frankrijk.nl

5 Franse gerechten die je geproefd moet hebben

Geen standaardlijstje met coq au vin en quiche lorraine. Dit zijn lokale delicatessen waarvoor je je best moet doen om ze te krijgen. Omdat de ingrediënten schaars zijn. Het bewerkelijke gerechten zijn. Of omdat de Fransen ze het liefste voor zichzelf houden. 

1. Boeuf grillé aux sarments de vignes

Franse streekgerechten runderib cote de boeuf wijnstokken

Geliefd gerecht in wijnstreken: vlees gegrild op sarments de vigne, gedroogde wijntakken. Dit hout zorgt voor een kruidige smaak die veel echte vleesliefhebbers het summum vinden. Naar uitkijken dus in echte Franse vleesrestaurants.

2. Éclade de moules

Franse streekgerechten eclade mosselen

Bijzonder gerecht uit Charente-Maritime: onder dennennaalden gerookte mosselen. Bij slechts weinig visrestaurants te vinden want nog een hele kunst om de mosselen op de juiste manier op de daarvoor bestemde plank te positioneren.

3. Bouillabaisse

Franse streekgerechten bouillabaisse

Nee, nee, lang niet alle vissoep mag bouillabaisse heten. De échte al eens gegeten? Met complete vissen erin, stukjes aardappel en croutons met rouille? Bij de real thing worden de (dagverse en lokale) vissen pas aan tafel gefileerd en in de soep gelegd.

4. Cargolade

Op houtvuur gegrilde slakken met een beetje spekvet erin, geserveerd met aïoli. Dit gerecht uit de Languedoc-Roussillion wordt veel gegeten op Catalaanse zomerfeesten, waarbij feestvierders 100 slakken de man niet overdreven veel vinden.

5. Gigot d’agneau de 7 heures

gigot agneau 7 heures frans gerecht specialiteit

Het tegenovergestelde van een magnetronmaaltijd, deze lamsbout die – de naam zegt het al – minstens 7 uur zachtjes gegaard is. Echt een grootmoedersrecept dat je vaker bij de Fransen thuis treft dan in een restaurant. Maar als je de kans hebt, grijp ‘m.

Beeld: Côte de boeuf CC/Mark Longair, Tourisme PACA CC/Lamy, cargolade CC/Gilles Chiroleu.

LEES OOK:
Test: hoe goed begrijp jij een Franse menukaart?
15 Franse kazen die je geproefd moet hebben
Oesters in 20 handige weetjes

Eén reactie op “5 Franse gerechten die je geproefd moet hebben”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.