frankrijk.nl

Mooi fietsboek: Route de la Lavande

Fietsliefhebbers opgelet: reisjournaliste Ingrid Castelein schreef opnieuw over haar fietservaringen in het achterland van de Mont Ventoux. Dit keer is niet de Kale Berg haar ultieme doel, maar beschrijft ze vooral tochten door de Drôme provençal.

Aanstekelijke fietsverhalen

Grignan, Nyons, Buis-la-Baronnies… Voor de liefhebbers van de Drôme is het nieuwste boek van Ingrid Castelein weer smullen geblazen. De Vlaamse reisjournaliste schreef eerder Mon(t) Ventoux, over de fietstochten die zij maakte in de omgeving van het charmante dorpje Bedoin in de Provence, waar zijn al jaren op vakantie gaat. Aanstekelijke fietsverhalen (over wel 37 routes) werden daarin afgewisseld met veel couleur locale. Toen lag de nadruk op de Kale Berg en de Vaucluse, nu zoekt Ingrid het ook in noordelijke en oostelijke richting.

Lavendelveld in de Provence

Zuid-Frankrijk in fietsritme

Van het kasteel van Grignan tot de lavendelvelden van het plateau van Sault en zelfs een stukje Viarhôna. Sportief fietsen is de rode lijn van het boek, dus daar moet je wat mee hebben. (“De klim was toch pittig, ik voel me net niet ‘Femme Morte’. Nu breng ik mezelf in een cadans, ook mentaal – niet praten, niet kijken, niets doen behalve trappen. Ik focus op het halen van de top. In het zonnetje verorberen we de picknick – stokbrood met paté“). Maar Route de la Lavande trakteert je ook op een hoop lokale marktbezoeken, kastelen, valleien en andere bezienswaardigheden in de streek. Mmm, echt vakantie!

Boek Route de la Lavande Ingrid Castelein

Route de la Lavande, Ingrid Castelein, €19,99, uitgeverij Manteau,  288 pag’s, Vanaf 17 maart te koop. Ook te bestellen bij Bol.com

LEES OOK:
De mooiste lavendelspots in de Provence
Favoriete plekken rond de Mont-Ventoux van schrijfster Ingrid Castelein

42 reacties op “Mooi fietsboek: Route de la Lavande”

 1. Ingrid Castelein schreef:

  Mijn felicitaties voor de winnaars: geniet van harte van jullie exemplaar van Route de la Lavande. Aan alle anderen: bedankt om deel te nemenn voor jullie originele reacties en een fijne (fiets)vakantie straks, alsnog met Route de la Lavande! Lieve groet, Ingrid Castelein auteur.

 2. Mirjam schreef:

  Oh, supergaaf! Hartelijk bedankt!!

 3. Josee schreef:

  Beste Mirjam, Alice, Marjolein, Andrea en Ineke, van harte gefeliciteerd! Jullie mogen straks op de pedalen met onder de snelbinders het boek Route de la Lavande.
  We sturen jullie een mail. Alvast veel plezier ermee en meld ons jullie fietservaringen.
  Josee, Nicky en Carole.

 4. Ciska schreef:

  Ik zou graag met man en kinderen in het Centraal Massief willen fietsen. De omgeving is prachtig! Ik zou er graag eens terug komen nu de kinderen groot genoeg zijn om zelf te fietsen.

 5. Harry van den Broek schreef:

  Na diverse streken op de fiets verkent te hebben wil ik samen met mijn echtgenote Ingrid van den Broek nu de drome en de provence gaan verkennen. We hebben genoten van haar boek over het achterland van de ventoux en dus daar ook gefietst verleden jaar.

 6. CieCie schreef:

  Fantastisch gebied. Krijgt Ingrid haar boek mij dáár aan het fietsen? Ben benieuwd?

 7. Cor Kappert schreef:

  Ik zou met Ingrid Castelein willen fietsen tussen Nyons, Bourdeaux en Remuzat omdat dat niet het meest bekende gebied is maar wel één van de mooiste in mijn optiek. Ik ben benieuwd naar haar mening.

 8. Marita schreef:

  Onze favoriete omgeving in Frankrijk, ik zou hem ook graag op de fiets willen verkennen dus dat boek zou goed van pas komen.

 9. Sabine schreef:

  Het liefst zou ik met mijn vader de Drôme Povençale willen verkennen. Hij fietste zo graag, maar helaas dat gaat niet meer omdat hij twee jaar geleden overleden is, dus zou het één van mijn beste viendinnen worden. Wat zou het leuk zijn het boek te mogen ontvangen. Ik zou het boek ook bij ons in de B&B ter inzage geven aan onze gasten. We ontvangen veel fietsers en liggen in het noorden van de Drôme Provençale.

 10. Fleur schreef:

  Voor mijn vader, die van Frankrijk, fietsen en de Drome houdt!

 11. Sedeyn regine schreef:

  Na de helft van de wereld te hebben gezien is voor mij Frankrijk nr. 1.
  Alles is er, bergen, zee, gastronomie, we kennen de taal en niet ver van thuisland Belgie.
  Behalve de hoge bergen wil ik er overal fietsen met mijn partner, zijn 64 jaar oud.
  Dank ik voorbaat?

 12. Marij de Reus schreef:

  Woon op de grens Drôme en Vaucluse. Prachtig gebied om te fietsen én te mountainbiken! Verwelkomen in onze gîtes vaak fietsers. Dit boek komt standaard in onze huisjes . Zelf zullen we ook zeker enkele routes gaan fietsen. Zin in , ook in de lente als dadelijk de klaprozen de velden weer prachtig rood kleuren.

 13. Jebbink schreef:

  Wij komen al 50 jaar in Frankrijk. Onze kinderen en kleinkinderen gaan ook ieder jaar terug naar de Drôme. Na al die jaren genieten we nog van elke streek in Frankrijk. Fietsen in het voor- of najaar is een heerlijke beleving want dan is het rustig en kalm. Heerlijk om te ontstressen.

 14. Marike Jansen schreef:

  Nou, heerlijk genieten van de fiets, Ventoux en de lavendel geuren samen met Martien.

 15. Cathérine schreef:

  Ik doe wel mee!! En graag ook, als Francofiel pur sang…

 16. Ineke Kwint schreef:

  Ik zou het heerlijk vinden om te fietsen in de omgeving die mijn zoon met de rolstoel heeft verkend. Het liefst met iedereen die hem daarbij ondersteund heeft een andere route.

 17. Anne schreef:

  Voor het eerst zonder de kinderen maar met de fiets, gaan mijn vriend en ik naar de Bouches- du- Rhone en de Vaucluse. Met de auto in het verleden al veel gezien. Maar met de fiets hopen we nog veel meer moois te kunnen zien.
  En het spannendste voor ons is, dat we al fietsend de Mont Ventoux op willen.

 18. Chantal schreef:

  Met een zachte bries door mijn haren en het geluid van het ongetemde water van de Loire in mijn oren, zou ik met de fiets de groene oevers van deze rivier willen verkennen en af en toe, met man en kind een sprookje induiken bij één van de prachtige kastelen in dit gebied!

 19. Karin schreef:

  Wij schuiven met de auto al zo’n kleine 40 jaar door deze prachtige omgeving; Gard, Drome, Provence en genieten altijd weer met volle teugen. Het is er zo mooi! Nu was ons plan om eindelijk de fiets mee te nemen om deze streek op een andere manier te leren kennen. Het lijkt me daarom geweldig de fietsroutes uit het boek te kunnen gebruiken. Top!

 20. Inge Deketelaere schreef:

  Na een jarenlange grote zorg voor onze zoon met een ernstige mentale beperkingen konden we vorig jaar het zo regelen dat we een stuk van canal du midi konden affietsen, mijn man en ik.Daar willen we graag een stukje verder aan breien! Via Rhona staat dus zeker op de bucketlijst!

 21. Erica van der Wiel schreef:

  Supergaaf lijkt het mij om samen met mijn man het Plateau de Valensole opnieuw te ontdekken op de fiets. 10 jaar terug al eens gedaan met de auto, maar op de fiets zie je toch meer he.

 22. Wendy schreef:

  Samen met mijn man fiets ik graag, zeker ook in Frankrijk. Canal du Midi staat op het verlanglijstje, maar ook de door Provence, Bourgogne en de prachtige velden vol met lavendel en zonnebloemen.

 23. Andrea schreef:

  Tijdens de zomer van 2016 trok mijn vriend er met zijn racefiets op uit om de Mont Ventoux te beklimmen en een week later de Col de Pailhères in de Pyreneeën. Ik durfde niet echt in de bergen te rijden, maar ik liet me niet kennen en reed als depanneerauto/paparazzifotograaf achter mijn wielrenner aan. Het waren twee prachtige tochten! Komende zomer willen we dan ook graag terug en ik heb beloofd dat mijn eigen (gewone) fiets dan meegaat voor een dorpjes-picknick-fietstocht. Dit boek bevat zeker weten een mooie route om mijn vriend mee te verrassen!

 24. Nancy van Garderen schreef:

  Samen met mijn zoon Thijmen van 12 jaar de prachtige omgeving van de Mont Ventoux ontdekken startend vanaf Bedoin. Fietsend door de lavandel en Thym velden.

 25. Riet Leysma schreef:

  Wij, mijn man en ik, gaan dit jaar weer naar de Drome en Vaucluse, speciaal voor de bloeiende lavendel. Vrienden sluiten de laatste week aan. Fietsen is een gezamenlijke hobby, dus…… 🙂

 26. Marjolein schreef:

  Ik zou graag willen fietsen bij Grignan met mijn kersverse man ?

 27. Dorien Termeer schreef:

  We zijn , mijn man en ik dol op Frankrijk en fietsen er al enkele jaren in t rond. Een vd Top gebieden is rond de Mont Ventoux met diverse klimmen van makkelijk tot moeilijk en prachtige natuur in de valleien daaromheen. Een ander aantrekkelijk gebied is t achterland bij Toulon. Daar kun je van t strand zo omhoog en heb je snel prachtige uitzichten. En zo kunnen we nog lang doorgaan…..

 28. Dorine van Eijk schreef:

  Superleuk !!!! Fietsen samen met mijn man. Dit jaar zonder de kinderen op vakantie dus dit is perfect !

 29. Sander schreef:

  Ik zou graag samen fietsen in en in de omgeving van Vers pont du Gard,gezellig met mijn vriendin

 30. Stans den Hartog Jager schreef:

  Ik zou heel heel graag gaan fietsen vanaf vaison la romaine de mont Ventoux op. Mijn hele jeugd ligt daar. Altijd met de hele familie daar. Mijn vader altijd fietsend en de held ook zo vaak de mont Ventoux op. Later samen met mijn broertje. Maar nooit met z’n drietjes die kale berg beklommen.
  Nu is mijn vader 66 en hij fietst nog steeds. Mijn grootste droom om deze berg op te fietsen met z’n drieën! Een herinnering voor het leven.

 31. Alice schreef:

  Met mijn ouders en broer reis ik al enkele jaren regelmatig mee de route de soleil af richting de Carmargue,omgeving Grande Motte/Grau du Roi. De plaatsjes zijn een beetje vergane glorie maar ook dat heeft zijn charme. WE komen er heerlijk tot rust en genieten van de prachtige natuur en de zee. Regelmatig geef ik aan dat ik de streek graag per fiets wil verkennen, maar de rest trekt er niet zo aan…met dit boekje hoop ik ze te kunnen overtuigen om de Camargue (of misschien wel een heel andere streek?) per fiets te verkennen!

 32. Leonie schreef:

  Elke vakantie samen met mijn heer Jac fietsen in Frankrijk, steeds weer een andere omgeving GENIETEN!!!!! MET het Paasweekend naar Calais lekker uitwaaien ❤❤

 33. A Westerdijk schreef:

  In De Drome, prachtige natuur.

 34. Sandra Dame schreef:

  We gaan deze zomer naar de Provence en het zou geweldig zijn om daar te gaan fietsen met mijn man en onze twee kindjes. We zijn er precies in de lavendel bloeiperiode, we kunnen niet wachten, het moet prachtig zijn ??☀️???? Joie de vivre!

 35. Mieke schreef:

  Dit jaar gaan we naar Vers pont du Gard. Het is daar zo mooi! Vroeger 6 jaar in remoulin gekampeerd. Mooie streek om te fietsen!

 36. Irene Knuif schreef:

  Samen met mijn man,we hebben ebikes gekocht en willen graag in de provence gaan fietsen. We komen met onze caravan graag in deze streek. Een boek met routes zou perfect zijn, de wegen zijn vaak druk en smal,daarom een boek met routes! Heel fijn!

 37. Renate Huitema schreef:

  Fietsen is echt de passie van mij en mijn man. Ook met mij fietsvriendinnen fietsnik regelmatig een rondje. Wij hebben ook al veel gefietst in Frankrijk. Dit jaar gaan we naar de Qearas in Frankrijk
  Wandelen en fietsen is echt ons ding

 38. Johan Ploeger schreef:

  Het liefste zouden wij fietsen in de Provence en de Charente Maritime. Beide hebben veel en mooie fietsroutes dus dat boek staat hoog op onze wensenlijst.

 39. Kitty Sliepen schreef:

  Hoi, wij zij in de maanden mei en juni te vinden op een camping in Pernes les Fontaines en zijn van plan veel te gaan fietsen. Die berg de Mont Ventoux is te heftig voor ons. Maar willen graag in de buurt behoorlijk wat km afleggen. Zo mooi daar.
  Dus dit boek zou een uitkomst voor ons zijn.
  Vive la France ❤

 40. Sonja Broos schreef:

  Met mijn lieve man Koert Broos. We gaan iedere zomer met ons gezin naar deze mooie streek. Vooral van Nyons ( en de markt) zijn we trouwe bezoekers.
  Tijdens de vakantie maakt mijn man dan vele kilometers in de auto omdat ik tussen de prachtige zonnebloem- en lavendelvelden wil liggen om foto’s te maken. Geduldig wacht hij dan tot ik hem weer sommeer om ‘nog even verder te rijden’.
  Dus het lijkt me geweldig om dit gebied ook eens per fiets te verkennen met nieuwe routes en tips en weer thuis te komen met honderden foto’s.

 41. Aafke schreef:

  Ik zou heel graag gaan fietsen in Normandië of Bretagne langs ruige kusten en vissersdorpjes met mijn man, misschien voor het eerst weer zonder kinderen op vakantie nu zij allen ouder zijn dan 21.

 42. Mirjam schreef:

  Ik zou heel graag door de Provence willen fietsen samen met mijn man. Het lijkt me fantastisch om langs de bloeiende lavendelvelden te fietsen en de heerlijke geur op te snuiven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *