frankrijk.nl

Auvergne: 3 unieke wandel- en fietsroutes

Voor wandelaars en fietsers biedt de natuur van de Auvergne een eindeloos speelterrein. Dit zijn 3 tochten die wij echt eens willen proberen. Over een oude spoorweg, rond een tweekoppige vulkaan en langs een onbekende pelgrimsroute.

1. Fietsen op de Via Fluvia: oude spoorweg tussen twee rivieren

De Via Fluvia is een toekomstige fietsroute van 120 km op de plek van een vroegere spoorlijn tussen de Loire en de Rhône. In het departement Haute-Loire kun je al op diverse stukken terecht. Zoals het traject van 14 km tussen de plaatsen Lavoûte-sur-Loire, Rosières en Les Barthes, ten noorden van Puy-en-Velay.

Auvergne fietsroute spoorweg Loire Rhône

In het begin is de route tamelijk vlak, maar naarmate je dichter bij Rosières komt wordt het landschap ruiger en hoger met spectaculaire uitzichten op de vlakte van Emblavez en vulkaantoppen in de verte. Heel bijzonder is ook de Ravins de Corboeuf, het ‘Colorado van de Auvergne’ (foto hieronder) dat vlak langs de route ligt.

ravijn van corbeuf colorado in auvergne

Verder naar het oosten ligt tussen de plaatsen Yssingeaux en Maisonneuve nog 40 km voie verte van de Via Fluvia: een fietspad (en skate- en wandelpad) door bossen en dorpen, over spoorbruggen en langs het nog werkende station van Racoules. De plattegrond van de Via Fluvia ligt bij lokale Offices du Tourisme en hier kun je hem online bekijken: Via Fluvia-plattegrond.

2. Wandelen op de Via Arverna: de onbekende Sint-Jakobsroute

Veruit de bekendste Sint-Jakobsroute in de Auvergne is de Via Podiensis, die begint in de Puy-en-Velay en waar elk jaar tienduizenden wandelaars op af komen. Heerlijk rustig is de onbekende Via Arverna (500 km), die start in Clermont-Ferrand eindigt in de Lot, via Rocamadour en Cahors.

wandelen compostela in Auvergne

Het schijnt een heel lieflijk (qua uitzicht) en soms behoorlijk pittig (voor de benen) wandelpad te zijn door het veelzijdige landschap van de Cantal. Je slentert daarbij langs zonnebloemvelden, prairies, rivieren en dorpen als Saint-Saturnin, Joursac, Laval, Aurillac en Moissac. Aan het begin van de route zie je lange tijd de vulkaantoppen van de Chaine des Puys liggen in de verte. De Via Arverna heeft 20 etappes van elk 25-30 km, dus je kunt ook alleen delen lopen. Zie hier ook een Franse blog met sfeerfoto’s van de wandeling!

3. Fietsen en wandelen rond de Mézenc

Op de grens met de Ardèche ligt de Mézenc, met 1753 meter de op 4 na hoogste berg van het Centraal Massief. De vulkaan is te herkennen aan zijn karakteristieke dubbele top. Vanaf de parkeerplaats bij de Croix de Peccata, op 1600 meter, kun je een mooie wandeltocht van 6,5 km maken naar de meest zuidelijke bergtop. En dan wacht je dit uitzicht..

fietsen rond de mezenc auvergne ardeche

Ook prachtig om te doen: fietsen over de hoogvlakten rondom de Mézenc. Die staan bekend om een kruidige plant (la cistre) die ervoor zorgt dat de hier grazende koeien een eigen culinair label hebben! Fietsorganisatie l‘Autre Chemin biedt meerdaagse arrangementen met e-bikes, waarbij slaapadressen onderweg geregeld zijn en je zelf met een roadmap (in Engels) op pad gaat. Op onze bucketlist!

Meer mooie routes ontdekken? Kijk hier voor fietstips en hier voor wandeltips in de Auvergne!

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: OPeningsbeeld: gebergte Cantal/Auvergne-Rhône-Alpes Tourisme/David Frobert, Via Fluvia/Maison du Tourisme Haute-Loire, Ravins de Corboeuf/Tourisme 43/CC Luc Olivier – Via Arverna/ Auvergne-Rhône-Alpes Tourisme/David Frobert – Mézenc/Auvergne-Rhône-Alpes Tourisme/David Frobert en L’Autre Chemin.

LEES OOK:
5 onverwachte culturele plekken in de Auvergne
Auvergne: 3 waanzinnige slaapadressen midden in de natuur
Puy-en-Velay, elke avond lichtspektakel
Heerlijk luie B&B in de Auvergne

Eén reactie op “Auvergne: 3 unieke wandel- en fietsroutes”

  1. Ongerepte natuur aan de oever van de schoonste rivier van Frankrijk.
    Kijk zelf maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *