frankrijk.nl

Un Sac de Billes: broederliefde tijdens WOII

Onmogelijk om het droog te houden bij deze nieuwe Franse speelfilm met Patrick Bruel. Twee jonge broers reizen zonder hun ouders van Parijs van Zuid-Frankrijk in een aangrijpend waargebeurd verhaal. Vanaf 18 mei.

Un Sac de Billes is een verfilming van een Franse bestseller uit 1973, een boek waarvan 20 miljoen exemplaren zijn verkocht in 23 landen. De autobiografische roman van Joseph Joffo vertelt hoe een Joodse familie Parijs probeert te ontvluchten in 1941. Reizen als familie lijkt vader Joffo (Patrick Bruel) te gevaarlijk, daarom stuurt hij zijn jonge zoons alleen vooruit. Op weg naar ‘vrije’ Vichy-Frankrijk, waar ze elkaar zullen ontmoeten.

Franse speelfilm Sac de Billes WOII Patrick Bruel

Knikkers

Een rondreis die totaal 4 jaar zal duren, vanwege extra omzwervingen tussen Nice en de Savoie. Terwijl de jongste nog met knikkers (billes) in zijn broekzak loopt, moeten de jongens onder deze omstandigheden in versneld tempo volwassen worden.

Franse speelfilm Sac de Billes WOII Patrick Bruel

In een heftige scène aan het begin van de film legt vader Joffe zijn kinderen uit dat ze tijdens de reis aan niemand mogen vertellen dat ze Joods zijn. Daarna slaat hij de kleinste ineens hard in het gezicht. “Ben jij Joods, vraag ik je?” Om de huilende jongen daarna uit te leggen: “Liever je leven behouden dan bang zijn voor een klap.” De toon is daarmee gezet: dit is zo’n film waarbij het héél lastig is om de zakdoekjes in je jas te laten zitten..

Franse speelfilm Sac de Billes WOII Patrick Bruel

Vieux-Nice en de Côte d’Azur

Maar Un Sac de Billes is niet alléén triest, het is ook een warm verhaal over een hecht gezin, over de opofferingen van ouders, en de sterke band tussen de broertjes. En dat alles in een zeer esthetische verpakking: de beelden van Vieux-Nice tijdens de oorlogsjaren zijn bijvoorbeeld prachtig om te zien. En Patrick Bruel doet het ook nog steeds prima.

Un Sac de Billes vanaf 18 mei in de Nederlandse bioscoop. Bekijk de trailer hier.

Franse speelfilm Sac de Billes WOII Patrick Bruel

Franse speelfilm Sac de Billes WOII Patrick Bruel

Franse speelfilm Sac de Billes WOII Patrick Bruel

Tekst: Nicky Bouwmeester

LEES OOK:
Oradour-sur-Glane, een dorp als oorlogsmonument

Algemeen 728x90

2 reacties op “Un Sac de Billes: broederliefde tijdens WOII”

  1. Esmee schreef:

    Ik baal een beetje.. besteld moederdag cadeau is niet goed gegaan. Stond net met lege handen bij haar voor de deur. Al is het belangrijker dat je naar elkaar toe kan gaan.. toch is het leuk haar te verrassen. Een avond samen naar de bioscoop om deze indrukwekkende film te zien, zal haar zeker blij maken. Mij ook trouwens!

  2. Janita Schreurs schreef:

    Met mijn zoon @YannickSchreurs die (toevallig?) 18 mei jarig is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *