frankrijk.nl

Indrukwekkend! Verdun vanuit de lucht

Een prachtig dronefilmpje geeft zin om Verdun en andere WOI-monumenten in de Lorraine te bezoeken. Mooie tussenstop ook voor de zomervakantie! En welke plekken moet je dan vooral gaan zien? Tips en handige informatie.

De 3 oorlogsmonumenten die te zien zijn in dit filmpje

1. Fleury-devant-Douaumont

De kleine kapel in het begin van het filmpje markeert de plek waar de kerk stond van Fleury-devant-Douaumont, een van de 9 dorpen rond het slagveld van Verdun die compleet verwoest werden. In 1918 kreeg dit gesneuvelde dorp het predikaat ‘village mort pour la France‘.

2. Verdun Memorial Museum

Ter ere van de 100-jarige herdenking in 2016 van Verdun werd dit moderne herdenkingsmuseum helemaal gerenoveerd. Je vindt er een ronduit indrukwekkende collectie van historische objecten, wapens, uniformen, voertuigen, aangevuld met multimedia en in diverse talen gepresenteerd. memorial-verdun.fr

3. Ossuarium van Douaumont

In 1916 sneuvelden meer dan 300.000 Franse en Duitse soldaten tijdens de Slag om Verdun. Een abstract aantal dat iets meer gaat betekenen als je in dit monument bij het vroegere fort van Douaumont rondloopt. Binnen in het gebouw staan 130.000 soldatennamen op de muren, buiten op de begraafplaats lopen lange rijen witte kruizen tot aan de omringende bossen vol granaatkraters. www.verdun-douaumont.com

Verdun Lorraine WOI voorstelling openlucht begraafplaats knekelhuis Douaumont

Andere interessante WOI-monumenten in de Lorraine

De ondergrondse citadel van Verdun

Verdun Lorraine WOI ondergrondse citadel

Met een automatisch treintje kun je een bezoek brengen aan een expositie in een deel van het gangenstelstel van 4 km onder de stad Verdun zelf, La Citadelle souterraine, waar 2.000 soldaten zich konden verbergen. Commentaren ook in het Nederlands. Meer informatie

Openluchtvoorstelling in krijtgroeve: ‘Des Flammes à la Lumière’

Verdun Lorraine WOI voorstelling openlucht

Elke zomer, van half juni tot eind juli, wordt in een krijtgroeve niet ver van Verdun een gigantische openluchtvoorstelling gegeven. In Des Flammes à la Lumière spelen 250 acteurs de oorlog na met fantastische licht- een geluidseffecten. www.spectacle-verdun.com

Oorlogsmuseum Romagne ’14-‘18

Verdun Lorraine WOI museum Nederlanders Romans

Op 40 minuten rijden van Verdun heeft de Nederlander Jean-Paul de Vries een “informeel oorlogsmuseum” ingericht met persoonlijke vondsten uit de bossen rond Romagne-sous-Montfacon. Bajonetten, kogels, gebruiksvoorwerpen illustreren het leven van een soldaat tijdens de loopgravenoorlog.
www.romagne14-18.com

Meer informatie over Verdun & andere WOI-monumenten in de Lorraine: www.tourisme-lorraine.fr

LEES OOK:
10 heerlijke stops in de Lorraine
Slaaptip Verdun! Luxehotel in vroegere kazerne

Beeld linksboven /Andrew3000 ©Tourisme Grand Verdun,  Citadelle souterraine de Verdun ©B. Barbier/CRT Lorraine, begraafplaats van Douaumont CC/Ranulf-1214, Flammes à la Lumière: ©M. Gandner/Connaissance de la Meuse, ©Musée Romagne 14-18 (Jean-Paul de Vries). 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *