frankrijk.nl

Le Havre 500 jaar: stad onherkenbaar!

Le Havre viert zijn 500-jarige bestaan met culturele evenementen die 5 maanden duren. Dit weekend startten de feestelijkheden met de onthulling van de gigantische kunstwerken die verspreid staan over de Normandische havenstad.

Le Havre een toeristische bestemming? De havenplaats werd tijdens WOII platgegooid en in de jaren 50 grotendeels herbouwd met beton. Dat klinkt industrieel en weinig pittoresk, maar architectuurliefhebbers zijn daarom juist dol op deze Noord-Franse havenplaats. Architect Auguste Perret (‘de betondichter’) zorgde namelijk voor een unieke eenheid van stijl in de naoorlogse binnenstad, die ook door Unesco erkend is.

Le Havre strand Saint-Joseph Kerk, Niemeyer architectuur Les Bains

Betonnen kerk, futuristisch zwembad

Blikvangers zijn onder meer de betonnen kerk Saint-Joseph, die lijkt op een New Yorkse wolkenkrabber en het vulkaanvormig gebouw van de Braziliaanse architect Oscar Niemeyer. Designliefhebbers worden bovendien wildenthousiast van het openbare zwembad- en wellnesscomplex, Les Bains des Docks, dat architect Jean Nouvel tekende. En in het MuMa hangt beroemde impressionistische kunst.

Le Havre 500 jaar Un Ete au Havre moderne kunst

Expositie van Pierre et Gilles in het MuMa in de haven

Un Été au Havre: zomer 2017

In 2017 komt Le Havre nog verder uit de verf als stad van kunst en vernieuwing. Van eind mei tot oktober zijn er diverse culturele evenementen, exposities en grote kunstwerken in de openlucht. Zo staan op het kiezelstrand de gekleurde badhokjes van de Nederlandse kunstenaar Karel Martens. Verderop slingert een huizenhoge ketting van zeecontainers door de lucht, bedacht door de Vincent Ganivet, een jonge kunstenaar uit Parijs. De Japanse Chiharu Shiota – een rijzende ster in Frankrijk – maakte een intrigerend weefsel van rode draden voor de Joseph-kerk.

Le Havre 500 jaar Un Ete au Havre moderne kunst

Gekleurde badhokjes van Karel Martens op het strand van Le Havre 

4 kunstwandelingen

Er voeren 4 wandelingen langs de moderne kunstwerken in de binnenstad en haven. Ook zijn diverse tentoonstellingen, onder meer over het Franse fotografenduo Pierre et Gilles en de mythische cruiseschepen die Le Havre aandeden. Bijzondere evenementen zijn onder andere de komst van Royal de Luxe (7-9 juli 2017), een bekende theatergroep uit Nantes, die 2 reusachtige marionetten door de stad laat lopen. En eind van de zomer is er een Tall Ships Regatta. Kortom, als je Le Havre altijd al eens een keer wilde proberen dan klinkt dit als de beste zomer om dat te doen…!

Un Été au Havre, 27 mei t/m 8 oktober 2017. Meer informatie over het programma: www.uneteauhavre2017.fr

Le Havre 500 jaar Un Ete au Havre moderne kunst

De marionetten van Royal de Luxe

Le Havre 500 jaar Un Ete au Havre moderne kunst

Spinnenweb van duizenden rode draden van de Japanse Chiharu Shiota in de Joseph-kerk.

Le Havre 500 jaar Un Ete au Havre moderne kunst

Catène de container, Vincent Ganivet

Le Havre 500 jaar Un Ete au Havre moderne kunst

Kunstenaar Julien Berthier zaagde een zeilschip in tweeën voor zijn kunstwerk ‘Love Love’

Beeldcredits collage: Le Havre Tourisme/Les Bains C.I.R.Y.L (Niemeyer), Tête de l’Art (kerk en strand) Credits kunstwerken Vincent Ganivet – Catène de Containers (projet) © Studio Louis Morgan – vincentganivet.fr, ADAGP Paris 2017,  Karel Martens – Couleurs sur la plage – 2017 ADAGP Paris, Chiharu Shiota – Uncertain Journey, 2016 © Courtesy of Blain I Southern’ and the artist, ADAGP Paris 2017. Le Scaphandrier © Pascal Victor – ArtComPress – Royal de Luxe, Les Deux Marins – Autoportrait (Pierre et Gilles), 1993,  The Manfred Heiting Collection

LEES OOK:
10x beeldschoon Calvados in Normandië
Groeten uit Deauville, Trouville, Cabourg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *