frankrijk.nl

Dé film voor iedereen die wijnboer wil worden

‘Retour en Bourgogne’ is een mooie Franse speelfilm over twee broers en een zus die het familiedomein overnemen na de dood van hun vader. Wijnmaken moet een passie zijn, blijkt al snel. En niet elk type mens is er geschikt voor.

Een uitspraak in de nieuwe speelfilm Retour en Bourgogne (2017) die blijft hangen: een wijndomein in de prestigieuze Côte d’Or is 100 keer meer waard als je de grond verkoopt, dan wat de wijn je jaarlijks opbrengt. Dit vanwege de hysterische onroerendgoedprijzen, opgepord door rijke ondernemers uit verre landen die wel een wijndomeintje in de Bourgogne willen bezitten. Lastige keuze dus voor de 2 broers en 1 zus die samen plots het familiedomein erven. Alles verkopen is de voor de hand liggende oplossing, dan krijgen ze er 6 miljoen euro voor. Maar hoewel de kinderen heel verschillende karakters en leefsituaties hebben, willen ze de wijngaarden van hun vader alledrie niet opgeven.

Franse film Retour en Bourgogne

Franse familiebanden

De situatie wordt nog bemoeilijkt doordat een van de broers in Australië woont en al 5 jaar niets van zich heeft laten horen. Op een luchtige manier ontwart regisseur Cédric Klapisch (bekend van Chacun cherche son chat, l’Auberge espagnole en Paris) de onderlinge relaties en toont hij flashbacks van hun jeugd op de wijnboerderij. De film is zeer innemend, vaak grappig en kabbelt voort zonder dat er heel extreme dingen gebeuren. Behalve over mensen en familiebanden gaat deze film namelijk over wijnmaken. En dat gebeurt langzaam, op het ritme van de seizoenen.

Handleiding voor de gedroomde wijnboer

Juist die setting in de wijnwereld geeft de film een extra dimensie. Geweldig om en passant het hele jaar van een wijnboer te volgen. Van de oogst (stress, hard werken, feest met de plukkers) langs de meer alledaagse werkzaamheden als wieden, snoeien, (biologisch) bespuiten en meer. Prachtig beroep, je kunt niet anders denken. Dus helemaal niet gek dat de jonge erfgenamen een lange familietraditie verkiezen boven het grote geld. Nu alleen nog uitzoeken hoe ze die hoge erfbelasting gaan betalen…

Retour en Bourgogne van regisseur Cédric Klapisch met o.a. Pio Marmaï, Anna Girardot. Online te huur bij Cinetree.nl

 

Franse film Retour en Bourgogne

Film Retour en Bourgogne Klapisch wijnboer wijngaard

LEES OOK:
7 Nederlandse wijnboeren in Frankrijk
Met een woonwagen door de Bourgogne
8 redenen om de Bourgogne te bezoeken
Franse films waardoor je meteen je koffers wilt pakken

Tekst: Nicky Bouwmeester

Eén reactie op “Dé film voor iedereen die wijnboer wil worden”

  1. Louis zwaan schreef:

    In ‘Chacun cherche son chat’ uiit 1996 laat een weggelopen katje je het boeiende 11e Parijse arrondissement (Bastille als middelpunt) ontdekken. De poes is van de jonge Chloé, die zich wat verloren voelt in de wijk, waar iedereen langs elkaar heen leeft. Maar de zoektocht naar Gris-Gris, via netwerk van oude dametjes, brengt haar in contact met kleurrijke buurtbewoners. Het helpt haar uit het sociaal isolement van de grote stad. Hoofdrolspeelster Garance Clavel kreeg een nominatie voor Beste vrouwelijk talent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *