frankrijk.nl

Avignon, 15 insiderstips voor een bezoek

On y danse? Avignon is een must-see als je in de Provence bent. Waar zijn de stillere pleintjes, leuke straatjes, lekkere restaurants en winkels die je niet mag missen? Josee en Carole waren er tijdens hun fietsreis over de ViaRhôna. Hun favoriete ontdekkingen in de pausenstad.

Zien & doen in Avignon

Bezoek het ‘geheime’ Pausenpaleis

Op zaterdag en zondag mag je achter de schermen van het Palais des Papes kijken, in de verborgen wandelgangen waar het publiek doorgaans niet mag komen. Een ander leuk alternatief om deze bekende plek te ontdekken is de licht&geluid-show over de geschiedenis van het paleis, die van half augustus tot eind september 2x per avond plaatsvindt op het binnenplein. Eén van de 2 voorstellingen is in het Engels. (Prijs €10).  Reserveren via lesluminessences-avignon.com

Palais des Papes Avignon ©jmcharles

Volg een kookworkshop in Hotel Mirande

Als je budget je niet toelaat om er te slapen, ga dan koken in dit chicste en bekendste hotel van Avignon. De keuken is reusachtig en zo authentiek! Workshops variëren van Patisserie, Atelier Chocolat tot Truffel en de uitleg is in het Frans en Engels. Lunch- of diner-workshop vanaf €90. Meer info over Kookschool Le Marmiton: la-mirande.fr.

Kookworkshop-Avignon-Hotel-Mirande

Boodschappen doen in de overdekte markt

Elke ochtend vanaf 7 uur kun je bij Les Halles terecht voor verse vis, vlees, groente, fruit, brood, patisserie en meer. Voor de beste olijven ga je naar de kraam van Serge Olives. Hij pakt ze zelfs vacuüm in, als je een portie wilt meenemen naar Nederland. Elke zaterdagochtend is er bovendien een kookdemonstratie door een lokale chef-kok in La Petite Cuisine, die louter kookt met verse producten uit de markthallen. Meer informatie: avignon-leshalles.com

Les Halles Avignon


De mooiste pleinen

Place des Chataignes
Intiem, sfeervol, nog niet zo ontdekt pleintje met diverse terrasjes en restaurantjes.

Place Pie
Dit plein, vernoemd naar Paus Pius ligt vlakbij de Hallen en is dé hangplek voor studenten en jongeren. Grappig, als je bedenkt dat dit betonnen gebouw de ondankbare titel van meest wanstaltig gebouw in het centrum draagt. Daar hebben ze inmiddels weggemoffeld met een wel heel originele oplossing: Le Mur Végétal. Van boven tot onder is het een groene façade met planten en bloemen.

Place des Corps Saints Avignon

Place des Corps Saints
Voor insiders hét plein waar je gaat zitten om wat te eten of te drinken. Met leuke tentjes als de Milkshop, waar alles ‘Made in France’ is.


Eten, drinken & winkelen

Les Plumes du Paon – 91 Rue Bonneterie
Mooie vintagewinkel met tweedehands spullen, kleding, kinderspeelgoed. Ook eigen designtassen en petten. Begonnen als pop-up store en doen zoals ze zelf zeggen aan Decycling, een woordmix van design en recycling.

Les Plumes du Paon Avignon

CQFD – 16 Place de la Principale.
Een heerlijke conceptstore, gewijd aan design en mode van Franse ontwerpers. www.cqfd.fr 

shoppen in Avignon bij CQFD

Wijnbar l’Ampelos – 11 Rue Vieux Sextier
Onlangs is de populaire wijnbar Avitus veranderd van naam en van eigenaar. Het is nu het domein van de jonge, enthousiaste sommeliers Laure en Thibault. Open di/wo van 10 tot 20 uur, do-za van 10-23 uur en zondag van 10 tot 15 uur. Lampelos.fr

Avitus wijnbar in Avignon

Le Zinzolin – Rue des Teinturiers
Dit restaurant met een Parijs’ sfeertje heeft de lekkerste hamburgers van Avignon! En ligt op een hele leuke spot: aan het begin van de Rue des Teinturiers. Dit straatje langs een klein kanaal en beschaduwd door oude plataanbomen barst van de kleine, kunstzinnige tentjes. Zoals Shus Calada en het gekke l’Ubu. lezinzolin.fr

Rue-Tenturiers-Avignon

Le Zinzolin boven en  l’Ubu midden onder

Restaurant Le 46 – 46 Rue de la Balance
Heel leuk gelegen in een klein straatje vlak achter Palais des Papes hadden wij een zalig diner. Verse producten, originele smaakcombinaties, goede porties en niet duur. Check ook de uitgebreide wijnkaart (doet het ook erg goed als Bar à Vin). Doorgaans vol met locals (altijd goed teken) dus reserveer als je kunt. Bovendien sfeervol en met vriendelijk personeel.


Waar slapen in Avignon?

Hôtel de l’Horloge

Hier sliepen wij zelf en centraler kan bijna niet, want je loopt Rue Felicien David uit en je staat op het levendige plein Place de l’Horloge. Bijzonder aan dit viersterren adres is dat de gangen en kamers doorlopen achter de gevels van diverse panden in deze straat. De kamers zijn klassiek-modern en niet al te groot. Meer info & boekingen

Domaine de Rhodes

Wil je wel de levendigheid van de stad nabij maar logeer je liever in de rust van de natuur, dan is deze B&B een prachtig compromis. Zeker als je ook nog eens een fiets bij je hebt. Dit oude jachthuis ligt op het eiland Barthelasse – sowieso al een fietsbezoek waard – en biedt stijlvolle gastenkamers. Meer info & boekingen

Domaine de Rhodes Avignon B&B Chambres d'hôtes

Côté Square

Dit centraal in de oude stad gelegen huis werd begin 20e eeuw gebouwd. Die sfeer van die tijd vind je terug dankzij de less-is-more filosofie van de inrichting van deze B&B. Meer info & boekingen

Voor een volledig overzicht van hotels in Avignon, klik hier

Meer over de vele activiteiten, festivals, markten, fietsverhuur (ja er is hier ook een goed functionerend fietsuitleenplan) in Avignon op avignon-tourisme.com.

Wil je weten hoe wij de stad zijn uitgefietst en waar we vervolgens zijn beland? Lees dan over onze fietsavonturen langs de ViaRhôna.

Avignon

LEES OOK:
Fietsen van de Ardèche naar de Middellandse Zee: ViaRhôna
De mooiste markten van Zuid-Frankrijk
Vakantiehuizen en B&B op een vroeger wijndomein in de Gard

Tekst: Josee Schouten Beeld: Josee Schouten, Carole Goelitz, Avignon Tourisme ©Jean Marc Charles (Palais des Papes) ©Clemence Rodde (terras), hotels

4 reacties op “Avignon, 15 insiderstips voor een bezoek”

 1. Marielle schreef:

  Vandaag waren wij in Avignon, uiteraard met jullie tips! Helaas is Pâtisserie Mallard permanent gesloten; een goed alternatief hebben wij niet kunnen vinden, jullie?

 2. ellen Cremers schreef:

  Cristian Etienne kookt niet meer op die plek !!

  • Nicky schreef:

   Hoi Ellen, het linkje naar zijn website werkte niet goed sorry (aangepast intussen), of bedoelde je dat niet? Volgens de website zit deze chef nog steeds Rue de Mons? En staat hij nog altijd bekend als dé tomatenchef van de Provence? Of hebben we iets gemist?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *