frankrijk.nl

Kasteelhotel in de ongerepte Lozère

In de Lozère, in het verste noorden van de Languedoc, ligt Château d’Orfeuillette. Dit verrassende charmehotel is een sfeervolle uitvalsbasis voor wandeltochten door enkele van de puurste stukken natuur van Frankrijk: de Aubrac, Cévennen en de Gorges du Tarn.

lozere-department-france-nature-hotel-cc-crazy-warthog

Château d’Orfeuillette ligt in de Lozère, een prachtig ongerept en dunbevolkt gebied met enkele van de kleinste dorpen van heel Frankrijk. Zoals Albaret-Saint-Marie, een plaatsje met nog geen 600 inwoners, vlak naast de kalkplateau’s (causses) van de Margeride, op de grens met de Auvergne. Vraag in dit dorp naar Château d’Orfeuillette en iedereen kan je antwoorden. Bien-sûr, het kasteeltje van Théophile Roussel! Een naam die de Fransen op school leren, want deze 19e-eeuwse arts en politicus bezorgde het land de eerste wetten tegen kinderarbeid. Roussel liet het neoklassieke kasteel zelf bouwen en ontving er tijdens zijn leven diverse bekende logees zoals Gustave Eiffel, die in de omgeving werkte aan een spoorbrug, het Viaduc de Garabit (1884).

chateau-d-orfeuillette-entree

Alice in Wonderland op het platteland

Niet zomaar een kasteel dus, dat Orfeuilette. Dat vonden ook de broeders Brunel, die zijn opgeroeid in Albaret Saint-Marie en er al een hotel bezaten. Zij kochten het in 2009 en verbouwden het monumentale pand (reeds een hotel, maar ouderwets) tot een charmehotel. Met respect voor de oude elementen, zoals de antieke plavuizen, monumentale schoorsteenmantels en houten lambriseringen die zo in de mode waren in de 19e eeuw. Binnen dat historische geraamte durfden de broers voor een modern en zelfs een “décalé” (verrassend en apart) interieur te kiezen voor de 11 kamers en suites in het kasteel. Als verwijzing naar de sprookjesachtige en bosrijke omgeving zijn er gekke elementen zoals hangende stoelen, lampen met veertjes en een bed met een hoofdeinde in de vorm van grote paarse lippen.

Chateau d Orfeuillette kamer hotel Lozere

Romantisch en cosy

Marielle Laforge, de directrice van het hotel (en partner van een van de twee broers), kan met passie vertellen over de keuzes voor de inrichting. Zij ontvangt gasten in een helderwitte entree vol designmeubels, waar het even lijkt of je een modern restaurant in Parijs binnenloopt. In de rest van het kasteel worden de ruimtes juist donkerder, met gedempte kleuren voor een cosy gevoel. Zoals de grijswit-gestreepte kamer van Gustave Eiffel, met bruine leren stoelen. Marielle: “Ons hotel is bedoeld als een luxe en warme uitvalsbasis voor mensen die van de mooie natuur in de omgeving willen genieten. Zoiets bestond nog niet in de Lozère en we hebben veel vaste klanten die terugkomen voor deze bijzondere combinatie. L’air pur, la nature sauvage et une adresse d’exception.

Chateau d Orfeuillette kamer Eiffel hotel Lozere

Veel goeds uit de omgeving

Behalve met het comfort op de kamers worden gasten ook op culinair gebied verwend, in het restaurant van het kasteelhotel. Marielle: “We hebben geen ster maar het niveau is zeker gastronomisch. Met gebruik van de vele goede producten die uit de directe omgeving komen, zoals het beroemde rundvlees van Aubrac, AOC-lamsvlees uit de Lozère, lokale geitenkaas (pélardon) en paddestoelen uit de dichte dennenbossen van de streek. En wellness is er ook: in het dorp op 10 minuten lopen van het kasteel, bevindt zich de Grange à Bulles, een kleine spa van de hoteleigenaren. In het kader van ‘mensen komen hier voor hun rust’ kun je die spa met sauna, jacuzzi en zwembad helemaal voor jezelf reserveren (€70/2 pers/2 uur).

Prijzen: kamers €120-€185, suites vanaf €270, kamers in de Orangerie €80-€115, ontbijt €18, 5-gangen menu €49. Boeken & meer info

Chateau d Orfeuillette hotel Lozere

PLUS+
– Sfeervol en luxe logeeradres in een van de meest ongerepte streken van Frankrijk. Vlak bij de prairies van de Aubrac, de vulkanen van de Cantal, op slechts 45 minuten van de Gorges du Tarn en 1,5 uur rijden van de Cevennen.
– Op het grote landgoed (12 hectare) rond het kasteel lopen ezels en geiten.
– In de ‘Orangerie’ (in een vroegere boerderij op het landgoed) zijn nog 7 hotelkamers, met een veel eenvoudiger interieur dan de kamers in het kasteel zelf, maar ook met een veel lagere prijs (vanaf €80).
– Marielle en haar collega’s regelen met liefde een picknick (met lokale charcuterie en kazen) voor je als je een lange wandeling gaat maken in de omgeving.
– Vlàk bij de autosnelweg A75, tussen Clermont-Ferrand en Montpellier, dus ook een interessant overnachtingsadres.
– Honden zijn welkom.

Chateau d Orfeuillette hotel Lozere

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Château d’Orfeuillette/J.F. Salles, en CC/Crazy_Warthog

LEES OOK:
8 onbekende stille streken in Frankrijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *