabre

Wie in de Languedoc-Roussillon op vakantie is krijgt het vast eens te horen: ‘Ga naar Musée Fabre in Montpellier, een van de mooiste musea van Frankrijk!’ En inderdaad, dit is een van de dingen die je gezien moet hebben als je in de regio bent. Perfect te combineren met een dagje rondslenteren in de oergezellige binnenstad van Montpellier. Want het museum ligt tegenover het bekende Place de la Comédie, waar alle autovrije winkelstraatjes van l’Écusson, het middeleeuwse centrum, naartoe lijken te voeren.

museum Montpellier ingang Musee Fabre

Historische pand met vernieuwd interieur

Het museum is gevestigd in een 18e-eeuws herenhuis met een aanbouw in een nog oudere kloosterschool. Een klassieke façade dus, maar de binnenkant van het museum werd tussen 2003 en 2007 grondig onder handen genomen. Dat zorgde onder meer voor een opvallendere entree (met een kunstwerk van Daniel Buren, hierboven) en een industrieel uitziende glazen achtergevel. Musée Fabre kreeg daardoor een bijzondere mix van moderne en klassieke architectuur, omdat de bekendste zalen hun oorspronkelijke stijl behielden. Zoals de karmijnrode Galerij met Pilaren en de 18e-eeuws stijlkamers vol barokke meubels.

salles des colonnes©V.Cunillere

Via  Delacroix tot Pierre Soulages

Ook de unieke museumcollectie is een melange van klassieke en hedendaagse werken, van de Renaissance tot nu. Het museum ontstond in 1824, dankzij de genereuze gift van een lokale baron en kunstverzamelaar, en het toont tegenwoordig meer dan 900 werken. Highlights zijn onder andere de zalen met Hollandse meesters en het ‘moderne’ parcours langs werken van Matisse, Van Dongen, Nicolaes de Staël en Dufy. Maar verreweg het spannendst zijn de zalen van Pierre Soulages, een van de bekendste contemporaine kunstenaars van Frankrijk, geboren in de buurstreek Aveyron. Zijn pikzwarte doeken krijgen alleen verschillende tinten door het reliëf dat hij erop aanbracht. Fascinerend gezicht.

museum in Montpellier Musée Fabre

Restaurant L’Insensé

Anderhalf uur ben je zo kwijt in de meer dan 40 zalen van Musée Fabre, dus daarna wil je zeker even zitten. Erg leuk is het café-restaurant naast de ingang, waar je zowel kunt aanschuiven voor een wat uitgebreidere warme lunch. Maar je kunt er ook prima terecht tussendoor voor een kop koffie of thee met iets lekkers. Zelfs met alleen een drankje kun je profiteren van het leuke terras in de binnenplaats, waar je alle museumbezoekers voorbij ziet komen.

Musée Fabre, dagelijks van 10.00 uur-18.00 uur, behalve maandag. Toegangsprijzen: €8 vaste collectie, €11-€13 tijdelijke exposities. Praktische informatie over het museum en downloadbare audioguides zijn te vinden op: www.museefabre.com

Meer informatie over de bezienswaardigheden van Montpellier.

PLUS+
Tot 6 november 2017 loopt de expositie Francis Bacon/Bruce Nauman, face à face, waarin het werk van de bekende Britse schilder en de Amerikaanse videokunstenaar worden vergeleken.

LEES OOK:
5x beeldschoon Languedoc-Roussillon
Shoppen in Montpelier, de leukste winkelstad van het Zuiden
15 Franse plaatsnamen die wij verkeerd uitspreken (waaronder Montpellier!)

Beeld: Montpellier Agglo, L’Insensé, CC/J.L. Zimmerman

museum in Montpellier Musée Fabre museum restaurant l'Insense

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.