frankrijk.nl

Abbaye de Valmagne: rozen, wijn en tapas

Tja, dat moeten we die Fransen nageven: aan historische monumenten geen gebrek. De abdij van Valmagne, vlak bij het Zuid-Franse dorpje Mèze en niet ver van Montpellier, is dubbelleuk. Een bezoek kun je combineren met een wijnproeverij, een tapasavond of diner.

Bezoektip tijdens vakantie rond het Etang de Thau

Als de muren van deze abdij konden praten, dan hadden we meer dan 900 jaar geschiedenis kunnen horen. De Honderdjarige Oorlog, de passages van de de kruisvaarders, de Hugenoten… Ja, zelfs de Franse Revolutie heeft zijn sporen gelaten in dit imposante klooster.

Abbaye-de-Valmagne

Benedictijnse monniken begonnen hier destijds met de bouw van hun ‘huis van god’, niet ver van de binnenzee en oesterparadijs Etang de Thau. Ze moesten eens weten dat bedevaartgangers in deze contreien tegenwoordig vooral bestaan uit zon- en zeeaanbidders. Er liggen namelijk prachtige stranden in Languedoc-Roussillon, en plaatsen als Mèze, Sète, Marseillan, Agde en Sérignan zijn vooral geliefd als vakantiebestemming.

Abdij van Valmagne

Domein van wijn en bier

Na de Franse Revolutie, waarin alle religieuze gebouwen in beslag werden genomen, kwam de abdij in 1791 in handen van een burger. ‘Monsieur Granier’ maakte een wijnlandgoed van het klooster. Logisch, want de monniken bleken sublieme wijnmakers en hadden in de loop der eeuwen een gerenommeerde wijngaard opgebouwd. In de 19e eeuw kwam Valmagne in handen van een aristocraat, de graaf van Turenne. Het zijn nog altijd zijn nazaten die het domein beheren en restaureren. En, noblesse oblige, diverse AOC-wijnen produceren, waaronder de gereputeerde Cuvée de Turenne.

Wijn van Valmagne

Ook het bierbrouwen is een dankbare erfenis die de monniken nalieten. In Valmagne wordt nog altijd abdijbier gemaakt volgens Trappister methode, met een volle, ronde smaak.

Achter je neus aan in de tuinen

Er is hier genoeg te proeven dus! Maar voordat je dat doet, bezoek toch eerst de abdij en haar prachtige tuinen. Vlakbij de Saint-Blaise kapel ligt de middeleeuwse tuin, die vroeger dienst deed als groente- en kruidentuin. En als openlucht-apotheek: je vindt hier nog altijd tal van medicinale planten. Eenmaal binnen de contouren van het klooster leiden alle gangen naar de fraaie binnentuin met de fontein. De Cîteaux-rozen die hier bloeien zijn uniek in hun soort. En lekker dat ze ruiken!

Auberge Jardin & abbaye Valmagne

Aanrader: tapasmiddag of diner

Abbaye de Valmagne is vanuit cultureel oogpunt al een bezoek waard, maar wij kunnen je van harte aanraden om daarvoor de middag uit te kiezen. Of je komt vroeg in de middag en start met een lunch in deze historische setting. Of je komt later en schrijft je in voor de tapasavond (elke vrijdag vanaf 19 uur) of een diner (elke donderdag en vrijdag vanaf 20 uur). Gezellig met zijn alleen aan de tafel en vooral genieten van ’s lands wijnen en lokale lekkernijen. Verbroedering rond de dis zeg maar.. Daaraan zouden de monniken vast hun zegen hebben gegeven.

Van 15 juni tot 30 september elke dag open voor bezoek tussen 10.00 en 19.00 uur. Tarief volw. €7,90, kinderen €5,80 – inclusief gids of gidsboekje (NL). Lunch dagelijks behalve maandag! Wijnproeven op afspraak via [email protected] Meer informatie over Abbaye de Valmagne: beta.valmagne.com

abbaye-de-valmagne-languedoc-roussillon-cc-DuRhumDesFemmes

adbij Valmagne bezoeken Herault Languedoc vakantie

LEES OOK:
Abbaye de Fontfroide in Narbonne
5x beeldschoon Languedoc-Roussillon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.