frankrijk.nl

Le Havre: elke zomer groot kunstfestival

Le Havre is een interessante stad om te bezoeken, alleen al vanwege zijn moderne architectuur die op de Werelderfgoedlijst staat. Elke zomer lokt de Normandische havenstad bovendien met culturele evenementen en opvallende kunst.

Le Havre een toeristische bestemming? De havenplaats werd tijdens WOII platgegooid en in de jaren 50 grotendeels herbouwd met beton. Dat klinkt industrieel en weinig pittoresk, maar architectuurliefhebbers zijn daarom juist dol op deze Noord-Franse havenplaats. Architect Auguste Perret (‘de betondichter’) zorgde namelijk voor een unieke eenheid van stijl in de naoorlogse binnenstad, die ook door Unesco erkend is.

Le Havre strand Saint-Joseph Kerk, Niemeyer architectuur Les Bains

Betonnen kerk, futuristisch zwembad

Blikvangers zijn onder meer de betonnen kerk Saint-Joseph, die lijkt op een New Yorkse wolkenkrabber en het vulkaanvormig gebouw van de Braziliaanse architect Oscar Niemeyer. Designliefhebbers worden bovendien wildenthousiast van het openbare zwembad- en wellnesscomplex, Les Bains des Docks, dat architect Jean Nouvel tekende. En in het MuMa hangt beroemde impressionistische kunst.

Le Havre 500 jaar Un Ete au Havre moderne kunst

Gekleurde badhokjes van Karel Martens op het strand van Le Havre 

Un Été au Havre

Sinds 2017 komt Le Havre nog verder uit de verf als stad van kunst en vernieuwing. Elke zomer zijn er diverse culturele evenementen, exposities en grote kunstwerken in de openlucht. Zo stonden er in 2017 op het kiezelstrand van le Havre gekleurde badhokjes van de Nederlandse kunstenaar Karel Martens. Ook zijn er elke zomer kunstwandelingen langs de moderne kunstwerken in de binnenstad en haven. Vanaf deze zomer tot begin september is in Le Carré des Docks de bewegende expositie Imagine Van Gogh te zien, een spectaculaire voorstelling waarbij je door Van Gogh’s schilderijen kunt lopen.

Meer informatie over het programma van 2019: www.uneteauhavre.fr

Imagine Van Gogh, zomer 2019 in Carré des Docks Le Havre

Le Havre 500 jaar Un Ete au Havre moderne kunst

Catène de container, Vincent Ganivet (2017)

Le Havre 500 jaar Un Ete au Havre moderne kunst

Kunstenaar Julien Berthier zaagde een zeilschip in tweeën voor zijn kunstwerk ‘Love Love’ (2017)

Beeldcredits collage: Le Havre Tourisme/Les Bains C.I.R.Y.L (Niemeyer), Tête de l’Art (kerk en strand) Credits kunstwerken Vincent Ganivet – Catène de Containers (projet) © Studio Louis Morgan – vincentganivet.fr, ADAGP Paris 2017,  Karel Martens – Couleurs sur la plage – 2017 ADAGP Paris, Chiharu Shiota – Uncertain Journey, 2016 © Courtesy of Blain I Southern’ and the artist, ADAGP Paris 2017.  Update artikel in juli 2019

LEES OOK:
10x beeldschoon Calvados in Normandië
Groeten uit Deauville, Trouville, Cabourg
Mooie B&B op het schiereiland Cotentin in Normandië
Charmehotel aan zee bij Dieppe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *