frankrijk.nl

Het nieuwe parfummuseum van Parijs

Le Grand Musée du Parfum is een nieuwe aanwinst voor Parijs. In een prachtige villa ontdek je hoe parfums gemaakt worden en hoe ons reukvermogen werkt. Je kunt er 70 geuren zelf ruiken, van mirre tot madeleine, van rozen tot feromonen.

Parijs, haute couture en parfum zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoog tijd dus dat Parijs eindelijk een groot eigen parfummuseum kreeg. Het parfummerk Fragonard beheerde al enkele commerciële ‘musea’ in de hoofdstad (zie onder). Maar het gloednieuwe Le Grand Musée du Parfum, dat in december 2016 opende, is een initiatief van 60 verschillende Franse parfumhuizen, de regio Groot-Parijs en een grote fabrikant van geurstoffen.

Nieuw museum parfum Parijs luxe design
Très, très parisien
Het nieuwe parfummuseum ligt in een van de chicste delen van de stad, aan de Rue Faubourg Saint-Honoré – pal tegenover het topchique hotel Bristol en vlak bij het Elysée. Het gebouw huisvestte eerder het haute-couturehuis van Christian Lacroix en dat verbaast niet als je er rondloopt. De sfeer is luxe en très, très parisien. In het gewelfde souterrain ontdekken bezoekers de geschiedenis van het parfum. Onder meer via weetjes over bekende parfum-adepten (zoals Napoleon: 40 liter eau de cologne per maand!) en door uitleg over de rol van parfum in de oudheid (voor heilige ceremonies), de renaissance (medicinaal) en de middeleeuwen (hygiëne en cache-misère).

parfum museum Parijs winkelen chique

De geur van mirre en kyphi
Sympathiek is dat we al binnen 10 minuten aangesproken worden door een jonge hostess die ons in keurig Engels uitlegt hoe het parcours is ingedeeld. Het is een van de studentes die in alle zalen blijken te staan – leuk zo’n menselijke touch in een verder hightech museum! Even later ruiken we aan oeroude parfums, zoals Egyptische kyphi en Arabische mirre. Je hoeft je hand maar boven verlichte schalen te houden om een wolkje van de geur te laten opstijgen. Toen eind 19e eeuw het procédé voor het maken van synthetische geurstoffen ontdekt werd, was de weg vrij naar onze moderne parfums, die bestaan uit honderden verschillende geurmoleculen. Ook de mode verbond zich in die tijd aan het product, zo is te zien aan mooie vintage parfumflesjes van Paul Poiret, Lanvin, Chanel. 

parfum museum Parijs winkelen chique

Test je eigen reukzin
Op de eerste verdieping verdiept de expositie zich in de chemie en het menselijk reukvermogen. Hier kun je onder meer testen of jij feromonen (seksuele aantrekkingskracht!) kunt ruiken. Ai. Mij lukt het niet. Maar slechts 20 % van de Europese vrouwen kan dat bewust, meldt het beeldscherm me geruststellend. Nog meer testen zijn er in de ‘Jardin des Senteurs’: een Alice in Wonderland-achtige installatie, waar je door onder metershoge witte bloemlampen te gaan staan, steeds andere geuren laat vrijkomen. Houtvuur, vanille, madeleines, zeelucht…

A rose is a rose?
De bovenste verdieping staat in het teken van de grote parfummeesters die al onze geuren maken. Er schijnt wereldwijd slechts een handjevol van echt talentvolle ‘neuzen’ te bestaan. Bij een futuristisch uitziend geurorgel kun je aan bollen ruiken om bekende basisgeuren te ontdekken. Hoe subjectief geur is, blijkt wel uit de 7 verschillende interpretaties van rozengeur door bekende parfumeurs: allemaal compleet anders.

parfum museum Parijs winkelen chique

Stijlvolle concept-store
Terug op de begane grond ontdekken we de conceptstore van het museum. Hier kun je zelf langs schappen vol bekende en minder bekende parfummerken lopen. Digitale informatiebordjes leggen daarbij de link met de basis- en topnoten die je in eerdere zalen geroken hebt. Alsof je door een grote geurbibliotheek loopt! En in de ruimte ernaast kun je neuzen tussen mooie salontafelboeken over mode en parfum. Een sfeervolle afsluiter van een elegant en verrassend nieuw museum in Parijs, dat uiteindelijk inwerkt op alle zintuigen.

Nieuw museum parfum Parijs luxe design conceptstore

Le Grand Musée du Parfum de Paris, 73 rue du Faubourg Saint-Honoré, 8e arron. €14,50 (volwassenen), €5 (kinderen). Dagelijks van 10.30 uur-19.00 uur. Maandag gesloten. Meer informatie: www.grandmuseeduparfum.frTIP! Mijd de wachtrij voor dit populaire nieuwe museum en bestel je kaartje online via www.tiquets.nl

PLUS+
– Goede informatieteksten in Frans én Engels en in alle zalen hostesses die de collectie toelichten in meerdere talen.
– De tuin wordt in toekomst ook onderdeel van de expositie met een buitenparcours en geurplanten.

MIN-
– Het museum is nog maar net open mar veel hightech snufjes zijn al (tijdelijk?) en panne
– Er is geen museumcafé waar je nog even kunt nazitten… Misschien in de zomer straks een terras?
– Jammer dat er tijdens de expositie niet meer bekende parfums te ruiken zijn. In de concept-store kan dat weliswaar een beetje, maar een klassieker als Chanel 5 ‘uitgelegd’ krijgen bijvoorbeeld, was interessant geweest.

NOOT REDACTIE DD. 9 JULI 2018: Wat een triest nieuws: wij horen net dat dit museum per direct zijn deuren gesloten heeft. Echt heel jammer…

parfum museum Parijs winkelen chique

Niet het enige ‘nieuwe parfummuseum’ van Parijs
Het merk Fragonard heeft ook diverse parfummusea in de stad. Verwarrend genoeg noemt deze familie van parfumeurs uit Grasse haar recentste museum (vlak bij de Opéra, foto’s onder) ook ‘le Nouveau Musée de Parfum’. De toegang is gratis… maar daar is een goede reden voor. Charmante gidsen leiden je door een prachtige expositieruimte, geven wat basisinformatie over het metier, en leiden je daarna snel naar de grote winkel bij de uitgang. Om je daar zo veel mogelijk Fragonard-geuren op te spuiten… Onderweg zie je heus wat mooie dingen, maar toch is het zeer duidelijk waar het in de Fragonard-musea om draait.

Fragonard farm museum Parijs Musée du Parfum Fragonard: charmant maar ook een beetje een toeristenfuik..

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld©: Grand Musée du Parfum/Irène de Rosen (vintage parfumflesjes, verlichte schalen, middeleeuwse potten, conceptstore), façade DR, design geurorgel ’25 matières premières’ Harvey & John/foto Irène de Rosen en Isabelle & Alexis Pichot (openingsbeeld met rozenblaadjes), design Jardin des Senteurs/Projectiles, Arte Factory, overige foto’s Nicky Bouwmeester. 

LEES OOK:
2 onbekende kleine musea in Parijs
Picasso en Fondation Louis Vuitton: 2 topmusea in Parijs
Binnenkijken in het vernieuwde Rodin museum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *