frankrijk.nl

Nieuw lichtfestival in Puy-en-Velay

Wie gaat deze zomer naar de Auvergne? Zet Le Puy-en-Velay op je lijstje! Met ‘Puy de Lumières’ introduceert dit pelgrimsstadje dagelijkse lichtshows op de kathedraal en andere monumenten. Tijdens een mooie avondwandeling van 1,5 uur zie je ze allemaal.

Het bekendste zijn die smakelijke groene linzen die er vandaan kom, met afstand de beste die er zijn. Maar Le Puy-en-Velay heeft nog een beroemde trekker: de kathedraal van Notre Dame-de-l’Annonciation. Zelfs als je geen pelgrim bent, sta je met een nederig gevoel voor de kerkdeuren, zo stijl is de klim vanuit de kasseienstraatjes onder in het stadje. Na elke ochtendmis beginnen tientallen wandelaars vanaf hier aan de Via Podiensis, een van de oudste en bekendste wegen naar Santiago de Compostela.

Auvergne Haute-Loire rotsen kathedraal monumenten Puy-en-Velay

5 beroemde monumenten verlicht

Vanaf 12 mei 2017 krijgt de kathedraal er ongetwijfeld nog een hoop bewonderaars bij. Dan start namelijk Puy de Lumières, een dagelijkse lichtshow op bekende monumenten van de stad, naar het voorbeeld van het Fête des Lumières in Lyon. Door hightech-lichttechnieken komt de façade van de kathedraal tot leven in projecties over de geschiedenis van het gebouw en Le Puy.

de kathedraal van Notre Dame-de-l'Annonciation

Wandeling van 1,5 uur

Hetzelfde gebeurt bij nog 4 bijzondere monumenten: het 18e-eeuwse stadhuis, het stadstheater, de kapel van Saint-Alexis en de rots van Saint-Michel, met zijn gelijknamige kapel, die net als de kathedraal hoog boven de stad uittorent. Er is een wandelparcours uitgezet door het lage en het hoge deel van Le Puy-en-Velay waarbij je in ongeveer 1,5 uur alle verlichte monumenten kunt zien. Onthouden voor wie deze zomer in de Auvergne op vakantie is!

Puy de Lumières, 3 juli tot 4 oktober 2020, dagelijks vanaf het vallen van de avond tot middernacht. Meer informatie: www.puydelumieres.fr 

Festival Puy-de-Lumières: Hotel de Ville

Lichtfestival Puy-de-Lumière: theater

kapel van Saint-Alexis en de rots van Saint-Michel

Copyright beeld: (nacht) Puy de Lumières, (overdag) panorama Puy-en-Velay Luc Olivier/CRT Auvergne, kathedraal CC Adam, Notre-Dame de France CC Lynne Hand.

LEES OOK:
5 onverwachte plekken in de Auvergne
Auvergne: slaapadressen midden in de natuur

3 reacties op “Nieuw lichtfestival in Puy-en-Velay”

  1. hurktoilet schreef:

    Van de zomer Le Puy gedaan. In Michelin-termen gesproken: de omweg waard. Vooral de show op kapel-berg van Saint-Michel was beslist een spektakel.

  2. Ik zag ‘m voorbij komen. Is op voorhand al beslist de moeite. Ben vooral benieuwd naar de verbeelding van de vulkaanuitbarsting bij het beeld van Saint-Michel.
    Ik ben een fan van dit soort spektakels. Voor wie dit ook leuk vindt: In Chartres heb je in de zomermaanden ook dagelijks van dit soort voorstellingen, in het hele stadje. Maar de absolute topper is het Fête des Lumières, begin december in Lyon: http://www.hurktoilet.nl/lyon-lumieres.php

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.