frankrijk.nl

M….! Het favoriete Franse scheldwoord

Zelfs president Macron gebruikt(e) het: merde is het meest gehoorde scheld- of vloekwoord in Frankrijk. Ook zeggen Fransen ‘merde’ om iemand geluk te wensen, een gebruik dat teruggaat tot de 19e eeuw. Weten waarom?

Sinds vandaag is Emmanuel Macron officieel president van Frankrijk, dus in de toekomst zal hij vast beter op zijn woorden letten. Maar in een veelbekekeken documentaire over zijn verkiezingscampagne is te horen hoe Macron luid MERDE! roept, terwijl hij na een werkoverleg op zijn telefoon kijkt. De aanwezigen kijken verschrikt op. Wat is er aan de hand? “Marseille heeft alweer verloren..” mompelt de aanstaande president en voetbalfan. Mooi voorbeeld van hoe het woord er zelfs op de hoogste niveau’s kan uitfloepen.

Et merde

Echt netjes is merde (shit) niet, maar schokkend is het woord ook al lang niet meer in de Franse spreektaal. Veel groffer klinkt putain (hoer) – dat veel jonge Fransen als een stopwoordje gebruiken. Merde kan behalve voor momenten van ergernis bovendien ook in een positievere context gebruikt worden. Fransen wensen iemand met ‘merde’ namelijk succes voor een examen of een optreden. Dat gebruik stamt uit de 19e eeuw, toen rijke theaterbezoekers met paard en rijtuig naar het theater kwamen. De overige toeschouwers moesten daardoor letterlijk door de paardenmest stappen. Wie een toneelspeler succes wenste, wenste hem veel ‘merde’. Want hoe meer mest, hoe meer bezoekers…

Wij wensen president Macron dus veel ‘merde’ met zijn quinquennat en misschien kan hij komende 5 jaar uit de voeten met deze bravere scheldwoorden.

president Macron Flute

Brave Franse scheldwoorden

Zut: verdorie, barst
Mince of mince alors: verdorie, verdomd
Saperlipopette: potverdriedubbeltjes
Flûte: verdorie
La vache: jemig! (letterlijk: de koe)
La barbe: genoeg! (letterlijk: de baard)
Nom d’une pipe: verdikkeme
Punaise of purée: manieren om putain te omzeilen (wel braaf, niet chic overigens)

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: CC/Tomithy Vollner (linksboven) en CC/Jeso Carneiro (Macron)

LEES OOK:
15 bizarre Franse uitdrukkingen
De 10 vreemdst klinkende Franse woorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *