frankrijk.nl

8 redenen om in de Bourgogne te willen wonen

’s Zomers rijden we massaal over de autoroutes A6 en A7, verlekkerde blikken werpend op de mooie Bourgogne achter de vangrail. Stoppen. Dat moeten we. 8 redenen waarom dit een van de prettigste gebieden van Frankrijk is!

Mmmm, de Bourgogne. Laat ons er maar achter, in deze streek zouden we kunnen wonen. Een boerderij of dorpshuis voor de prijs van een mini-appartement in de Randstad… Aan de prijs zal het in elk geval niet liggen. Welke dingen maken deze vakantiestreek eigenlijk zo leuk?

1. Gezellige stadjes die historie ademen

De Bourgogne is een landelijke streek maar wel eentje die doordrenkt is met geschiedenis. Dat zie je in mooie plaatsen als Dijon, Beaune of het ommuurde Semur-en-Auxois (foto), Vézelay, en natuurlijk Cluny, met zijn indrukwekkend abdij.

Semur-en-Auxois in de Bourgogne

2. Het prachtige en veelzijdige landschap

De Bourgogne heeft veel verschillende gezichten, met haar platteland, wijngaarden, kanalen, rivieren en bossen. Een van onze favoriete delen is Zuid-Bourgogne. Waar de wijngaarden van de Côte d’Or geleidelijk overgaan in de weidsere valleien van de Clunisois en de Maconnais. Aan alles – het licht, de begroeiing, de bouwstijl – merk je dat hier het Zuiden begint!

Bourgogne landschappen Charolais, Cluny Macon Cote d Ord

3. Proeven bij de wijnboer: helemaal niet moeilijk in de Bourgogne

Ondanks de wereldfaam van de bourgognes is dit een heel gemoedelijke en toegankelijke wijnstreek. Het systeem is simpel: als er bij een huis of boerderij een wijnton naast de poort staat met lege flessen erop, dan ben je welkom voor een dégustation.

wijnproeven in de Bourgogne

4. Charmante dorpen waar de tijd langzamer gaat

Tussen velden, bossen en wijngaarden liggen beeldschone dorpen, zoals Flavigny-sur-Ozerain (foto rechtsonder), Semur-en-Brionnais en Châteauneuf. Huizen met houten luiken en pierres apparentes waarin je zo zou willen wonen… Vandaar dat wij regelmatig wegdromen op deze website met koophuizen in de Bourgogne!

Bourgogne mooie dorpen Chateauneuf Flavigny

5. Romantische kastelen tussen de heuvels

De Bourgogne heeft prachtige bezoekkastelen die al opvallen door hun bescheiden ligging. Geen lange oprijlanen of grote ommuurde domeinen, maar gewoon midden op het platteland. Zoals het mooie Château de Couches in de vallei van de Creuse. Rochepot, niet ver van Beaune. Of het fort van Berzé le Chatel vlak bij Cluny.

Château de Couches Alain Doire – CRT Bourgogne)

6. De Bourgondische keuken (waar je helaas nooit genoeg van krijgt)

Al voor 20 euro vind je een driegangenmenu om te zoenen. Met streekklassiekers als jambon persillé, slakken, œufs en meurette (ei in rodewijnsaus), bœuf bourguignon, Bresse-kip en snoekbaars (sandre). En als dessert: cassis-ijs of lokale kazen, zoals de fabuleuze époisses!

De Bourgondische keuken

7. Hemelse streek voor fietsers

De Bourgogne is een geweldig gebied voor fietsliefhebbers, met veel fietspaden langs de kanalen, door de wijngaarden, door de groene Morvan en over de Voie Verte van Chalon-sur-Saône tot Mâcon. In weinig streken kom je zo veel verschillende soorten en bovendien goed onderhouden fietsroutes tegen!

Fietsen in de Bourgogne platteland jaagpaden

8. De Galliërs vonden het er ook al zo fijn

Asterix woonde volgens Goscinny in Bretagne, maar in de Bourgogne lag de hoofdstad van de Kelten: Bibracte. Er is een heel aardig museum aan gewijd (bij Autun) en nog grootster is de aanpak bij Alésia (het Waterloo van de Galliërs…, zie foto van het museum). Geweldige plek!

Bourgogne Alesia Galliers

Beeld: met dank aan France4U (landschap rond Cluny, charolais-koeien), CRT Bourgogne/Alain Doire (Château de Couches), Flickr/CC Patrick Bouchenard (wijngaard Côte d’Or), CC Daniel Jolivet (straatjes Flavigny), Julien Sabardu (Châteauneuf), CC JPC 24M (fiets en hooiberg), CC Simon (wijnproeven Domaine Rebourgeon-Mure, onderste foto en opening CC Julien Sabardu (Chateauneuf en omgeving).

LEES OOK:
De mooiste dorpen van de Bourgogne
5x leuke overnachtingshotels in de Bourgogne
Guédelon, middeleeuws kasteel in aanbouw
Châteauneuf, heerlijk dorpje langs de autoroute A6

Eén reactie op “8 redenen om in de Bourgogne te willen wonen”

  1. Agnes schreef:

    Vergeet die Prachtige Morvan noet met zijn prachtige uitzichten eigen wijnen in de Nievre. Canal de Nivernais en de slaperige en acievere dorpjes vindt als Anost met zijn riveirkreeftjesfeest , Luzy met zijn rockabiciclette festival en Moulins-Engilbert met zijn 16 Trompe l’oeils

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *