frankrijk.nl

GROETEN UIT… Deauville en Cabourg

Nicky was aan de kust van Normandië en genoot van Deauville en Trouville-sur-Mer. Maar het mooiste vond ze Cabourg, een badplaats met een oer-Franse en nostalgische sfeer.

Groeten uit Calvados Normandie

Cabourg, 14 mei 2017

Hoi Josee en Carole,

Een berichtje vanaf de Normandische kust! Als ‘echte’ Parijzenaars zijn we een dagje uitwaaien aan zee in het chique Deauville. De bekende gekleurde parasollen staan op een veel kleiner deel van (het heel brede!) strand dan ik dacht, maar de sfeer blijft hier heerlijk ouderwets. 

Veel ijsemmers met champagne ook bij de strandtenten, zelfs op deze vrij frisse dag: ‘Deauville oblige’ blijkbaar! Van dat chique imago is niets gelogen, rond het paleishotel Le Normandy zag ik alleen winkels van Ralph Lauren, Hermès, Zadig & Voltaire. En die gigantische villa’s overal! We hebben over flink wat schuttingen proberen gluren, dat ziet er niet vervelend uit zeg…

DEaville Normanide Calvados

Grappig is dat als je de haven oversteekt, je ineens in Trouville-sur-Mer staat, een badplaats met een heel andere sfeer. Stuk eenvoudiger, smallere straatjes, kleinere maar ook heel elegante huizen. Veel reuring is er rond de vismarkt, die er spectaculair uitziet en waar je de verse vangst meteen kunt proeven bij diverse barretjes. Niet spotgoedkoop, daarvoor komen hier te veel Parijzenaars, maar toch een heel leuke plek voor een bordje oesters, bulots of langoustines.

Tegenover de markt zijn er tientallen restaurants, waaronder brasserie Les Vapeurs. Een meer dan 90 jaar oud visrestaurant waar je aan de ingelijste foto’s bij de wc’s kunt zien welke filmsterren je hier voorgingen. Een moules-frites kost je €22, maar de ervaring is dan ook bijzonder! Volgende keer wil ik zeker ook naar restaurant Les Affiches, volgens Franse vrienden een topadres vlak naast het strand van Trouville. Zo lekker voor een eerlijke prijs dat het vaak vol is (ik stuur jullie een foto van de goeie tekst die ze dan op het terras zetten :-), dus wel eerst bellen.

Trouville Les Vapeurs strand

Na de lunch reden we door naar Cabourg, op een half uurtje van Deauville-Trouville. Ik werd op slag verliefd op deze badplaats! De strandboulevard is in 100 jaar geen steek veranderd. Rieten fauteuils voor het Grand Hôtel waar Marcel Proust verbleef. Guinguette-lampjes boven een danspodium langs de balustrade. Overal prachtige Belle Epoque-villa’s. Je kunt hier zo een film opnemen!

Nu zitten we bij Chez Guillou, een oude cocktailbar in de centrale winkelstraat. Wat een sfeer! Met bloemetjesbehang dat sinds de jaren 60 nooit veranderd is, een kneuterige bar en chesterfields in de achterzaal. Vanaf Franse borreltijd – zeven uur pas! – zit het hier vol met families uit de villa’s rondom. Met voor de kinderen een schaal chips op tafel en voor de ouders een van de lekkere mini-cocktails waar dit adres bekend om is.

Cabourg Normandie Calvados

En nu staat er dus een heel verleidelijke ‘Coucher du Soleil’-cocktail voor m’n neus, ik laat julie!

Veel liefs uit Normandië! Nicky

Tekst & beeld: Nicky Bouwmeester

LEES OOK:
De 10 mooiste plekken van de Calvados
Verdwalen in het Pays d’Auge
B&B’s bij de landingsstranden van Normandië
Boomhutten in het achterland van Cabourg en Deauville

 

Reacties zijn gesloten.