frankrijk.nl

Plan je heenreis: 6 vragen over de Franse autoroute

Hoe zit het nou met die milieusticker? Welke dingen moet je verplicht in de auto hebben? Hoe handig is een tolbadge? Welke dagen kun je beter niet rijden? Waar stoppen? De autovakantie naar Frankrijk werpt vragen op die je het beste tijdig kunt beantwoorden.

1. Milieusticker alleen voor Parijs of ook voor de autoroutes?

Het Franse milieuvignet is (op sommige momenten) verplicht in de binnensteden van Parijs (excl. ringweg), Lyon, Grenoble, Lille, Toulouse. Het aantal Franse steden dat zich aansluit bij deze maatregel groeit echter snel, zo zullen o.a. Cannes, Bordeaux, Dijon en Montpellier volgen. In principe vallen de autoroutes en ringwegen niet onder deze regel, maar een stad als Parijs kan tijdens officiële luchtvervuilingspieken een grotere milieuzone uitroepen waar dan tijdelijk ook de périphérique onder valt.

Verder heeft de Drôme aangekondigd dat dit hele departement een milieuzone wordt. Naar de letter betekent dat dat op specifieke momenten zelfs een stukje van de Route du Soleil kan betreffen.

Beste ingewikkeld allemaal, dus wie er gewoon vanaf wil zijn die kan het Franse milieuvignet (eenmalig €4,21 incl. verzendkosten) beter maar gewoon bestellen. Dat kan online bij de officiële Franse instantie Crit’air (officiële levertijd 3 tot 5 weken maar meestal gaat het sneller, wees gerust: met print bevestiging ben je ook oké!). Een uitleg om je door deze Franse site te gidsen vind je in ons uitgebreidere artikel over de milieusticker, waarin we ook de laatste updates verwerken.

2. Geel hesje en wat nog meer verplicht in de auto in Frankrijk?

Automobilisten in Frankrijk moeten inderdaad een fluorescerend veiligheidshesje en een gevarendriehoek in de auto hebben liggen, op straffe van €135 boete. De blaastest waar een paar jaar geleden veel over te doen was, is niet meer verplicht. Lees ook: 7 Franse verkeersboetes die je wilt voorkomen

zomervakantie file boete politie

3. Zwarte zaterdagen 2021 wanneer vallen die?

De drukste dagen voor de heenweg zijn de zaterdagen 31 juli en 7 augustus 2021, door de Franse verkeersdienst Bison Futé aangemerkt als noir. Data om echt te vermijden dus. Tijdens deze weekenden zijn de vrijdag en vooral zondag de slimmere opties. Lees ook: De drukste dagen op de Franse snelwegen zomer 2021.

4. Onderweg stoppen: wat zijn leuke plekken langs de snelweg?

Als budget en tijdsplanning het toe laten is onderweg stoppen altijd een goed idee. Veiliger, relaxter en het is zonde om zoveel moois in Frankrijk links te laten liggen! Zie hier fijne stops in de Lorraine en de Bourgogne bijvoorbeeld. En dit zijn mooie dorpen en steden vlak langs diverse Franse snelwegen: gunstig gelegen voor een (lunch)pauze, zelfs al is het maar voor een uurtje. Als je een extra nacht kun inlassen, nog beter: dit zijn diverse hotels en B&B’s die dicht bij de autoroute liggen.

snelwegen frankrijk

5. Tolbadge voor de péage: is die nou echt de moeite waard?

Ja, wij vinden van wel! Heel handig om gewoon door te rijden (door een van de voorrangspoortjes) en niet te hoeven klooien met een creditcard of geld. Scheelt tijd en ergernissen en de extra kosten zijn verwaarloosbaar. Zeker als je zo’n tolbadge meerdere zomers achtereen gebruikt en gebruikt maakt van de kortingsactie (50%!)! 

6. De ringweg van Parijs, wat moet je weten?

Bekend stressmomentje voor Nederlanders die over Parijs rijden in de zomer. Natuurlijk, de GPS helpt je een heel eind op weg, maar dit zijn  handige weetjes over de ringweg van Parijs die je toch even gelezen moet hebben. En héél belangrijk punt: houd de snelheidsborden goed in de gaten. Normaal is 70 km/uur de maximale snelheid op de ring van Parijs maar bij werkzaamheden en bij smog-alerts kan die tijdelijk verlaagd zijn en dat is niet altijd opvallend aangegeven (digiborden). En dan heb je snel een boete pakken…

Tekst/(c) frankrijk.nl Beeld: CC/GK Sens-Yonne

LEES OOK: 
Châteauneuf, mooi dorp langs de snelweg in de Bourgogne
Top 5 hotels mét zwembad langs de autoroutes
10 leuke stops in de Lorraine
Vakantiefrans: verkeersborden begrijpen

Algemeen 728x90

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *