frankrijk.nl

Wilfried, stuntman bij Puy du Fou

Puy du Fou werd vorig jaar uitgeroepen tot het beste attractiepark van Europa en in 2017 bestaat het 40 jaar. Leuker en spannender kun je geschiedenis niet maken! Nicky ging langs in de Vendée voor een ontmoeting met Wilfried Levreau, stuntman en beroeps-Viking.

‘Om 10.00 uur interview met Viking’, staat er in mijn telefoon. Da’s nog eens een afspraak waarvoor je je bed uitkomt. Het is mijn tweede dag bij Puy du Fou en ik ben behoorlijk onder de indruk van dit historische themapark in de Vendée. Wát een niveau. Al diverse jaren sleept Puy du Fou de ene na de andere internationale prijs in de wacht en met 2 miljoen bezoekers per jaar is dit in 40 jaar uitgegroeid tot een van de 2 grootste attractieparken van Frankrijk. Wie er rondloopt begrijpt waarom. Hier gaat het niet om achtbanen of andere machines maar om mensen, dieren, verhalen en vooral stunts. De ene nog indrukwekkender dan de ander.

Puy du Fou vikingen themapark achter de schermen

Brandend fort

Een van de grote publiekstrekkers is Les Vikings, een half uur durende voorstelling waarbij je niet weet waar je kijken moet. Paarden, wolven, ganzen, een kudde runderen rennen over het ‘podium’. Een fort brandt af. Een Vikingschip komt uit het niets tevoorschijn. En de vlammen steken zo hoog op dat je de hitte voelt op de tribune. Zeker 40 acteurs en stuntmannen werken eraan mee. Eentje van hen mag ik ontmoeten: Wilfried Levreau, Viking-hoofdman en al 15 jaar cavalier bij Puy du Fou. Met zijn bruine ogen en mediterrane huidskleur bepaald geen Viking, zo grinnikt hij zelf al voordat ik het zeggen kan.

Puy du Fou vikingen themapark achter de schermen

Elke dag ontsnappen uit de 21ste eeuw

De volgende voorstelling begint over anderhalf uur en overal om ons heen worden nog vechtscènes en stunts geoefend. Nog een keer en nog en keer. De zelfde serie acrobatische sprongen wel 10 keer achterelkaar. Wilfried’s specialiteit is paardrijden: eerder was hij ruiter bij het kasteel Chambord, totdat hij zijn hart verloor aan Puy du Fou. “Kijk om je heen”, zegt hij,”dit is toch een jongensdroom? Geen filmdecor, maar alles levensecht nagebouwd! Elke dag stap ik terug in de tijd… C’est plus q’un métier, c”est une passion!”

Puy du Fou vikingen themapark achter de schermen

Verslavend werk

Wilfried zou nooit meer iets anders willen doen. En nee, 3 tot 6 keer per dag hetzelfde optreden uitvoeren wordt nooit saai. “We ruilen regelmatig van rol om het afwisselend te houden. Ik draai al zo lang mee dat ik alle rollen uit deze show kan vertolken. Geloof het of niet, als ik op een dag maar 2 optredens heb, dan ga ik met een jaloers gevoel naar huis. Op de anderen die nog lekker door mogen die dag.” Eindig is zijn carrière wel, weet de Viking, omdat het zo fysiek werk is. Wilfried is nu 38 jaar, maar veel van de acteurs die nu naast ons door het zand springen zijn twintigers.

Puy du Fou vikingen themapark achter de schermen

“Jaja,” wijst Wilfried lachend naar een actrice die net een dubbele achterwaartse salto doet, “zij is nog maar 18 jaar en ze herkende mij van haar bezoeken aan de show als kind. Dan weet je dat je oud wordt, haha. Maar je hoort het, we hebben een zekere sterrenstatus in het métier en dat komt omdat het niveau bij Puy du Fou heel hoog ligt. Mensen trainen jarenlang om hier te kunnen solliciteren.”

Franse hulp aan de Efteling

Puy du Fou verzamelt de crème de la crème op het gebied van stuntmannen, technici, kostuumontwerpers, dierentrainers. Alle inkomsten van Puy du Fou gaan terug in het park om nog betere techniek en kennis te ontwikkelen. Er zijn zelfs diverse eigen scholen, zoals een valkeniers- en een ruiteracademie. De knowhow van Puy du Fou is hierdoor zo uniek dat deze zelfs geëxporteerd wordt. Zo is Raveleijn, de paardenshow van de Efteling, opgezet en uitgevoerd door 50 medewerkers van Puy du Fou.

Puy du Fou vikingen themapark achter de schermen

3600 vrijwillige acteurs

De grootste kracht van Puy du Fou lijkt dat mensen echt blij en trots zijn om er te werken. Wilfried: “Er is een eenheidsgevoel onder medewerkers. In de zomermaanden werken we heel hard, omdat er veel extra shows zijn. Maar ’s avonds na het werk doen we dan toch vrijwillig mee aan de Cinéscénie (het grootste spektakel van Puy du Fou, gespeeld door 3600 vrijwilligers, red.). De sfeer is zo bijzonder, daar wil je gewoon bijhoren.”

Meer over Puy du Fou: www.puydufou.com

Tekst en beeld: Nicky Bouwmeester Beeld Wilfried in kostuum: CC/Puy du Fou.

LEES OOK: Reportage Puy du Fou, ongeëvenaard themapark

Puy du Fou vikingen themapark achter de schermen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *