frankrijk.nl

Oesters uit de muur op Ile de Ré

Op elk uur van de dag een kistje verse oesters kopen? Tijdens een vakantie op het eiland Ile de Ré kun je langs bij de automaat van een lokale oesterkweker. Creditcard erin, verse oesters eruit!

Eerlijk is eerlijk, de allereerste oesterautomaat in Frankrijk was die van de beroemde oesterkweker Gillardeau, die in 2010 een apparaat liet plaatsen naast de brug naar Ile d’Oléron. Maar sinds kort heeft ook buureiland Ile de Ré een distributeur d’huîtres. Hij staat bij het plaatsje Ars-en-Ré, op het terrein van oesterkwekers Brigitte en Tony Berthelot van L’Huîtrière de Ré.

Oesters oesterkweker Ile de Ré Ars en Ré oesterautomaat

Deux douzaines uit de automaat

Dankzij de machine kunnen klanten een kistje met 2 dozijn oesters uit de muur trekken, ook als de oesterkwekers zelf niet aanwezig zijn. Er is keuze uit 3 soorten oesters: fines, fines de claires of spéciales. Prijs: vanaf €15 per 24 oesters. L’Huîtrière de Ré heeft ook een winkeltje met lokale producten, maar omdat de kwekers veel aan het werk zijn op het water is dat niet altijd bemand. Tony: “Vakantiegangers kopen graag rechtstreeks bij een producteur maar als zij op bezoek komen zijn wij vaak aan het . Dat geldt overigens ook voor die van jonge werkende locals op het eiland. Beide kunnen nu ook na 18.30 uur terecht bij onze automaat voor dagverse oesters. Een groot succes!”

Oesters oesterkweker Ile de Ré Ars en Ré oesterautomaat

Rondleidingen op de kwekerij

De oesterkwekerij van Brigitte en Tony is overigens ook een Ferme découverte, een bezoekboerderij waar op afspraak rondleidingen met proeverijen zijn. Tony: “De inspiratie daarvoor heb ik 20 jaar geleden opgedaan in Nederland, onder ander bij mosselkwekers in Yerseke. In jullie land was er toen al bij bijna elk landbouwbedrijf een receptie, waar mensen terecht konden voor uitleg over de producten en het bedrijf. Dat vond ik zo’n goede en duidelijke aanpak dat ik hetzelfde ben gaan doen. “Oesters oesterkweker Ile de Ré Ars en Ré oesterautomaat

Meer informatie over l’Huitrière de Ré: www.huitrieredere.com en 0033 (0)5 46294424 . Rondleidingen ook in het Engels, als er genoeg geïnteresseerden zijn.

LEES OOK:
20 handige weetjes over oesters
De 10 mooiste eilanden van Frankrijk

Fietsen Ile de Ré Carole

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *