frankrijk.nl

Quiz: Franse patisserie voor kenners

Stop jij in Frankrijk voor elke banketbakker en heeft de Franse dessertkaart nog weinig geheimen voor je? Dan zijn deze 10 vragen vast niet moeilijk te beantwoorden.


1. Hoe heten de bekende kleine cakejes met rumsmaak uit Bordeaux?

a) palmiers
b) cannelés
c) fraisiers
d) bétisiers

cannelés patisserie

2. Wat is behalve suiker en eiwit het hoofdingrediënt van een Parijse macaron?

a) bloem
b) kokosschaafsel
c) amandelpoeder
d) boter

Franse patisserie macarons

3. Welke van deze 4 taartjes bevat geen alcohol?

a) opéra
b) baba au rhum
c) tarte tropézienne
d) tarte tatin

4. Welk Frans taartje lijkt een beetje op onze tompouce?

a) religieuse
b) millefeuille
c) éclair
d) profiteroles

5. Hoe heet het taartje dat hieronder (rechts) te zien is?

a) opéra
b) profiterolles
c) Saint-Honoré
d) moelleux au chocolat

Franse patisserie Saint-Honore

6. Welke van deze namen duidt niet op een cake(je)?

a) madeleine
b) financier
c) sablé
d) quatre-quarts

7. Welk Frans taartje is gevormd als een ‘fietswiel’ en gevuld met hazelnootcrème?

a) tarte au citron
b) Paris-Brest
c) fondant au chocolat
d) dacquoise

Matteo Castelli tarte tropezienne

8. Hoe heten de (ongevulde) soesjes met suiker die vaak bij de Franse bakker liggen?

a) piplettes
b) meringues
c) chouquettes
d) mont-blanc

Franse patisserie chouquettes

9. Welk ingrediënt hoort niet thuis in een klassieke charlotte aux fraises ?

a) aardbeien
b) chocolademousse
d) lange vingers
c) rum

10. Welke taart is een specialiteit uit de Côte d’Azur?

a) kouign amann
b) tarte tropézienne
c) clafoutis
d) kugelhopf

Franse patisserie

Antwoorden

1b. De kleine cakejes met rumsmaak uit Bordeaux heten cannelés. Het verhaal gaat dat ze bedacht zijn als oplossing voor de overschotten aan eigeel in de streek, omdat wijnboeren opgeklopt eiwit gebruikten om wijn te filteren. Un palmier is een soort krakeling, een fraisier een aardbeientaart en een bétisier is een tv-uitzending met bloopers.

2c. Het basisdeeg voor macarons uit Parijs bestaat uit suiker, opgeklopte eiwitten en amandelpoeder. Het woord lijkt verwarrend genoeg op onze kokos(makroon) maar die heet in Frankrijk le rocher coco of le congolais. In een Parijse macaron zit geen kokos, tenzij dat le parfum ofwel de vulling is.

Franse patisserie baba au rhum

3d. Alleen de tarte tatin bevat – in principe – geen alcohol. Dat geldt niet voor de andere 3 namen uit de lijst. De opéra is een langwerpig chocolade-koffietaartje met Grand-Marnier. In de banketbakkersroom van de tarte tropézienne zit ook wat rum of eau-de-vie. En de baba au rhum zijn kleine cakejes (foto hierboven) doordrenkt met rumsiroop.

4b. De millefeuille lijkt op de Nederlandse tompouce en is ook gevuld met banketbakkersroom maar het bladerdeeg heeft meerdere ‘verdiepingen’.

Franse patisserie millefeuille

5c. Een Saint-Honoré is een taartje dat bestaat uit verschillende op elkaar gestapelde soezen, gevuld met slagroom en banketbakkersroom, met een laagje karamel of glazuur bovenop. Ladurée verkoopt deze mooie variant met frambozen-crème.

saint-honore-patisserie

6c. Sablé is de Franse naam voor een zandkoekje, dus dat is hier de vreemde eend in de bijt. De madeleine behoeft geen introductie, daarnaast ligt bij de bakker ook vaak een financier. Een klein (meestal rechthoekig soms rond) cakeje dat niet met bloem maar met amandelpoeder is gemaakt. En een quatre-quarts is een Bretonse roombotercake.

7b. De Paris-Brest is vernoemd naar een 19e-eeuwse wielerrace tussen Bretagne en de hoofdstad. Sindsdien is het een bekend dessert in Parijse bistro’s, gemaakt van soezendeeg en gevuld met hazelnootcrème.

le-mont-blanc-de-sebastien-gaudard_4717249

8c. Chouquettes zijn een soort luchtige soezen bestrooid met suiker (maar leeg van binnen). Een mont-blanc is een winterse taart met kastanjepuree erin verwerkt (zie foto hierboven), meringues zijn schuimpjes en een piplette kun je niet eten, dat is een populaire naam voor iemand die veel kletst.

charlotte aux fraises patisserie

9b. Chocolademousse hoort niet in een charlotte aux fraises (foto boven), een aardbeientaart met lange vingers (biscuits à la cuillère) aan de buitenkant. Volgens het klassieke recept worden die lange vingers voor gebruik even kort in de rum of kirsch gedoopt.

10b. Tarte tropeziènne (foto onder) is een bekende sponscake uit Saint-Tropez gevuld met banketbakkersroom. Volgens de overlevering werd de taart voor het eerst gebakken voor Brigitte Bardot. Kouign amann is een soort boterkoek uit Bretagne, clafoutis zie je vooral in de Limousin (Midden-Frankrijk) en kugelhopf is een tulband uit de Elzas.

tarte-tropezienne-patisserie-cc-Matteo Castelli

LEES OOK:
De beste patisserieën van Parijs
Modieuse éclairs in Parijs
Franse patisseriebijbel, het ultieme bakboek
La Tropeziènne, de taart van Birgitte Bardot

Eén reactie op “Quiz: Franse patisserie voor kenners”

  1. Erna schreef:

    Het zijn allemaal heerlijke gebakjes, maar zo slecht voor mijn lijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *