frankrijk.nl

Zomerbaan: animatrice op een camping

Een hele zomer werken op een camping in Frankrijk? Het is een trending topic voor veel eindexamenleerlingen en studenten die in de zomer graag een vakantiebaan hebben als animateur/trice in Frankrijk.

Ik spreek met Liz. 22 jaar. Studente International Relations in Maastricht. De zomer van 2016 werkte ze als animatrice op een kleine camping in de Ardèche.

Hoe kwam je erbij om een zomer Frankrijk te gaan werken?

Ik had mijn bachelor gehaald, wilde langer weg uit Nederland en zocht ook naar mogelijkheden om mijn Frans te verbeteren. Via vriendinnen hoorde ik van de optie om als animatrice te werken op een Franse camping. Dus heb in Nederland gesolliciteerd bij Team4Animation.

Wat houdt dat in, werken als animatrice?

Je bent verantwoordelijk voor het invullen van het activiteitenprogramma op de camping. Hoofdzakelijk gericht op de kinderen. Dus denk aan het organiseren van de Mini-Club, kinderdisco, sporten, knutselen maar ook bijvoorbeeld aquagym voor volwassenen.

Team4animation zomerjob in Frankrijk

En had je al ervaring in de omgang met kinderen?

Ik heb in mijn tienerjaren hockeytraining gegeven aan kinderen en veel opgepast. Dat was mijn praktijkervaring. Tijdens de 4-daagse training van Team4Animation – voorafgaand aan je vertrek – werd ik helemaal klaargestoomd voor het werken in Frankrijk en het werken met kinderen.

En vond je dat niet eng om alleen naar zo’n kleine camping te gaan?

Ja best wel! Vooral omdat ik de enige Nederlandse animatrice was. En in het begin is de taalbarrière nog heel frustrerend. Ik maak graag grapjes, maar dat is in het Frans dan toch even net iets moeilijker. Maar je burgert snel in!

Wat was je leukste ervaring tijdens je zomerbaan?

Ik vond het telkens een feestje om de mini-disco te organiseren. De kinderen vinden dat geweldig en ik word zo vrolijk van die kindermuziek! Het zal wel het kind in mij zijn dat dan helemaal tot leven komt, haha.

Kinderdisco op camping

En wat is je meest waardevolle leermoment waar je nu nog profijt van hebt?

De ervaring om zelf je zaakjes te regelen. Er is niemand anders die het voor je doet. Ik ben nu ook niet bang meer om te vragen. Dat was vroeger wel anders. Het helpt me nu enorm met mijn huidige stage.

Maar had je iemand op wie je eventueel kon terugvallen bij problemen?

Ja, Team4Animation heeft 4 regiomanagers rondrijden in Frankrijk. Zij zijn bereikbaar voor vragen en komen 2 x in het seizoen langs om te kijken hoe het gaat. Ook hebben ze een zogenaamde troubleshooter achter de hand die kan invallen bij ziekte of calamiteiten. Dat is een fijne gedachte.

Was de ervaring voor herhaling vatbaar?

Absoluut! Ik denk dat ik komende zomer die kant wel weer op ga. Misschien nu naar een groot vakantiepark. Ze hebben mij gevraagd of ik een animatieteam wil leiden. Best spannend dus daar denk ik nu over na.

“Het is natuurlijk een mega-ervaring voor elke jongere,” vertelt Mitchel van Team4Animation. Dit bureau in Woerden is gespecialiseerd in het werven en selecteren van kandidaten en plaatst jaarlijks zo’n 225 enthousiaste animateurs (m/v) op ca. 150 campings in Frankrijk. “Voor zo’n zomerjob moet je vooral spontaan, vrolijk en energiek zijn. Het is best pittig maar dan heb je ook wel de zomer van je leven. Ja echt, ik spreek uit ervaring en het mooie is, door die vakantiebaan heb ik nu deze baan. Dus wie zijn of haar zomer nog niet heeft gepland mag me gerust bellen!,” zegt hij lachend.

Meer informatie over de diverse vacatures vind je op zomerjobs.nl.

Tekst: Josee Schouten

 

Aanvullende informatie over diploma’s:

Voor Nederlandse animateurs is een diploma niet verplicht zoals in Frankrijk (BAFA bijv.). Bij Team4Animation volgen medewerkers een online- en praktijktraining. Met de online-training gaan zij in 6 modules door de theorie, die daarna in de praktijk gebracht wordt tijdens de vierdaagse praktijktraining. In dit filmpje is te zien hoe dat gaat. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *