frankrijk.nl

Shoppen in Toulouse

De kenners wisten het al: in Toulouse kun je erg leuk winkelen! Welke wijken zijn hip&happening? Waar vind je fijne boetiekjes en originele winkels? Josée deelt haar favoriete winkelstraten en adresjes in Roze Stad.

Het oude centrum van Toulouse is redelijk compact. Je vind een wirwar aan kleine straatjes en pleintjes grofweg tussen de basiliek van Saint-Sernin in het noorden en Place des Carmes in het zuiden, tussen de grote Boulevard Lazare Carnot en de rivier de Garonne. Wil je een beetje out-of-the-box shoppen en dwalen, dan tipt Josee je deze adresjes!

Rond Place St George

Of dit nu je start- of eindpunt is van een dagje shoppen in Toulouse, pak op een van de terrasjes van dit gezellige pleintje je café crème of vin blanc!

Shoppen in Toulouse leuke adresjes

Vanaf Place Saint-Georges loop je zo de Rue Boulbonne in vol met fijne kledingzaken als de Franse merken Zapa en Chattawak. Haaks hierop ligt Rue de Cantegril : een leuk klein straatje met tal van kleinere winkeltjes zoals Autour du Bain – met fijne badartikelen -, het leuke boetiekje acôté en de betere kledingwinkels Sandro en Cos. Ben je Hermès-fan? Ga de hoek om naar Rue des Arts. Loop je meteen naar de entree van Muse’e des Augustins, waar vooral de zaal met de gekleurde pilaren een eye-catcher is! Aan de andere kant van dit kolossale museumgebouw vind je Rue Genty Maigre. Neem hier vooral een kijkje bij de gekke kunst-, gadget- en decowinkel Matière Grise.

Zijstraten van Rue de Metz: hip, groen, retro

Rue de Metz, de grote hoofdstraat, die het zuiden van de stad met het noorden verbindt via de Pont Neuf, is niet zo spannend. Maar er zijn 2 zijstraatjes die we aanraden:

Shoppen in Toulouse leuke adresjes

1. Rue de la Bourse
Kleine straat maar wat je er vindt is hip, retro, groen en lekker. Check:
La Laboratoire: een originele grammofoonplatenzaak met een enorme collectie vinylplaten.
Dolls&Dogs: eigentijdse winkel met stoere casual kleding en kekke tassen.
Bakery&Tearoom: oude bakkerij annex theehuis met hoog nostalgisch karakter
La Fleur de Pastel: winkel geheel gewijd aan het blauwe goud van Toulouse: de pastel. Van kleding, sieraden tot allerlei schoonheidsproducten.
No5 Winebar; NOTEREN! Hier MOET je gewoon naar toe. Deze wijnbar is anders. Is verrassend. Is o zo lekker! Hier vul je zelf je glas uit de wall of wine, waarbij je keuze hebt uit tientallen wijnen, van sprankelend transparant tot diep donkerrood. Desgewenst bestel je er wat tapas bij en pak je je genietmomentje in de intieme cave op niveau -1. Let op: kan druk zijn rond aperitieftijd!

Shoppen in Toulouse leuke adresjes

2. Rue de la Trinité
Als je Rue de la Bourse uitloopt en Rue de Metz oversteekt dan kom je via Rue des Marchands in dit straatje met de geweldige conceptstore Home Autour du Monde. Zie het als een mini Habitat winkel met vooral duurzame, simpele en van natuurlijk materiaal vervaardigde woonaccessoires.

Quartier Bouquières: designers, barbers, speciaalzaken

Als er een wijk helemaal hip&happening is dan is het Quartier Bouquières. Bekend als dé brocantewijk maar inmiddels behoorlijk opgeleukt met boetiekjes van designers, kunstenaars en allerlei speciaalzaken.

Ik liep de route van de speciale plattegrond (Guide du Quartier Bouquires) die gratis te verkrijgen is bij het Office du Tourisme. Heb je minder tijd bezoek dan op zijn minst Rue de Bouquières want daar is het een feestje van leuke kleine adresjes. Zeker niet missen:

Shoppen in Toulouse leuke adresjes

Tonsor & Cie: de eerste Gentlemens Social Club! Deze winkel is geheel gewijd aan het universum van de man, met een uitgebreid aanbod van mannengadgets zoals gitaren, helmen, stoere jassen, jeans en overhemden. Maar het succes van deze shop is toch vooral toe te kennen aan de barbershop in de kelder. Een geweldige ruimte waar minstens 8 ambachtelijk geklede kappers de klanten in een art-deco achtig interieur van kin tot kruin verzorgen. Neem een kijkje of dames, dump hier je man als je een (shop)momentje voor jezelf zoekt! Zoals bijvoorbeeld in de winkel ernaast (nr. 33), La Manufacture. Een piepklein winkeltje waar Hélene en Marie Pierre een zalige zachte en zelf ontworpen collectie linnen- en beddengoed etaleren. Of kijk binnen op nummer 27 bij Verveine Menthe, een gekke Ali-Baba-achtige winkel, vol met woonaccessoires.

Praktisch
* Voor mij was dit een weekendtrip en ik vloog met easyJet rechtstreeks naar Toulouse. De vroege vertrektijd deed mij besluiten per auto naar Schiphol te gaan. Ik vond een handige site om de tarieven van parkeren op Schiphol te vergelijken.  Tik reisdata én luchthaven in en je ziet in één oogopslag de goedkoopste parkeerterreinen voor de duur van je reis.
* Handig is de Toulouse City Pass, verkrijgbaar bij het Office du Tourisme voor 1,2 of 3 dagen. Het geeft je recht op vrij vervoer per bus, tram en metro en gratis toegang tot de meeste musea in de stad.
* Het Office du Tourisme ligt heel centraal en vind je in een oude toren, de Donjon du Capitole, op Square Charles de Gaulle.
* Er is ook een fietssysteem à la Vélib in Parijs. Voor het centrum niet noodzakelijk maar aan te raden als je langs de Garonne wilt fietsen of wilt picknicken in het grootste park van de stad, Le Grand Rond.

LEES OOK: Josee’s tips voor leuke logeeradresjes in het oude centrum van Toulouse

Tekst & beeld: Josee Schouten

Eén reactie op “Shoppen in Toulouse”

  1. Super leuk! Toulouse fantastische stad. Ook in de zomer met alle terrassen en langs de Garonne.
    Ik woon op een uurtje rijden.
    Maar, ook in Nederland. Hier Micro klimaat.
    Jammer, dat er in de winter geen bus rijdt van Toulouse naar de Wintersport plaats Vaquèira Beret. Omdat het in Spanje is zeker?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *